Wanneer ontvang ik mijn Groeipakket of Kinderbijslag?

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata

Nog geen klant bij KidsLife? Vraag jouw Groeipakket of Kinderbijslag aan en wij zorgen ervoor dat je geen enkel voordeel mist! 

Ik wil klant worden bij KidsLife

Bekijk onze veelgestelde vragen

Kinderen die een ouder verliezen hebben recht op verhoogde Kinderbijslag of Groeipakket. De Wezentoeslag wordt automatisch maandelijks betaald als je daar recht op hebt.

 

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de wezentoeslag. De uitbetaling van de wezentoeslag wordt gestopt:

 

 • Als het kind waarvoor je de wezentoeslag krijgt geen recht meer heeft op Groeipakket of kinderbijslag. (bijvoorbeeld als het 25 jaar wordt)
 • Als je het weeskind adopteert. (volle adoptie)
 • Als de afwezige of overleden verklaarde ouder toch zou terugkeren.

Belangrijk: is de ouder reeds overleden is voor 01/01/2019? Dan ontving je toen al de verhoogde wezenbijslag in de oude kinderbijslagwetgeving (Art. 50bis AKBW). In dat geval kan je de wezenbijslag ook verliezen als de overlevende ouder opnieuw gaat samenwonen. (met een partner die geen familie of bloedverwant is tot de 3e graad). 

Dit is het geval in Vlaanderen en Wallonië

Bvb: Ricky en zijn ouders wonen in Vlaanderen. De mama van Ricky overlijdt op 14/8/2017. Zijn papa woont sindsdien alleen met Ricky en ontvangt de verhoogde wezenbijslag. Op 15/10/2022 gaat de papa van Ricky opnieuw samenwonen. De wezenbijslag wordt geschorst vanaf november 2022.

 

In Brussel echter is deze regel afgeschaft vanaf 1/1/2020. 

Bvb: Jonas en zijn ouders wonen in Brussel. De papa van Jonas overlijdt op 14/8/2016. Zijn mama woont sindsdien alleen met Jonas en ontvangt de verhoogde wezenbijslag. Op 15/10/2019 gaat de mama van Jonas opnieuw samenwonen. De wezenbijslag wordt geschorst voor de maanden 11/2019 en 12/2019. Vanaf 01/01/2020 is er opnieuw recht op de wezenbijslag.
 

In Vlaanderen zullen de Oekraïense kinderen recht kunnen hebben op Groeipakket vanaf de maand waarin ze hun attest van tijdelijke bescherming ontvangen. In de praktijk kan dat ten vroegste vanaf maart 2022.

In Brussel en Wallonië starten de betalingen steeds vanaf de maand volgend op het verblijfsrecht. Daar kan dus ten vroegste vanaf april uitbetaald worden.

Opgelet: het Groeipakket of de kinderbijslag voor een bepaalde maand wordt steeds uitbetaald in het begin van de daaropvolgende maand. Begin april betalen we bijvoorbeeld de kinderbijslag van maart. 

Bijvoorbeeld Vlaanderen
Een Oekraïens gezin komt op 28 februari 2022 in een Vlaams gastgezin wonen. Op 10 maart 2022 ontvangen ze hun attest van tijdelijk verblijf, waarmee ze zich op het adres van het gastgezin registreren bij de gemeente. In de loop van april ontvangt KidsLife de aanvraag om Groeipakket. In mei 2022 wordt het dossier opgestart en kunnen we de betalingen aanvatten met terugwerkende kracht vanaf maart 2022.

Bijvoorbeeld Brussel & Wallonië
Een Oekraïens gezin komt op 28 februari 2022 in een Waals of Brussels gastgezin wonen. Op 10 maart 2022 ontvangen ze hun attest van tijdelijk verblijf, waarmee ze zich op het adres van het gastgezin registreren bij de gemeente. In de loop van april ontvangt KidsLife de aanvraag om Groeipakket. In mei 2022 wordt het dossier opgestart en kunnen we de betalingen aanvatten met terugwerkende kracht vanaf april 2022.

Bekijk hier alle informatie voor de gastgezinnen

Ontvang je Kinderbijslag of Groeipakket van KidsLife? Of heb je net een aanvraag gedaan? 
Onze KidsLife-adviseurs staan voor je klaar. Je kan hen bereiken via: 

 1. Contactformulier: op deze manier hebben we onmiddellijk al jouw gegevens en kunnen wij jou snel verder helpen om jouw vraag op te lossen.
   
 2. Telefonisch: de KidsLife-adviseurs helpen je graag telefonisch verder. Om je snel te kunnen helpen hou je best je Rijksregisternummer bij de hand. 
   
 3. My KidsLife: jouw online dossier Kinderbijslag en Groeipakket is 24/24 beschikbaar voor jou. Een wijziging in jouw situatie doorgeven of een attest downloaden? Het kan allemaal.  
   
 4. Kantoor in jouw buurt: waar je ook woont er is altijd een KidsLife kantoor in de buurt. Vind hier het kantoor dicht bij jou. In veel gevallen is langskomen naar een kantoor niet nodig en kunnen we je verder helpen zonder de verplaatsing te maken. 

En dan hebben wij uiteraard een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen waarbij we de vragen van de gezinnen beantwoorden. 

Contacteer jouw KidsLife-adviseur

Er is geen verschil tussen een online aanvraag of papieren aanvraag. In beide situaties gaat jouw KidsLife-adviseur aan de slag om jouw aanvraag zo snel mogelijk te verwerken. 
Een papieren aanvraag die per post wordt bezorgd heeft natuurlijk wel een tragere verwerkingstijd dan een online aanvraag door de distributie van de post. 

Een online aanvraag is niet alleen snel maar ook ecologisch en makkelijk voor jezelf. En je spaart er een postzegel mee uit, dus goed voor je portemonnee. 

Bekijk hier welke aanvraag je kan indienen