Opgelet!: Wees aandachtig voor phishing via WhatsApp, SMS en e-mail over Kinderbijslag, Schoolbonus en Groeipakket. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfels over de juistheid van communicatie? Contacteer je KidsLife-adviseur

Veelgestelde vragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wat is het verschil tussen Kraamgeld, Geboortepremie en Startbedrag?

  Het Startbedrag is in Vlaanderen de nieuwe term voor Kraamgeld of Geboortepremie. In Brussel en Wallonië gebruiken we nog steeds de term Kraamgeld.
  Deze termen betekenen allemaal hetzelfde: het bedrag dat je ontvangt tijdens de zwangerschap of na de geboorte voor een baby. Benieuwd hoeveel Kraamgeld of Startbedrag je ontvangt bij de geboorte? Gebruik onze handige simulatie! 

  Vraag hier jouw Kraamgeld aan!

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Hoe moet ik Kraamgeld aanvragen na de geboorte?

  Als het gaat om een eerste geboorte, dan kan je een online aanvraag indienen of het geboorte-attest opsturen naar KidsLife.
  Gaat het niet om een eerste geboorte en je bent al klant bij KidsLife? Goed nieuws, dan moet je niets aanvragen, wij betalen zo snel mogelijk jouw Startbedrag of Kraamgeld uit. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Welke gegevens en informatie is er allemaal nodig voor een aanvraag Kraamgeld of Startbedrag?

  Voor de uitbetaling van het Kraamgeld of Startbedrag hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum.

  Ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Wij helpen je dan op het juiste moment herinneren om ons dit attest te bezorgen. Verder hebben we uiteraard een aantal persoonsgegevens van de toekomstige moeder nodig. Het Kraamgeld of Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden.

  Doe hier je aanvraag snel je aanvraag Startbedrag, de nieuwe naam voor het Kraamgeld.  
  Startbedrag aanvragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Ik ben zwanger, hoe vraag ik het Startbedrag aan?

  Proficiat met je zwangerschap! Je hebt recht op een eenmalige premie voor jouw toekomstig kindje. Dat is het Startbedrag, ook wel gekend onder de naam Kraamgeld of Geboortepremie
  Startbedrag aanvragen bij KidsLife is makkelijk en snel gedaan. En je ontvangt de storting nog voor de geboorte van je kindje. 

  Voor een aanvraag Startbedrag hebben we

  • de gegevens van de toekomstige moeder nodig
  • en een vermoedelijke bevallingsdatum.

  Om het Startbedrag uit te betalen voor de geboorte vragen wij je ook nog een doktersattest te bezorgen waarop staat dat je minimum 5 maanden zwanger bent.

  En een aanvraag indienen doe je hier
  Vraag nu je Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wie krijgt het Kraamgeld of Startbedrag?

  Bij de eerste zwangerschap storten wij het Kraamgeld of Startbedrag aan de zwangere persoon! Het Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden. Voor elke eventuele volgende zwangerschap storten wij het Startbedrag op hetzelfde rekeningnummer waarop wij ook de maandelijkse Kinderbijslag of Groeipakket storten. 

  Vraag hier je jouw Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Op welk rekeningnummer mag het Kraamgeld of Startbedrag gestort worden?

  Bij de eerste zwangerschap storten wij het Kraamgeld of Startbedrag op een rekeningnummer van de zwangere persoon. Het Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden. Voor elke eventuele volgende zwangerschap storten wij het Startbedrag op hetzelfde rekeningnummer waarop wij ook de maandelijkse Kinderbijslag of Groeipakket storten. Als er geen rekeningnummer werd opgegeven, betalen wij de Kinderbijslag en het Startbedrag via een circulaire cheque.

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Kan ik het Kraamgeld of Startbedrag online aanvragen zonder doktersattest?

  Dat kan zeker! Uiteindelijk zullen we wel een attest van je dokter of gynaecoloog nodig hebben, maar ondertussen maken we al je persoonlijke dossier aan. Zodra het doktersattest (opgemaakt vanaf je vijfde maand zwangerschap) in ons bezit is, betalen we je Startbedrag van 1167,33 Euro* uit, ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Geen nood we helpen je zeker herinneren mocht er informatie ontbreken. 

  Vraag hier je Startbedrag of Kraamgeld aan

  *woon je in Brussel of Wallonië dan ontvang je 1144,44 Euro. In Brussel ontvang je vanaf de tweede geboorte 520,20 Euro. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wie kan het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen?

  Ben je zwanger? Proficiat! Als toekomstige moeder, vader of meeouder kan je het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen.
  Aanvragen kan al vanaf het prille begin van de zwangerschap. De uitbetaling kan al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Krijg ik kraamgeld als Grensarbeider?

  Het Kraamgeld en Startbedrag is exporteerbaar binnen de EER. In bepaalde gevallen gelden ook nog bilaterale akkoorden met bepaalde landen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Aangezien er dus met elk land verschillende afspraken zijn, neem je best contact op met jouw KidsLife-adviseur.

  Vraag je Startbedrag of Kraamgeld hier aan! 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wat met Kraamgeld bij miskraam of doodgeboren kindje?

  Ook een levenloos geboren kind kan recht hebben op het Kraamgeld. Dit doe je in de eerste plaats door aangifte te doen van het levenloos geboren kind bij de gemeente. Duurde de zwangerschap  meer dan 180 dagen, dan is dit zelfs verplicht. Stuur je het verkregen attest op, dan hoef je verder niets meer te doen.