Ik ga verhuizen: wat met mijn Groeipakket?

Als je van regio verandert in België, veranderen de bedragen! Je moet opnieuw aansluiten bij een kinderbijslagfonds in de nieuwe regio. Het is makkelijk, KidsLife zorgt voor kinderen overal in België!

Groeipakket in Vlaanderen en Kinderbijslag in Brussel

Het goede nieuws is dat je maar een paar gegevens nodig hebt om lid te worden! Je ontvangt dan kinderbijslag in je nieuwe regio in België (Groeipakket genoemd in Vlaanderen). De bedragen zijn hetzelfde in alle kinderbijslagfondsen in dezelfde regio. Dat komt omdat ze wettelijk zijn vastgesteld! En waarom kiezen voor KidsLife?

Ontdek hier meer

 

Groeipakket - kinderbijslag aanvragen

Hoeveel krijg je in de nieuwe regio?

Maak gebruik van onze handige online tool en ontdek hoeveel je elke maand zult ontvangen.

Bereken zelf
Ben je een KidsLife klant en verhuis je naar een andere regio in België?

Ben je een KidsLife klant en verhuis je naar een andere regio in België?

Er zijn dus maar 3 stappen nodig om kinderbijslag - Groeipakket te ontvangen voor je nieuwe regio!

  1. Meld je adreswijziging bij de dienst Bevolking van de gemeente waar je gaat wonen.
  2. Na het bezoek van de wijkagent past je gemeente je adres officieel aan in het rijksregister. Daar krijgen wij automatisch een melding van. Je hoeft ons dus niet te verwittigen.
  3. Je krijgt een bevestiging als je dossier bij de nieuwe regio is afgeleverd. Daarna krijg je een document waarop je kan bevestigen dat je akkoord gaat dat KidsLife ook in de nieuwe regio verder je kinderbijslag of Groeipakket zal uitbetalen. Stuur dit document zo snel mogelijk ondertekend terug via de post of via mail.

Verandert het bedrag van mijn kinderbijslag als ik van regio verander?

De bedragen kinderbijslag verschillen per regio. Het is dus goed mogelijk dat je een ander bedrag zal ontvangen na je verhuis. Bereken zelf hoeveel kinderbijslag of Groeipakket je zal ontvangen in je nieuwe regio met onze simulatietool.

Opgelet! Je nieuwe KidsLife adviseur zal onderzoeken of je volgens de voorwaarden van de nieuwe regio nog recht hebt op kinderbijslag of Groeipakket. Het is mogelijk dat we informatie moeten opvragen.

Ontdek de voorwaarden en de bedragen van

het Groeipakket in Vlaanderen 

kinderbijslag in Brussel

allocations familiales in Wallonië

Het gezin van de 20-jarige Maxime verhuist op 7 maart van Wallonië naar Vlaanderen. Vanaf 1 april zal KidsLife Vlaanderen het dossier van Maxime overnemen. In Vlaanderen is voor elke jongere vanaf de leeftijd van 18 jaar een schoolattest nodig om verder Groeipakket te kunnen betalen. In Wallonië kan in sommige gevallen tot de leeftijd van 21 jaar zonder schoolattest verder betaald worden. KidsLife Vlaanderen zal dus eerst een schoolattest van Maxime nodig hebben om verder te kunnen betalen.

10/08/2023

Hoe lang duurt het om kinderbijslag nog te krijgen?

Er is geen wachttijd. De betaling van de kinderbijslag stopt niet: de nieuwe kinderbijslagfonds betaalt Groeipakket vanaf de maand die volgt op je verhuizing. (Ter informatie: kinderbijslag wordt altijd aan het einde van de maand betaald, net als een salaris. De kinderbijslag van augustus wordt bijvoorbeeld begin september betaald).

Wat is een regularisatie tussen regio’s?

Soms gebeurt het dat een adreswijziging laattijdig in het rijksregister geregistreerd wordt. Het kan in dat geval gebeuren dat een bepaalde regio te lang heeft betaald. Dan volgt een regularisatie tussen de regio’s: de regio die te lang heeft uitbetaald zal de teveel betaalde kinderbijslag terugvorderen van de nieuwe regio. De nieuwe regio gaat met terugwerkende kracht de kinderbijslag bijbetalen en dit doorstorten aan de oude regio.

