Veelgestelde vragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

  Na de geboorte

  Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
  Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

  Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

  Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

  Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

  Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Kindje op komst? Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt recht op een Startbedrag, ook wel Kraamgeld of Geboortepremie genoemd.

  Startbedrag is de nieuwe naam voor het Kraamgeld en Geboortepremie voor alle kinderen die in Vlaanderen geboren worden of er binnen de 2 maanden na geboorte hun verblijfplaats hebben.

  Startbedrag aanvragen is makkelijk. Via onze handige online tool heb je al een aanvraag gedaan binnen de 4 minuten! 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Bij een 1ste geboorte wordt het Startbedrag of Kraamgeld uitbetaald aan de zwangere persoon.

  Bij een 2de of volgende geboorte van dezelfde ouders wordt het Kraamgeld of Startbedrag uitbetaald aan de begunstigdenkern. Dit betekent dat de betaling bij een volgend kind wordt gedaan op de reeds gekende rekening, ongeacht of dit een rekeningnummer van de zwangere persoon is, of een rekeningnummer van een andere persoon (ouder/opvoeder) binnen de begunstigdenkern.

  Vraag hier het Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Dat kan zeker! Uiteindelijk zullen we wel een attest van je dokter of gynaecoloog nodig hebben, maar ondertussen maken we al je persoonlijke dossier aan. Zodra het doktersattest (opgemaakt vanaf je vijfde maand zwangerschap) in ons bezit is, betalen we je Startbedrag van 1190,68 Euro* uit, ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Geen nood we helpen je zeker herinneren mocht er informatie ontbreken. 

  Vraag hier je Startbedrag of Kraamgeld aan

  *woon je in Brussel of Wallonië dan ontvang je 1288,87 Euro. In Brussel ontvang je vanaf de tweede geboorte 585,85 Euro. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Als het gaat om een eerste geboorte, dan kan je een online aanvraag indienen of het geboorte-attest opsturen naar KidsLife.
  Gaat het niet om een eerste geboorte en je bent al klant bij KidsLife? Goed nieuws, dan moet je niets aanvragen, wij betalen zo snel mogelijk jouw Startbedrag of Kraamgeld uit. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Om Kraamgeld of Startbedrag te ontvangen voor de geboorte, hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Dit doktersattest is een geldig bewijs om de betaling door te voeren.
  Dit doktersattest mag ten vroegste opgemaakt worden vanaf de 5e maand zwangerschap. 

  Nog geen geldig doktersattest ontvangen? Doe gerust je aanvraag Startbedrag. We vragen later nog een doktersattest op. 

  Is jouw kindje reeds geboren? Dan volstaat het om de geboorte door te geven aan de dienst bevolking van jouw gemeente. Je Kinderbijslagfonds ontvangt automatisch de melding van deze geboorte. Ben je nog niet aangesloten bij KidsLife? Laat ons dan weten dat je dat wil doen

  Ontving je nog geen Startbedrag, dan plannen wij de betaling in. Ook de betalingen van het Groeipakket of Kinderbijslag worden automatisch opgestart. 

  Vraag hier jouw Startbedrag aan
   

 • Startbedrag | Kraamgeld

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Proficiat met je zwangerschap! Je hebt recht op een eenmalige premie voor jouw toekomstig kindje. Dat is het Startbedrag, ook wel gekend onder de naam Kraamgeld of Geboortepremie
  Startbedrag aanvragen bij KidsLife is makkelijk en snel gedaan. En je ontvangt de storting nog voor de geboorte van je kindje. 

  Voor een aanvraag Startbedrag hebben we

  • de gegevens van de toekomstige moeder nodig
  • en een vermoedelijke bevallingsdatum.

  Om het Startbedrag uit te betalen voor de geboorte vragen wij je ook nog een doktersattest te bezorgen waarop staat dat je minimum 5 maanden zwanger bent.

  En een aanvraag indienen doe je hier
  Vraag nu je Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Bij de eerste zwangerschap storten wij het Kraamgeld of Startbedrag aan de zwangere persoon! Het Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden. Voor elke eventuele volgende zwangerschap storten wij het Startbedrag op hetzelfde rekeningnummer waarop wij ook de maandelijkse Kinderbijslag of Groeipakket storten. 

  Vraag hier je jouw Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Het Startbedrag of Kraamgeld kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden.

  De voorwaarden in Vlaanderen zijn dat de zwangere persoon in het Nederlands taalgebied moet wonen en de Belgische nationaliteit heeft of een geldig verblijfsdocument heeft.

  In Brussel en Wallonië moeten er daarnaast ook professionele prestaties zijn.

  Het Startbedrag of het Kraamgeld kan ook na de geboorte uitbetaald worden. De verblijfsvoorwaarden worden dan beoordeeld bij het kind zelf.

  Als het kindje in het buitenland geboren wordt, kan er in sommige gevallen ook recht zijn op een Startbedrag of een Kraamgeld vanuit België. Je hebt recht op deze geboortepremie als het kind binnen de 2 maanden na de geboorte is ingeschreven in België. Dit kan met 4 maanden verlengd worden wegens medische redenen. Doe gerust je aanvraag online, KidsLife onderzoekt deze mogelijkheid na je aanvraag!

  Vraag het Startbedrag aan