Veelgestelde vragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Waarom moet ik kiezen voor een Kinderbijslagfonds?

  Als (toekomstige) ouder kan je zelf je Kinderbijslagfonds kiezen.
  Dit is dus niet afhankelijk van je werkgever, jouw ouders of mutualiteit. 

  Ontvang je nog geen Kinderbijslag of Groeipakket dan kan je deze keuze maken als je een aanvraag indient.
  Bekijk hier waarom kiezen voor KidsLife als Kinderbijslagfonds een goed idee is.

  Ontvang je al Kinderbijslag of Groeipakket? Dan heb je al een Kinderbijslagfonds of uitbetaler. Is deze uitbetaler toevallig KidsLife? Dan zit je goed!
  Ontvang je het maandelijks bedrag niet van KidsLife, dan kan je vragen om over te stappen.
  Overstappen is makkelijk en snel, zonder onderbreking van de betaling.

  Doe hier je aanvraag

  Ben je zwanger? Proficiat alvast. Heb je nog geen kinderen, dan is het nu de moment om een Kinderbijslagfonds te kiezen. We maken het je makkelijk! Het Startbedrag en Groeipakket aanvragen tijdens zwangerschap doe je snel hier

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wie kan het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen?

  Ben je zwanger? Proficiat! Als toekomstige moeder, vader of meeouder kan je het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen.
  Aanvragen kan al vanaf het prille begin van de zwangerschap. De uitbetaling kan al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Krijg ik kraamgeld als Grensarbeider?

  Het Kraamgeld en Startbedrag is exporteerbaar binnen de EER. In bepaalde gevallen gelden ook nog bilaterale akkoorden met bepaalde landen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Aangezien er dus met elk land verschillende afspraken zijn, neem je best contact op met jouw KidsLife-adviseur.

  Vraag je Startbedrag of Kraamgeld hier aan! 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wat zijn de voorwaarden om Kraamgeld of Startbedrag te ontvangen?

  Het Startbedrag of Kraamgeld kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden.

  De voorwaarden in Vlaanderen zijn dat de zwangere persoon in het Nederlands taalgebied moet wonen en de Belgische nationaliteit heeft of een geldig verblijfsdocument heeft.

  In Brussel en Wallonië moeten er daarnaast ook professionele prestaties zijn.

  Het Startbedrag of het Kraamgeld kan ook na de geboorte uitbetaald worden. De verblijfsvoorwaarden worden dan beoordeeld bij het kind zelf.

  Als het kindje in het buitenland geboren wordt, kan er in sommige gevallen ook recht zijn op een Startbedrag of een Kraamgeld vanuit België. Je hebt recht op deze geboortepremie als het kind binnen de 2 maanden na de geboorte is ingeschreven in België. Dit kan met 4 maanden verlengd worden wegens medische redenen. Doe gerust je aanvraag online, KidsLife onderzoekt deze mogelijkheid na je aanvraag!

  Vraag het Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Vanaf hoeveel weken zwanger kan je Startbedrag (of Kraamgeld) aanvragen?

  Je kan je Kraamgeld of Startbedrag aanvragen zodra je weet dat je zwanger bent! Doe je aanvraag makkelijk en snel online bij KidsLife
  Opgelet: We hebben altijd een medisch attest van je dokter, gynaecoloog of vroedvrouw nodig met daarop de vermoedelijke bevallingsdatum. Dit attest mag ten vroegste vanaf de 5de maand (of ongeveer 28ste week) zwangerschap opgemaakt worden 

  Je kraamgeld of Startbedrag kan ten vroegste uitbetaald worden 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum. 

  Vraag nu je Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wie krijgt het Kraamgeld of Startbedrag?

  Bij de eerste zwangerschap storten wij het Kraamgeld of Startbedrag aan de zwangere persoon! Het Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden. Voor elke eventuele volgende zwangerschap storten wij het Startbedrag op hetzelfde rekeningnummer waarop wij ook de maandelijkse Kinderbijslag of Groeipakket storten. 

  Vraag hier je jouw Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Hoe vraag ik een Startbedrag aan

  Kindje op komst? Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt recht op een Startbedrag, ook wel Kraamgeld of Geboortepremie genoemd.

  Startbedrag is de nieuwe naam voor het Kraamgeld en Geboortepremie voor alle kinderen die in Vlaanderen geboren worden of er binnen de 2 maanden na geboorte hun verblijfplaats hebben.

  Startbedrag aanvragen is makkelijk. Via onze handige online tool heb je al een aanvraag gedaan binnen de 4 minuten! 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Welke gegevens en informatie is er allemaal nodig voor een aanvraag Kraamgeld of Startbedrag?

  Voor de uitbetaling van het Kraamgeld of Startbedrag hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum.

  Ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Wij helpen je dan op het juiste moment herinneren om ons dit attest te bezorgen. Verder hebben we uiteraard een aantal persoonsgegevens van de toekomstige moeder nodig. Het Kraamgeld of Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden.

  Doe hier je aanvraag snel je aanvraag Startbedrag, de nieuwe naam voor het Kraamgeld.  
  Startbedrag aanvragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Welke gegevens zijn er nodig voor een aanvraag Startbedrag of Kraamgeld?

  Ben je zwanger? Proficiat! Het Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. Enkel de gegevens van de toekomstige moeder zijn noodzakelijk om een aanvraag in te dienen.Als je graag het Kraamgeld of Startbedrag ontvangt voor de bevalling, dan hebben wij ook een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Wanneer wordt het Startbedrag / Kraamgeld gestort?

  Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

  Na de geboorte

  Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
  Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

  Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

  Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

  Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

  Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit.