Onze kantoren zijn gesloten op maandag 29/5 en uitzonderlijk op vrijdag 2/6.

Ik ga verhuizen: wat met mijn Groeipakket?

In België zijn er 3 regio’s die elk hun eigen bedragen en voorwaarden bepalen voor de kinderbijslag: Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In Vlaanderen is er zelfs een nieuwe benaming voor de kinderbijslag: Het Groeipakket.
Als je van regio verhuist, zal je ook aan de voorwaarden van je nieuwe regio moeten voldoen en zal je de bedragen van je nieuwe regio ontvangen. Als je binnen je eigen regio verhuist, gelden dezelfde voorwaarden en bedragen als voor je verhuis.
Ik verhuis in België, maar blijf in dezelfde regio wonen (Vlaanderen – Brussel – Wallonië)

Ik verhuis in België, maar blijf in dezelfde regio wonen (Vlaanderen – Brussel – Wallonië)

Wat moet ik doen?

Meld je adreswijziging bij de dienst Bevolking van de gemeente waar je gaat wonen. Na het bezoek van de wijkagent past je gemeente je adres officieel aan in het rijksregister. Daar krijgen wij automatisch een melding van. Je hoeft ons dus niet te verwittigen.

Wat verandert er voor mij?
 
Als je binnen België verhuist, maar je blijft binnen je regio wonen (Vlaanderen, Brussel of Wallonië) dan zal er in principe weinig veranderen aan je kinderbijslag. Je blijft dezelfde bedragen ontvangen en je moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als voor je verhuis.

Maar! Verhuis je en woon je nu alleen met je kinderen of ga je bij een nieuwe partner wonen? Dan kan dat invloed hebben op je recht op de sociale toeslag en de studietoelage. Woon je misschien niet langer samen met de andere ouder van je kind? We beantwoorden graag al je vragen over de invloed van co-ouderschap op het Groeipakket en de kinderbijslag.

Check de impact op je Groeipakket met de simulatietool:

Wat moet ik doen als ik van Brussel of Wallonië naar Vlaanderen verhuis?

Wat moet ik doen als ik van Brussel of Wallonië naar Vlaanderen verhuis?

Goed nieuws! KidsLife is actief in alle 3 de regio’s. Dat is handig, want als je al klant bent bij KidsLife verzorgen wij de overdracht van je dossier naar de nieuwe regio. 

Je krijgt een bevestiging als je dossier bij de nieuwe regio is afgeleverd. Daarna krijg je een document waarop je kan bevestigen dat je akkoord gaat dat KidsLife ook in de nieuwe regio verder je kinderbijslag of Groeipakket zal uitbetalen. Stuur dit document zo snel mogelijk ondertekend terug via de post of via mail.
 

Ben je nog geen klant bij KidsLife? 

Verandert het bedrag van mijn kinderbijslag als ik van regio verander?

De bedragen kinderbijslag verschillen per regio. Het is dus goed mogelijk dat je een ander bedrag zal ontvangen na je verhuis. Bereken zelf hoeveel kinderbijslag of Groeipakket je zal ontvangen in je nieuwe regio met onze simulatietool.

Opgelet! Je nieuwe KidsLife adviseur zal onderzoeken of je volgens de voorwaarden van de nieuwe regio nog recht hebt op kinderbijslag of Groeipakket. Het is mogelijk dat we informatie moeten opvragen.

Bijvoorbeeld: Het gezin van de 20-jarige Maxime verhuist op 7 maart van Wallonië naar Vlaanderen. Vanaf 1 april zal KidsLife Vlaanderen het dossier van Maxime overnemen. In Vlaanderen is voor elke jongere vanaf de leeftijd van 18 jaar een schoolattest nodig om verder Groeipakket te kunnen betalen. In Wallonië kan in sommige gevallen tot de leeftijd van 21 jaar zonder schoolattest verder betaald worden. KidsLife Vlaanderen zal dus eerst een schoolattest van Maxime nodig hebben om verder te kunnen betalen.

Ontdek hier de voorwaarden en de bedragen van het Groeipakket in Vlaanderen en van de kinderbijslag in Brussel of Wallonië

 

Wat is een regularisatie tussen regio’s?

Soms gebeurt het dat een adreswijziging laattijdig in het rijksregister geregistreerd wordt. Het kan in dat geval gebeuren dat een bepaalde regio te lang heeft betaald. Dan volgt een regularisatie tussen de regio’s: De regio die te lang heeft uitbetaald zal de teveel betaalde kinderbijslag terugvorderen van de nieuwe regio. De nieuwe regio gaat met terugwerkende kracht de kinderbijslag bijbetalen en dit doorstorten aan de oude regio.

Bijvoorbeeld: Het gezin Verbeek verhuist van regio Vlaanderen naar regio Brussel op 15 mei. De registratie bij de gemeente loopt vertraging op, waardoor KidsLife de uiteindelijke melding van de verhuis pas op 2 juli ontvangt. KidsLife Vlaanderen zal in dat geval nog tot en met de maand juli je Groeipakket betalen en daarna je dossier overmaken aan KidsLife Brussel. KidsLife Vlaanderen zal dan het uitbetaalde Groeipakket van juni en juli terugvorderen van KidsLife Brussel.

