Veelgestelde vragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wanneer wordt het Startbedrag / Kraamgeld gestort?

  Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

  Na de geboorte

  Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
  Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

  Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

  Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

  Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

  Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Moet ik bewijzen dat ik zwanger ben om Startbedrag of Kraamgeld te ontvangen?

  Om Kraamgeld of Startbedrag te ontvangen voor de geboorte, hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Dit doktersattest is een geldig bewijs om de betaling door te voeren.
  Dit doktersattest mag ten vroegste opgemaakt worden vanaf de 5e maand zwangerschap. 

  Nog geen geldig doktersattest ontvangen? Doe gerust je aanvraag Startbedrag. We vragen later nog een doktersattest op. 

  Is jouw kindje reeds geboren? Dan volstaat het om de geboorte door te geven aan de dienst bevolking van jouw gemeente. Je Kinderbijslagfonds ontvangt automatisch de melding van deze geboorte. Ben je nog niet aangesloten bij KidsLife? Laat ons dan weten dat je dat wil doen

  Ontving je nog geen Startbedrag, dan plannen wij de betaling in. Ook de betalingen van het Groeipakket of Kinderbijslag worden automatisch opgestart. 

  Vraag hier jouw Startbedrag aan
   

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Kan ik het Kraamgeld of Startbedrag online aanvragen zonder doktersattest?

  Dat kan zeker! Uiteindelijk zullen we wel een attest van je dokter of gynaecoloog nodig hebben, maar ondertussen maken we al je persoonlijke dossier aan. Zodra het doktersattest (opgemaakt vanaf je vijfde maand zwangerschap) in ons bezit is, betalen we je Startbedrag van 1190,68 Euro* uit, ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Geen nood we helpen je zeker herinneren mocht er informatie ontbreken. 

  Vraag hier je Startbedrag of Kraamgeld aan

  *woon je in Brussel of Wallonië dan ontvang je 1238,82 Euro. In Brussel ontvang je vanaf de tweede geboorte 563,10 Euro. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Op welk rekeningnummer mag het Kraamgeld of Startbedrag gestort worden?

  Bij de eerste zwangerschap storten wij het Kraamgeld of Startbedrag op een rekeningnummer van de zwangere persoon. Het Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden. Voor elke eventuele volgende zwangerschap storten wij het Startbedrag op hetzelfde rekeningnummer waarop wij ook de maandelijkse Kinderbijslag of Groeipakket storten. Als er geen rekeningnummer werd opgegeven, betalen wij de Kinderbijslag en het Startbedrag via een circulaire cheque.

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Ik ben bevallen wat moet ik in orde brengen?

  Proficiat met de geboorte van je kindje!

  Ontving je van ons reeds het Kraamgeld of het Startbedrag of ontvang je al kinderbijslag of Groeipakket voor oudere kinderen? Dan zullen wij een automatische melding ontvangen dat je kindje geboren is en de betaling Groeipakket (in Vlaanderen) of Kinderbijslag opstarten. Daarvoor moet je je kindje wel eerst correct aangegeven hebben bij de dienst Bevolking van de gemeente waar je woont.

  Ontving je nog geen Kraamgeld of Startbedrag en ontvang je ook nog geen kinderbijslag of Groeipakket voor andere kinderen? Doe dan online een aanvraag! We bekijken dan ook of je Kraamgeld of Startbedrag nog na de geboorte uitbetaald kan worden.

  Bereken hier op wat je recht hebt

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Hoeveel weken zwanger moet je zijn om Startbedrag of Kraamgeld te ontvangen?

  Je kan je Kraamgeld of Startbedrag aanvragen zodra je weet dat je zwanger bent! Doe je aanvraag makkelijk en snel online

  Om uit te betalen moeten wij een doktersattest hebben met de vermoedelijke bevallingsdatum. Dit kan opgemaakt worden vanaf de 5 de maand zwangerschap (dat is ongeveer na 28 weken zwangerschap). 

  De uitbetaling kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Dus rond de 32 weken zwangerschap mag je het Startbedrag of Kraamgeld verwachten. 

  Doe nu je aanvraag Startbedrag

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Krijg ik kraamgeld als Grensarbeider?

  Het Kraamgeld en Startbedrag is exporteerbaar binnen de EER. In bepaalde gevallen gelden ook nog bilaterale akkoorden met bepaalde landen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Aangezien er dus met elk land verschillende afspraken zijn, neem je best contact op met jouw KidsLife-adviseur.

  Vraag je Startbedrag of Kraamgeld hier aan! 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Vanaf hoeveel weken zwanger kan je Startbedrag (of Kraamgeld) aanvragen?

  Je kan je Kraamgeld of Startbedrag aanvragen zodra je weet dat je zwanger bent! Doe je aanvraag makkelijk en snel online bij KidsLife
  Opgelet: We hebben altijd een medisch attest van je dokter, gynaecoloog of vroedvrouw nodig met daarop de vermoedelijke bevallingsdatum. Dit attest mag ten vroegste vanaf de 5de maand (of ongeveer 28ste week) zwangerschap opgemaakt worden 

  Je kraamgeld of Startbedrag kan ten vroegste uitbetaald worden 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum. 

  Vraag nu je Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wat is het verschil tussen Kraamgeld, Geboortepremie en Startbedrag?

  Het Startbedrag is in Vlaanderen de nieuwe term voor Kraamgeld of Geboortepremie. In Brussel en Wallonië gebruiken we nog steeds de term Kraamgeld.
  Deze termen betekenen allemaal hetzelfde: het bedrag dat je ontvangt tijdens de zwangerschap of na de geboorte voor een baby. Benieuwd hoeveel Kraamgeld of Startbedrag je ontvangt bij de geboorte? Gebruik onze handige simulatie! 

  Vraag hier jouw Kraamgeld aan!

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Hoe vraag ik een Startbedrag aan

  Kindje op komst? Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt recht op een Startbedrag, ook wel Kraamgeld of Geboortepremie genoemd.

  Startbedrag is de nieuwe naam voor het Kraamgeld en Geboortepremie voor alle kinderen die in Vlaanderen geboren worden of er binnen de 2 maanden na geboorte hun verblijfplaats hebben.

  Startbedrag aanvragen is makkelijk. Via onze handige online tool heb je al een aanvraag gedaan binnen de 4 minuten!