Onze kantoren zijn gesloten op maandag 29/5 en uitzonderlijk op vrijdag 2/6.

Kinderopvang- toeslag: extra toeslag bij de crèche.

De kinderopvang kan een grote hap uit je gezinsbudget wegnemen. Als je voldoet aan een aantal voorwaarden kan je recht hebben op extra Groeipakket in de vorm van de Kinderopvangtoeslag.
Wat is de kinderopvangtoeslag?

Wat is de kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag is een participatietoeslag voor kinderen die naar een Nederlandstalige, niet-inkomensgerelateerde kinderopvang gaan die erkend is door Kind en Gezin.

  • De kinderopvang bezorgt zelf de aanwezigheden van je kindje aan het Kinderbijslagfonds.
  • De kinderopvangtoeslag krijg je ongeveer op de 20ste van de maand volgend op de opvangmaand.
  • Als je voldoet aan de voorwaarden, heb je recht op een kinderopvangtoeslag van 3,43 euro per kind, per dag in de crèche.
1

Je kind gaat naar de opvang

2

De opvangplek geeft data door aan KidsLife

3

KidsLife betaalt de Kinderopvangtoeslag de 20ste van de maand

Praktische informatie over de Kinderopvangtoeslag

Praktische informatie over de Kinderopvangtoeslag

Welke voorwaarden moeten voldaan zijn om recht te hebben op kinderopvangtoeslag?

  • Je kindje gaat naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad.
  • Het tarief van de kinderopvang wordt niet berekend op basis van je inkomen.
  • Je kindje gaat nog niet naar de kleuterklas. Gaat het al halftijds naar de kleuterklas en zit het nog halftijds in de opvang? Dan ontvang je geen kinderopvangtoeslag.

Moet ik de kinderopvangtoeslag aanvragen?

Woon je in Vlaanderen? Dan hoef je niets te doen. Je kinderopvang bezorgt de aanwezigheden van je kindje aan het Kinderbijslagfonds (eventueel via Kind en Gezin). Je Kinderopvangtoeslag wordt dan automatisch uitbetaald op de 20ste van de maand die volgt op de opvangmaand. De betalingsdatum kan je terugvinden in onze betaalkalender.

Ook als je in BrusselWallonië of in één van onze buurlanden woont kan je recht hebben op de kinderopvangtoeslag als je aan de voorwaarden voldoet. De kinderopvangtoeslag wordt dan echter niet automatisch uitbetaald, dus je zal een aanvraag moeten doen.

Vraag hier je Kinderopvangtoeslag aan

Hoeveel bedraagt de kinderopvangtoeslag per opvangdag?

3,43 Euro
1,70 Euro

Voorbeeld

Oona (8 maanden) ging in oktober 15 volle en 2 halve dagen naar de opvang. Die maand had ze recht op een kinderopvangtoeslag van 16 opvangdagen x 3,43 Euro

Ontvang je nog geen Groeipakket van KidsLife?

Mis geen enkel voordeel meer. Sluit je vandaag nog aan! 

Groeipakket aanvragen bij KidsLife

Veelgestelde vragen

De Kinderopvangtoeslag is een onderdeel van het Groeipakket, de nieuwe Kinderbijslag in Vlaanderen. Kinderen die naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel gaan, hebben mogelijk een recht op deze toeslag van 3,29 Euro per dag. Enkel de crèches waarbij je niet betaalt op basis van je inkomen komen hiervoor in aanmerking. Bekijk hier alles over de voorwaarden van de Kinderopvangtoeslag

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023
Ik ga verhuizen

Ik ga verhuizen

Verhuizen binnen België? Naar een andere regio? Of naar het buitenland? Bekijk hier de impact voor de betaling van jouw Kinderbijslag en Groeipakket.
Ik ga verhuizen
Ik ben zwanger

Ik ben zwanger

Je bent zwanger! Proficiat! Je hebt mogelijk al kinderen en weet wat je te wachten staat, of het is je eerste kindje. In beide gevallen staan er 9 emotionele maanden op de planning. KidsLife is er al graag vanaf het prille begin met deze handige tips. Zo mis je geen enkel voordeel tijdens het project baby.
Ik ben zwanger