Ik verhuis van of naar het buitenland

Ik verhuis van of naar het buitenland

Woon je in België en werk je in het buitenland? Of woon je in het buitenland terwijl je in België werkt? Ben je helemaal nieuw in België en je wil voor de eerste keer de Kinderbijslag of het Groeipakket aanvragen? KidsLife helpt en begeleid je graag! We leggen graag de verschillende situaties uit en vertellen je wat je precies moet doen zodat je niks mist van waar je recht op hebt.

6 handige tips als je gaat verhuizen

1. Meld je adreswijziging bij de gemeente

Laat je adres officieel aanpassen bij de gemeentediensten van je nieuwe woonplaats. Een wijkagent zal langskomen om vast te stellen dat je op je nieuwe adres woont. Daarna wordt je adres aangepast in het Belgische Rijksregister. Sommige instanties, zoals KidsLife Kinderbijslagfonds en de overheidsinstellingen, krijgen dan automatisch een melding van je verhuis.

Handige tip: bij Bpost kan je je post laten doorsturen naar je nieuwe adres, zodat je bijvoorbeeld geen risico hebt op onbetaalde facturen en je niet nodeloos langs moet lopen bij je oude woning. Je kan dan op je gemak alle afzenders van doorgestuurde post verwittigen dat je verhuisd bent.

2. Neem je huurcontract grondig door.

De kleine lettertjes lezen is zeer belangrijk. Bekijk goed de voorwaarden zoals ze beschreven zijn in je huurcontract. Welke kosten zijn inbegrepen in de huurprijs en welke niet? Moet de septische put bijvoorbeeld geleegd worden of moeten de bomen in je tuin gesnoeid worden? Calculeer deze kosten dan zeker mee in je budgetplan! Kijk ook zeker even naar de contractduur en de opzegtermijn. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

3. Contracten telefonie, internet en tv

Zorg ervoor dat je contracten voor telefonie, internet, tv, gas en elektriciteit afgesloten zijn voor je in je nieuwe huis gaat wonen. Soms moeten installateurs langskomen, dus maak op tijd je afspraak. Als je een huis huurt, moet de oude huurder eerst de meterstanden van gas en elektriciteit bij zijn energiemaatschappij doorgeven en zijn of haar contract afsluiten. Dit gebeurt meestal via een energieovernamedocument, op die manier heb je alle gegevens van elke betrokken partij. Bewaar dit document tot je een afrekening ontvangen hebt van je energieleverancier.

Bekijk of je eventueel permanente betalingsopdrachten (domiciliëring) hebt die aangepast moeten worden.

4. Verzekeringen

Ga zeker langs bij je verzekeraar om je inboedel- of brandverzekering te wijzigen. Overweeg misschien een verhuisverzekering, die je beschermt tegen eventuele schade aan je spullen.

Let zeker op voor het oververzekeren. Bekijk hier onze tips om je verzekeringsbudget binnen de perken te houden.

5. Instanties die je zelf op de hoogte moet brengen!

Sommige instellingen worden automatisch op de hoogte gebracht van uw verhuis, andere niet.

Vergeet bijvoorbeeld niet om je werkgever, je bank en verzekeringsmaatschappij, verenigingen waar je lid bent en je kranten- of tijdschriftenabonnement te verwittigen.

Als je werkzoekende bent moet je ook de VDAB/Actiris en je uitbetalingskas op de hoogte brengen.

Als je een onderneming hebt die op je thuisadres is gevestigd en de zaak verhuist mee naar het nieuwe adres, dan moet je zelf die adreswijziging binnen de maand melden aan de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) bij een ondernemingsloket.

6. Jouw belangrijke en vertrouwelijke documenten altijd bij de hand?

Raak jouw gevoelige en belangrijke documenten nooit meer kwijt dankzij de digitale kluis van Izimi. Izimi is een digitale, beveiligde kluis ontwikkeld door het notariaat en is gratis beschikbaar voor elke Belgische burger ouder dan 18 jaar. Je kan er jouw belangrijke documenten bewaren en makkelijk het overzicht houden over jouw paperassen. Zo raak je ze ook nooit kwijt in het geval van bijvoorbeeld een verhuis.

Ontdek hier alles over de digitale kluis van Izimi.

Ontvang je nog geen Groeipakket of Kinderbijslag van KidsLife? Mis vanaf nu geen enkel voordeel meer en vraag je overstap aan. 

 

Ik wil overstappen
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023
Ik ga verhuizen

Ik ga verhuizen

Verhuizen binnen België? Naar een andere regio? Of naar het buitenland? Bekijk hier de impact voor de betaling van jouw Kinderbijslag en Groeipakket.
Ik ga verhuizen
Ik ben zwanger

Ik ben zwanger

Je bent zwanger! Proficiat! Je hebt mogelijk al kinderen en weet wat je te wachten staat, of het is je eerste kindje. In beide gevallen staan er 9 emotionele maanden op de planning. KidsLife is er al graag vanaf het prille begin met deze handige tips. Zo mis je geen enkel voordeel tijdens het project baby.
Ik ben zwanger