Bijvoorbeeld: Het gezin Verbeek verhuist van regio Vlaanderen naar regio Brussel op 15 mei. De registratie bij de gemeente loopt vertraging op, waardoor KidsLife de uiteindelijke melding van de verhuis pas op 2 juli ontvangt. KidsLife Vlaanderen zal in dat geval nog tot en met de maand juli je Groeipakket betalen en daarna je dossier overmaken aan KidsLife Brussel. KidsLife Vlaanderen zal dan het uitbetaalde Groeipakket van juni en juli terugvorderen van KidsLife Brussel.

10/08/2023

Je verhuist in België en blijft in dezelfde regio wonen

Je verhuist in België en blijft in dezelfde regio wonen

Wat moet ik doen?

Meld je adreswijziging bij de dienst Bevolking van de gemeente waar je gaat wonen. Na het bezoek van de wijkagent past je gemeente je adres officieel aan in het rijksregister. Daar krijgen wij automatisch een melding van. Je hoeft ons dus niet te verwittigen.

Wat verandert er voor mij?
 
Als je binnen België verhuist, maar je blijft binnen je regio wonen (Vlaanderen, Brussel of Wallonië) dan zal er in principe weinig veranderen aan je kinderbijslag. Je blijft dezelfde bedragen ontvangen en je moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als voor je verhuis.

Maar! Verhuis je en woon je nu alleen met je kinderen of ga je bij een nieuwe partner wonen? Dan kan dat invloed hebben op je recht op de sociale toeslag en de studietoelage. Woon je misschien niet langer samen met de andere ouder van je kind? We beantwoorden graag al je vragen over de invloed van co-ouderschap op het Groeipakket en de kinderbijslag.

Ik verhuis van of naar het buitenland

Ik verhuis van of naar het buitenland

Woon je in België en werk je in het buitenland? Of woon je in het buitenland terwijl je in België werkt? Ben je helemaal nieuw in België en je wil voor de eerste keer de Kinderbijslag of het Groeipakket aanvragen? KidsLife helpt en begeleid je graag! We leggen graag de verschillende situaties uit en vertellen je wat je precies moet doen zodat je niks mist van waar je recht op hebt.

6 handige tips als je gaat verhuizen

Meld je adreswijziging bij de gemeente

Meld je adreswijziging bij de gemeente

Laat je adres officieel aanpassen. Bij Bpost kan je je post laten doorsturen naar je nieuwe adres.

Neem je huurcontract grondig door

Neem je huurcontract grondig door

Welke kosten zijn inbegrepen in de huurprijs en welke niet? Calculeer deze kosten dan zeker mee in je budgetplan!

Anticipeer op de indexen of de gasinstallatie

Anticipeer op de indexen of de gasinstallatie

Als je een huis huurt, moet de oude huurder eerst de meterstanden van gas en elektriciteit bij zijn energiemaatschappij doorgeven en zijn of haar contract afsluiten.

De bank en de werkgever informeren

De bank en de werkgever informeren

Als je werkzoekende bent moet je ook de VDAB/Actiris en je uitbetalingskas op de hoogte brengen.

Als je een onderneming hebt die op je thuisadres is gevestigd en de zaak verhuist mee naar het nieuwe adres, dan moet je zelf die adreswijziging binnen de maand melden aan de

 Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) bij een ondernemingsloket
Raak jouw gevoelige en belangrijke documenten nooit meer kwijt

Raak jouw gevoelige en belangrijke documenten nooit meer kwijt

Izimi is een digitale, beveiligde kluis ontwikkeld door het notariaat en is gratis beschikbaar voor elke Belgische burger ouder dan 18 jaar.

naar Izimi pagina

Ontvang je nog geen Groeipakket of Kinderbijslag van KidsLife? Mis vanaf nu geen enkel voordeel meer en vraag je overstap aan. 

 

Ik wil overstappen