Opgelet!: Wees aandachtig voor phishing via WhatsApp, SMS en e-mail over Kinderbijslag, Schoolbonus en Groeipakket. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfels over de juistheid van communicatie? Contacteer je KidsLife-adviseur

Verhoogde Kinderbijslag

Naast de bedragen van het Groeipakket en Kinderbijslag waar elk kind recht op heeft, kan je als gezin ook recht hebben op verhoogde kinderbijslag. Zo kunnen kleuters in Vlaanderen recht hebben op de Kleutertoeslag en gezinnen met een laag inkomen in België op een sociale toeslag. Bekijk hier alle soorten verhoogde kinderbijslag.

Als je klant bent bij KidsLife, zorgen wij dat je krijgt waarop je recht hebt. 

Ik wil klant worden bij KidsLife


Zorgtoeslagen

Zorgtoeslagen

Wezentoeslag

Kinderen die 1 of beide ouders verliezen, krijgen een extra ondersteuning. Ze hebben recht op een wezentoeslag (voorheen ook wel gekend als zorgtoeslag voor wezen) zolang ze recht hebben op de Kinderbijslag of het Groeipakket.

Wezentoeslag

Pleegzorgtoeslag

Als een kind geplaatst wordt in Vlaanderen in een pleeggezin, heeft het recht op een maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag van het Groeipakket. Die toeslag bedraagt 63,03 euro, voor een kind dat geplaatst wordt vanaf 2019. Dit geldt met uitzondering van ondersteunende pleegzorg. 

Pleegzorgtoeslag

Zorgtoeslag voor kinderen met een aandoening

Sommige gezinnen kunnen extra steun gebruiken. Wanneer een kind langdurig ziek is bijvoorbeeld. Of wanneer een kind meer begeleiding vraagt, omdat het een geestelijke of lichamelijke handicap heeft. Om die zorg financieel wat lichter te maken, is er een zorgtoeslag

Zorgtoeslag voor kinderen met aandoening


Participatietoeslagen

Alle participatietoeslagen zijn onderdeel van het Groeipakket. Je hebt enkel recht op deze bedragen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De participatietoeslagen bestaan uit de Kinderopvangtoeslag, Kleutertoeslag en de Schooltoeslag: 

Kinderopvangtoeslag

Wie gebruik maakt van Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel, kan rekenen op een kinderopvangtoeslag van 3,23 euro per kind, per opvangdag.

Ontdek de Kinderopvangtoeslag

Kleutertoeslag

Kleuters van 3 die ingeschreven zijn in het Nederlandstalig onderwijs en kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school, krijgen 132,60 euro extra per jaar.

Ontdek de Kleutertoeslag

Schooltoeslag

Deze toeslag geeft ondersteuning aan de gezinnen met schoolgaande kinderen in Nederlandstalig onderwijs met een lager inkomen. De Schooltoeslag vervangt de studietoelage voor kinderen tot en met het secundair onderwijs.

Ontdek de Schooltoeslag

Bekijk hier alle participatietoeslagen


Woon je niet in Vlaanderen en gaat jouw kind naar een Nederlandstalige crèche of school in België? Vraag dan hier jouw Kinderopvang-, Kleuter- of Schooltoeslag aan.  

Participatietoeslag aanvragen


Sociale toeslag

Sociale toeslag bovenop de Kinderbijslag

De sociale toeslag wil graag gezinnen met lage inkomens een financieel handje helpen. De voorwaarden van deze sociale toeslag is afhankelijk van de regio waar je woonachtig bent.  
In Vlaanderen is dit onderdeel van het Groeipakket en hangt dit af van jouw gezinssituatie en jouw gezinsinkomen. 

In Wallonië is er geen specifieke sociale toeslag, maar berekenen we maandelijkse kinderbijslag op basis van jouw gezinsinkomsten.  

In Brussel spreken we van inkomsten gebonden toeslag waarbij deze toeslag afhangt van je gezinsinkomsten, gezinssituatie en leeftijd van de kinderen.  

Sociale toeslag in Vlaanderen

Sociale toeslag in Brussel

Sociale toeslag in Wallonie


Verhoogde kinderbijslag aanvragen

In veel gevallen moet je verhoogde kinderbijslag niet aanvragen en zorgen wij automatisch dat je krijgt waarop je recht hebt. Bij sommige situaties kan het echter zijn dat je wel een aanvraag bij KidsLife moet indienen.  
Denk je dat in je in aanmerking komt voor een toeslag, maar je deze momenteel nog niet ontvangt? Neem dan zeker contact op met jouw KidsLife-adviseur, wij helpen je graag verder.


Verhoogde Kinderbijslag en Groeipakket berekenen

Gelukkig krijg je van KidsLife telkens het correcte bedrag waar je recht op hebt en moet je dus geen aanvraag doen voor verhoogde Kinderbijslag. 

Wil je graag zelf berekenen hoeveel Kinderbijslag of Groeipakket je zal ontvangen in een bepaalde situatie? Maak een simulatie van de bedragen Groeipakket en/of Kinderbijslag: 

Simuleer hier jouw bedrag


Heb je vragen over de verhoogde Kinderbijslag?

Neem contact met ons op