Sleutelmomenten

Een geboorte, adoptie, kinderen die afstuderen, …Wij staan altijd klaar met handige informatie & inspiratie voor jou en je kind. Zo worden sleutelmomenten de leukste momenten. Wat is jouw situatie?

Ik wil zwanger worden

De kogel is door de kerk: je begint aan een gezinnetje. Of je breidt je kroost nog wat uit. Alleszins, je wil zo snel mogelijk (weer) een kleine spruit verwelkomen. En eens je je zinnen erop hebt gezet, kan het niet snel genoeg gaan. Plan baby: start!

Ik wil zwanger worden

Ik ben zwanger

Elk kindje dat geboren wordt moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen,  heeft elk kindje dat geboren wordt recht op een “welkom-op-deze-wereld” geschenk in de vorm van het Kraamgeld. 

Ik ben zwanger

Ik word pleegouder

Aangezien de zorg en de kosten voor een pleegkindje op jouw schouders vallen, ontvang je als pleegouder het volledige basisbedrag, eventueel verhoogd met zorgtoeslagen en sociale toeslag voor jouw pleegkind...

Ik word pleegouder

 

Ik ga een kindje adopteren

Een kindje adopteren verandert je hele leven. Net zoals wanneer er een baby geboren wordt. Als je een kindje adopteert, heb je recht op een financiële tegemoetkoming de Adoptiepremie.

Ik ga een kindje adopteren

Starten in Kinderopvang

Wanneer je jouw kindje naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad brengt, waar je bovendien niet betaalt op basis van jouw inkomen, dan kan je genieten van een Kinderopvangtoeslag.

Starten in de Kinderopvang

Mijn kind gaat naar de Kleuterschool

Alle 3-jarige kleuters die tijdig ingeschreven zijn in het Nederlandstalig onderwijs en kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school ontvangen een toeslag: de Kleutertoeslag

Mijn kind gaat naar kleuterschool

Wat zijn de voorwaarden van de Schooltoeslag?

Mijn kind gaat naar school

In bepaalde gevallen hebben kinderen die naar een kleuter-, lagere of secundaire school gaan, recht op de Schooltoeslag. Deze toeslag wordt ook wel selectieve participatietoeslag genoemd en is bedoeld voor gezinnen met een lager inkomen. KidsLife maakt het je gemakkelijk, door de Schooltoeslag automatisch uit te betalen op het einde van het jaar.

Alles over de Schooltoeslag

Mijn kind is meerderjarig (student)

Er komen een ganse reeks verantwoordelijkheden op jouw zoon en dochter af. De betaling van de Kinderbijslag en Groeipakket blijft gewoon doorlopen in bepaalde situaties.

Mijn kind is meerderjarig - Student

Mijn kind gaat naar het buitenland

Slaat je kind z’n vleugels uit? Gaat het een jaartje studeren in het buitenland? Of brengt het de zomervakantie door bij familie overzee? Ook dan heb je in de meeste gevallen nog altijd recht op het Groeipakket of Kinderbijslag.

Mijn kind gaat naar het buitenland

Mijn kind is afgestudeerd

Gaat jouw zoon of dochter niet langer onderwijs volgen? Dan worden ze voor de Kinderbijslag en Groeipakket schoolverlaters. Stoppen met studeren, afstuderen of beginnen met een eerste job, mogelijk hebben ze nog recht op Kinderbijslag en Groeipakket.

Mijn kind is afgestudeerd

Scheiding en co-ouderschap

Als ouders uit elkaar gaan, brengt dit vaak grote emotionele en praktische veranderingen mee voor de ouders en de kinderen. Een scheiding kan ook een invloed hebben op de uitbetaling van de Kinderbijslag. Moet je zelf iets in orde brengen? Wie ontvangt verder de Kinderbijslag? Ontvang je als alleenstaande moeder of vader iets extra?

Co-Ouderschap

Contact

Niet gevonden wat je zocht?