Rondkomen met minder budget

Rondkomen met minder budget: deze tips helpen je op weg

Bij de geboorte van haar eerste kindje, werd het gezinsbudget van Saskia Scheerlinck gehalveerd. Ze besloot namelijk te stoppen met werken. Niet evident en net in een periode dat de uitgaven stijgen. Toch lukte het haar. Ze schreef haar ervaringen neer in het boek ‘Crisis survivalgids’. Of hoe minder inkomen niet per se minder levenskwaliteit moet betekenen.


Minder geld, meer tijd en minder spullen, meer rust

Vandaag staat ze nog altijd achter haar beslissing en blijft ze haar principes trouw. Saskia Scheerlinck: “Ik hoorde vaak van mensen uit mijn omgeving dat ze dingen niet deden die ze heel graag wilden doen, omdat ze vreesden dat het financieel niet zou lukken. Dingen als thuisblijven voor het gezin, minder gaan werken of een aantal maanden reizen. Bij heel veel mensen dacht ik dat ze het wel zouden kunnen, net zoals dat bij ons lukte. Daarom ben ik in 2013 aan het boek begonnen. Met als hoofdboodschap: ga je nu echt dingen die zo belangrijk en zo waardevol zijn voor jou niet doen omwille van 'enkel' geld? Geld is belangrijk als je te weinig hebt, want dan kom je zwaar in de problemen. Maar het is ook niet belangrijk als je genoeg geld hebt, zoals bij die mensen in mijn omgeving het geval was. Genoeg is vaak minder dan ze jou laten geloven. Het is niet onoverkomelijk om met minder rond te komen om een beter leven te hebben.


Stap voor stap rondkomen met minder budget:

Stap 1: Maak een gedetailleerd overzicht van je uitgaven gedurende een paar maanden. Voeg ook je jaarlijkse kosten voor verzekeringspremies, onroerende voorheffing, autotaksen, schoolfacturen, … toe. 

Stap 2: Breng je sluipverbruik in kaart: uitgaven waar je op jaarbasis veel geld aan uitgeeft, maar die je geen plezier verschaffen. Die kan je makkelijk schrappen om te besparen. Zorg voor een duurzaam alternatief, en verander je gewoontes. Investeer bijvoorbeeld in een stevige koffiebeker en maak thuis je koffie. Neem de restjes van je avondeten mee als lunch in plaats van een broodje te kopen.

Stap 3: Probeer tweedehands en spullen delen te integreren in je leven. Er bestaan vandaag enorm veel online kanalen en platformen.

Stap 4: Kijk naar wat je hebt, niet naar wat je niet hebt. Kijk naar wat nog kan, en niet naar wat niet meer kan. Saskia: “Die vlieger gaat pas op als al je primaire behoeften op een goede manier voldaan zijn. Mijn oma zei altijd 'Er is geen rijker man die leeft, dan hij die tevreden is met wat hij heeft'.”


Goed voorbereiden

Geen betere recipe for disaster dan van dag op dag besparen op je gezinsbudget. “Het is als bij een crashdieet, dat werkt ook niet. Na drie dagen soep, sta je de vierde dag aan de frituur (lacht). Besparen en met minder rondkomen vergt wel een mentaliteitsaanpassing. Als je graag gaat shoppen of vindt dat je drie keer per jaar op reis moet kunnen, dan is er werk aan de winkel. Het is een proces, en er zit planning en denkwerk achter om met minder rond te komen. Je moet ernaartoe werken.”


Kies voor tweedehands

De mentaliteitswitch viel op zich wel mee bij Saskia. “Ik vind het niet zo erg om het met minder te doen, dat zit in mijn natuur (lacht). We waren al zeer milieu- en duurzaamheidsbewust. We kochten spullen tweedehands en lokaal, letten erop om voedselverspilling te vermijden,...  Zaken die ook belangrijk zijn als je met minder wil rondkomen. Pas op, ik heb ook wel knoppen moeten omdraaien. Het was wennen om tweedehands te kopen voor mijn kinderen, want ‘verdienen mijn kinderen niet het allerbeste en allernieuwste?’ Onzin natuurlijk, tweedehands is ook goede kwaliteit, proper, en zo goed als nieuw in veel gevallen. Als je die switch kunt maken, en tegelijk leert kijken naar wat je hebt, en niet naar wat je niet hebt, dan ben je op de goede weg.”


Wil je volgend jaar graag minder gaan werken, omdat je bijvoorbeeld ouderschapsverlof of tijdskrediet opneemt? Dan heb je misschien recht op een sociale toeslag op je kinderbijslag. Bij KidsLife kan je op voorhand laten checken of dat zo is.

