Onze kantoren zijn gesloten op maandag 29/5 en uitzonderlijk op vrijdag 2/6.

Budgettip

Bevallen, hoeveel kost dat nu?

Zwanger van je eerste kindje? Proficiat! Je zit vast met heel wat vragen: over waar je wil bevallen, over het type kamer of over het soort bevalling. Maar het is ook verstandig om nu al eens stil te staan bij de mogelijke kosten van je bevalling.

Welke kosten kan je verwachten?

Een kindje krijgen kost geld. Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen, want de factuur kan serieus oplopen. Deze zaken beïnvloeden de prijs van je bevalling:

  • Hoe en waar je wil bevallen. In het ziekenhuis of thuis? In het ziekenhuis betaal je per dag en nacht dat je er verblijft. Gemiddeld blijven mama’s drie keer slapen. Thuis betaal je natuurlijk niks voor verblijf, maar wel voor de vroedvrouw of arts die je helpt bij je bevalling. Het ziekenfonds betaalt alle basiskosten terug.
  • Je medische toestand of noden. Zijn er bijkomende onderzoeken of extra medicatie nodig? Ook een ‘epidurale’ verdoving brengt extra kosten met zich mee.
  • Welk type kamer je kiest. Als je in het ziekenhuis bevalt, kan je kiezen tussen een één- of meerpersoonskamer. Kies je voor een éénpersoonskamer, dan vraagt het ziekenhuis een kamersupplement en meestal ook ereloonsupplementen. Vraag je een epidurale, dan betaal je daar in een éénpersoonskamer ongeveer 200 euro extra voor, in het weekend of ‘s nachts kan dat zelfs oplopen tot 400 euro. Bij een tweepersoonskamer zijn er geen extra toeslagen.
  • Het soort bevalling. Wordt het een natuurlijke bevalling of een keizersnede? Bij een keizersnede verblijven mama’s gemiddeld vijf nachten in het ziekenhuis. Dus ligt de kostprijs sowieso hoger dan bij een natuurlijke bevalling. Maar verder is hier niet veel prijsverschil tussen. Een onderwaterbevalling bijvoorbeeld kost ook niks extra.
  • Het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten. Elk ziekenfonds bepaalt zelf hoeveel het tussenkomt voor bepaalde medische kosten. Je kan de verschillende terugbetalingspakketten van de verschillende mutualiteiten dus best eens vergelijken.
  • Het soort verzekering dat je afgesloten hebt. Beval je in het ziekenhuis, dan betaal je voor de opname. Je ziekenfonds betaalt een groot deel van de factuur rechtstreeks aan het ziekenhuis. Je ontvangt nadien nog een 'oplegfactuur' die je zelf moet betalen. Heb je een hospitalisatieverzekering afgesloten vóór je zwanger was, dan kan je ook die oplegkosten grotendeels terugkrijgen.
  • Het ziekenhuis waar je bevalt. De verblijfskosten van ziekenhuizen verschillen sterk. Ook waar het ziekenhuis gelegen is, beïnvloedt sterk de kostprijs. Informeer je best goed op voorhand bij je arts of bij het ziekenhuis waar je wil bevallen.

Je ontvangt de ziekenhuisfactuur meestal een paar maanden na de bevalling. Daarin vind je een gedetailleerd overzicht van alle kosten.

Moet je dat nu allemaal zelf betalen?

Een hospitalisatieverzekering afsluiten doe je best voor je zwanger wordt, want de wachttijd is gemiddeld 9 maanden. Sluit je die later af, dan krijg je niet evenveel terugbetaald. Breng de verzekeraar ook op de hoogte wanneer je bevallen bent, en vraag om je kindje op te nemen in de polis. Meestal heb je hier tijd voor tot een maand na de bevalling.

Met een hospitalisatieverzekering betaal je bijna niets zelf. Als dat geen goed nieuws is! Hoeveel en wat je zoal terugbetaald krijgt, hangt af van de verzekeraar en het type verzekering dat je kiest.

Ontdek hier de mogelijkheden van de hospitalisatieverzekering bij CM
'Ik kreeg alles terugbetaald'

Melanie Vandeput is al twee jaar mama van Leon. Vier maanden geleden kwam dochtertje Babette erbij. “Voor de bevalling van mijn dochtertje verbleef ik drie nachten in een éénpersoonskamer. De bevalling verliep met keizersnede. En die kostte toch een pak geld, daar was ik wel van geschrokken. Gelukkig kreeg ik alles terugbetaald: de CM betaalde het grootste deel terug. Het resterende bedrag werd volledig gedekt door mijn hospitalisatieverzekering. Dat scheelt toch een pak financiële kopzorgen. We keken bij onze twee kinderen ook altijd uit naar het geboortecadeau van de CM en de geboortepremie, handige duwtjes in de rug!”

Melanie Vandeput

24/10/2022

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023
Ik ga verhuizen

Ik ga verhuizen

Verhuizen binnen België? Naar een andere regio? Of naar het buitenland? Bekijk hier de impact voor de betaling van jouw Kinderbijslag en Groeipakket.
Ik ga verhuizen
Ik ben zwanger

Ik ben zwanger

Je bent zwanger! Proficiat! Je hebt mogelijk al kinderen en weet wat je te wachten staat, of het is je eerste kindje. In beide gevallen staan er 9 emotionele maanden op de planning. KidsLife is er al graag vanaf het prille begin met deze handige tips. Zo mis je geen enkel voordeel tijdens het project baby.
Ik ben zwanger

Wist je al dat je bij de geboorte van je kindje Kraamgeld, Startbedrag of een Geboortepremie krijgt van KidsLife? Doe je aanvraag nu al voor een tijdige uitbetaling.

 

Vraag je Startbedrag aan