Onze kantoren zijn gesloten op maandag 29/5 en uitzonderlijk op vrijdag 2/6.

Veelgestelde vragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Ben je zwanger? Proficiat! Het Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. Enkel de gegevens van de toekomstige moeder zijn noodzakelijk om een aanvraag in te dienen.Als je graag het Kraamgeld of Startbedrag ontvangt voor de bevalling, dan hebben wij ook een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Kindje op komst? Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt recht op een Startbedrag, ook wel Kraamgeld of Geboortepremie genoemd.

  Startbedrag is de nieuwe naam voor het Kraamgeld en Geboortepremie voor alle kinderen die in Vlaanderen geboren worden of er binnen de 2 maanden na geboorte hun verblijfplaats hebben.

  Startbedrag aanvragen is makkelijk. Via onze handige online tool heb je al een aanvraag gedaan binnen de 4 minuten! 

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Bij een 1ste geboorte wordt het Startbedrag of Kraamgeld uitbetaald aan de zwangere persoon.

  Bij een 2de of volgende geboorte van dezelfde ouders wordt het Kraamgeld of Startbedrag uitbetaald aan de begunstigdenkern. Dit betekent dat de betaling bij een volgend kind wordt gedaan op de reeds gekende rekening, ongeacht of dit een rekeningnummer van de zwangere persoon is, of een rekeningnummer van een andere persoon (ouder/opvoeder) binnen de begunstigdenkern.

  Vraag hier het Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Als (toekomstige) ouder kan je zelf je Kinderbijslagfonds kiezen.
  Dit is dus niet afhankelijk van je werkgever, jouw ouders of mutualiteit. 

  Ontvang je nog geen Kinderbijslag of Groeipakket dan kan je deze keuze maken als je een aanvraag indient.
  Bekijk hier waarom kiezen voor KidsLife als Kinderbijslagfonds een goed idee is.

  Ontvang je al Kinderbijslag of Groeipakket? Dan heb je al een Kinderbijslagfonds of uitbetaler. Is deze uitbetaler toevallig KidsLife? Dan zit je goed!
  Ontvang je het maandelijks bedrag niet van KidsLife, dan kan je vragen om over te stappen.
  Overstappen is makkelijk en snel, zonder onderbreking van de betaling.

  Doe hier je aanvraag

  Ben je zwanger? Proficiat alvast. Heb je nog geen kinderen, dan is het nu de moment om een Kinderbijslagfonds te kiezen. We maken het je makkelijk! Het Startbedrag en Groeipakket aanvragen tijdens zwangerschap doe je snel hier

 • Startbedrag | Kraamgeld

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Voor de uitbetaling van het Kraamgeld of Startbedrag hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum.

  Ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Wij helpen je dan op het juiste moment herinneren om ons dit attest te bezorgen. Verder hebben we uiteraard een aantal persoonsgegevens van de toekomstige moeder nodig. Het Kraamgeld of Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden.

  Doe hier je aanvraag snel je aanvraag Startbedrag, de nieuwe naam voor het Kraamgeld.  
  Startbedrag aanvragen

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Proficiat met je zwangerschap! Je hebt recht op een eenmalige premie voor jouw toekomstig kindje. Dat is het Startbedrag, ook wel gekend onder de naam Kraamgeld of Geboortepremie
  Startbedrag aanvragen bij KidsLife is makkelijk en snel gedaan. En je ontvangt de storting nog voor de geboorte van je kindje. 

  Voor een aanvraag Startbedrag hebben we

  • de gegevens van de toekomstige moeder nodig
  • en een vermoedelijke bevallingsdatum.

  Om het Startbedrag uit te betalen voor de geboorte vragen wij je ook nog een doktersattest te bezorgen waarop staat dat je minimum 5 maanden zwanger bent.

  En een aanvraag indienen doe je hier
  Vraag nu je Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Het Startbedrag of Kraamgeld kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden.

  De voorwaarden in Vlaanderen zijn dat de zwangere persoon in het Nederlands taalgebied moet wonen en de Belgische nationaliteit heeft of een geldig verblijfsdocument heeft.

  In Brussel en Wallonië moeten er daarnaast ook professionele prestaties zijn.

  Het Startbedrag of het Kraamgeld kan ook na de geboorte uitbetaald worden. De verblijfsvoorwaarden worden dan beoordeeld bij het kind zelf.

  Als het kindje in het buitenland geboren wordt, kan er in sommige gevallen ook recht zijn op een Startbedrag of een Kraamgeld vanuit België. Je hebt recht op deze geboortepremie als het kind binnen de 2 maanden na de geboorte is ingeschreven in België. Dit kan met 4 maanden verlengd worden wegens medische redenen. Doe gerust je aanvraag online, KidsLife onderzoekt deze mogelijkheid na je aanvraag!

  Vraag het Startbedrag aan

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Om Kraamgeld of Startbedrag te ontvangen voor de geboorte, hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Dit doktersattest is een geldig bewijs om de betaling door te voeren.
  Dit doktersattest mag ten vroegste opgemaakt worden vanaf de 5e maand zwangerschap. 

  Nog geen geldig doktersattest ontvangen? Doe gerust je aanvraag Startbedrag. We vragen later nog een doktersattest op. 

  Is jouw kindje reeds geboren? Dan volstaat het om de geboorte door te geven aan de dienst bevolking van jouw gemeente. Je Kinderbijslagfonds ontvangt automatisch de melding van deze geboorte. Ben je nog niet aangesloten bij KidsLife? Laat ons dan weten dat je dat wil doen

  Ontving je nog geen Startbedrag, dan plannen wij de betaling in. Ook de betalingen van het Groeipakket of Kinderbijslag worden automatisch opgestart. 

  Vraag hier jouw Startbedrag aan
   

 • Startbedrag | Kraamgeld

  Bij de eerste zwangerschap storten wij het Kraamgeld of Startbedrag aan de zwangere persoon! Het Startbedrag kan ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetaald worden. Voor elke eventuele volgende zwangerschap storten wij het Startbedrag op hetzelfde rekeningnummer waarop wij ook de maandelijkse Kinderbijslag of Groeipakket storten. 

  Vraag hier je jouw Startbedrag aan