Bekijk hier alles over de Sociale Toeslag


Breng al je kosten in kaart

Je kan natuurlijk maar de knoop doorhakken als je de rekening eens maakt. Pas als je weet waar je geld aan uitgeeft, ontdek je waar en hoeveel je kan besparen. Saskia beaamt deze gouden regel: “Zet eerst alles op een rijtje. Wij zijn ook begonnen met een paar maanden alle kosten bij te houden: van boodschappen, kleren, verzekeringen, auto, prutsen als broodjes en meeneemkoffie, … Daar bestaan vandaag makkelijke apps voor als Spendee, Buddy, … Een frustrerende en tegelijk geruststellende oefening. Want dan zie je hoeveel geld er gaat naar dingen waar je niet ontzettend veel plezier aan beleeft. Elke dag snel een koffie afhalen uit gewoonte, of een broodje kopen, zulke kleine uitgaven moet je ook meerekenen. Ik noem dat sluipverbruik: uitgaven die je niet direct voelt in je portemonnee maar die na een jaar wel op een aanzienlijk bedrag komen. Stel dat je ‘s middags altijd een broodje koopt, dan zit je al snel aan meer dan 800 euro op jaarbasis.”


Er is geen one size fits all

Wat bij de een gewoonte is, is voor iemand anders een plezier. Voor sommigen is eten afhalen een gewoonte uit gemakzucht, voor de ander is een lekker etentje het toppunt van genieten. “Er is geen one size fits all. Wat werkt voor jou, doet dat niet voor een ander. Ga je graag op restaurant, blijf dat dan vooral doen en voorzie er een potje voor. Maar als eten afhalen puur uit gemakzucht gebeurt, maak dan een weekplanning, koop je ingrediënten en maak het jezelf gemakkelijker, terwijl je tegelijk bespaart.”


Je hebt je uitgaven in kaart gebracht. Wat dan?

Saskia: “Dat hangt af van je doel: gaat het om iets concreet of wil je comfortabel het einde van de maand halen? Als je een concreet spaardoel hebt, dan moet je rekenen en kijken waar je kunt besparen gedurende een bepaalde periode. Wil je altijd minder geld uitgeven, dan moet je goed bekijken hoe je dat duurzaam aanpakt. In mijn boek heb ik elke maand gelinkt aan een thema: kleding, voeding, mobiliteit, … Per thema kijk je hoe je kunt besparen. Naar welke thema’s gaat het meeste geld? Want daar kan je waarschijnlijk het meest besparen. Hoe je bespaart is persoonlijk en hangt af van je interesses. Mijn man en ik hebben bijvoorbeeld lang getwijfeld om een wagen weg te doen. Maar omdat we allebei autoliefhebbers zijn en het alternatief op dat moment, met twee kleine kinderen, te veel gedoe inhield, hebben we uiteindelijk beslist dat niet te doen.”


De tijdsgeest is helemaal mee

Deze fase is best wel tijdrovend, geeft Saskia mee. “Het gaat niet alleen om alternatieven zoeken, maar om alternatieven zoeken die bij jou en je levensstijl passen. Wij hebben bijvoorbeeld veel bespaard op verzekeringen: door offertes op te vragen en te vergelijken, gaven we 300 à 400 euro per jaar minder uit zonder in te boeten aan levenskwaliteit. Maar daar kruipt tijd in.”

Een nieuwe manier van leven vraagt meer planning en tijd. “Om ‘s ochtends je lunch of meeneemkoffie of de picknick voor in de Efteling te maken, bijvoorbeeld. Tweedehands kinderkleding koop je niet in een impuls, je sprokkelt die bij elkaar op basis van wat je kinderen nodig hebben en op de groei.”

Maar laat je niet ontmoedigen, de tijdsgeest vandaag is helemaal mee. Saskia: “In mijn boek verwijs ik naar de Vrekkenkrant, dat was toen ongeveer het enige dat bestond. Nu is de tijdsgeest er klaar voor, met veel meer platformen en groepen op sociale media voor tweedehands of om spullen te delen, van deelauto’s tot zelfs deelsteps.”


Praat erover met je gezin

Riskeer geen opstand in je gezin door van de ene dag op de andere te besparen, praat erover. Ook met de kinderen. Saskia: “In Vlaanderen zijn we het niet gewoon om over geld te praten. Terwijl kinderen vaak creatief met je verhaal omgaan en meedenken. Doe je dat niet, dan denken ze misschien dat er ergere dingen aan de hand zijn. Leg uit waarom je die picknick meeneemt naar de Efteling of waarom je tiener niet elk nieuwe modehype zomaar krijgt. Het kan geen kwaad om kinderen van jongs af aan bewust te laten omgaan met geld. Dat je hen leert dat er keuzes moeten gemaakt worden om dingen te kunnen doen. Daarom geloof ik erg in zakgeld geven aan kinderen. Zo moeten ze keuzes maken en leren dat ze voor iets groot moeten sparen.”


In blijde verwachting van een kindje? Vraag op tijd je Kraamgeld of Startbedrag aan, dan kan je al beginnen zoeken naar tweedehands toppers voor je baby-uitzet!

Vraag nu je Kraamgeld of Startbedrag aan