Groeipakket: de nieuwe Kinderbijslag in Vlaanderen

Alle kinderen in Vlaanderen hebben er recht op een Groeipakket. Wil jij klant worden bij KidsLife? Dan ben je zeker dat je Kinderbijslag of Kindergeld in de vorm van het vernieuwde Groeipakket altijd stipt uitbetaald wordt. En we helpen je ook bij het verkrijgen van alle voordelen waar jouw kind recht op heeft.

Groeipakket aanvragen bij KidsLifeBasisbedragen in het Groeipakket

Het basisbedrag of gezinsbijslag in het Groeipakket is een maandelijks bedrag, juist zoals de vroegere Kinderbijslag. Je ontvangt elke maand, altijd rond de 8ste van de maand. Valt de 8ste in een weekend, dan betalen we dit uit voor dit weekend.Het basisbedrag in het Groeipakket is gelijk voor elk kind vanaf 01/01/2019. Ontving je al Kinderbijslag vóór 2019, dan blijf je in de meeste gevallen hetzelfde bedrag ontvangen.  

Wil je zeker weten welk bedrag je ontvangt? Bekijk  jouw Online Dossier: my KidsLife of neem contact op met jouw KidsLife-adviseur

Maandelijks Basisbedrag (voor elk kind geboren vanaf 01/01/2019*) 

163,20 Euro 

* in de meeste situaties blijven kinderen geboren vóór 2019 hetzelfde bedrag ontvangen als vroeger. 

Bekijk hier een overzicht van de bedragen vóór 2019


Sociale Toeslag in het Groeipakket 

De sociale toeslag werd in het leven geroepen om kinderen uit gezinnen met een lager inkomen alle kansen te geven om zich te ontwikkelen. Het bedrag van de sociale toeslag is afhankelijk van het inkomen en de grootte van het gezin en varieert tussen de 51 euro en 81,60 euro per kind per maand.

Sociale Toeslagen

Zorgtoeslagen in het Groeipakket 

Wezen, halfwezen, pleegkinderen en kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften worden extra ondersteund: 

Een weeskind krijgt bovenop het basisbedrag 163,20 euro, wanneer beide ouders zijn overleden. Voor een halfwees bedraagt de toeslag 81,60 euro   

De pleegzorgtoeslag is een maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag voor het kind dat geplaatst is in een pleeggezin en bedraagt 63,03 euro. 

De zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte om mee de gevolgen van die ondersteuningsbehoefte op te vangen.

Wezentoeslag (beide ouders overleden) 

163,20 Euro (extra per maand) 

Wezentoeslag (een van de ouders overleden) 

81,60 Euro (extra per maand) 

Pleegzorgtoeslag 

63,03 Euro (extra per maand)  

Zorgtoeslag voor kinderen met aandoening 

Afhankelijk van de medische beslissing van de bevoegde overheid.  

Alle zorgtoeslagen op een rijtje


Wil je graag Groeipakket aanvragen bij KidsLife of zit je met vragen over het Groeipakket?

Groeipakket aanvragen bij KidsLife  Neem contact met ons op      


Participatietoeslagen

Participatietoeslagen in het Groeipakket

De verschillende Participatietoeslagen komen naast de maandelijkse Kinderbijslag. Je hebt er recht op als jouw zoon of dochter naar een Nederlandstalige school of kinderopvang gaat. Als je in Vlaanderen woont dan moet je deze toeslagen niet aanvragen, KidsLife zorgt ervoor dat elk gezin krijgt waarop het recht heeft. Dit zijn alle Participatietoeslagen:

Kinderopvangtoeslag 

De Kinderopvangtoeslag voorziet een extra premie voor kinderen die naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad gaan. Het is ook van belang dat je niet betaalt op basis van jouw inkomsten. 

Als je in Vlaanderen woont, dan onderzoekt KidsLife automatisch of je hier recht op hebt. Woon je niet in Vlaanderen, dan kan je de Kinderopvangtoeslag aanvragen bij KidsLife.  KidsLife stort deze Kinderopvangtoeslag altijd rond de 20ste van de maand. 

Kinderopvangtoeslag 

3,23 Euro per opvangdag  

Lees meer over de Kinderopvangtoeslag

Kleutertoeslag

Kleuters van 3 en/of 4 jaar hebben mogelijk recht op deze Kleutertoeslag.Als jouw kleuter 3 jaar is, dan kan je recht hebben op deze toeslag als ze tijdig ingeschreven zijn in het Nederlandstalig onderwijs.Is jouw kleuter al 4 jaar, dan is naast een tijdige inschrijving in het Nederlandstalig onderwijs ook voldoende aanwezigheid van belang.  

De Kleutertoeslag is een eenmalige premie die wordt gestort de maand volgend op de 3e en 4e verjaardag. 

Kleutertoeslag 

132,60 Euro (eenmalige premie na de verjaardag van de kleuter)  

Lees meer over de Kleutertoeslag

Schooltoeslag

In bepaalde gevallen hebben kinderen die naar een kleuter-, lagere of secundaire school gaan, recht op de Schooltoeslag. Deze toeslag wordt ook wel selectieve participatietoeslag genoemd en is bedoeld voor gezinnen met een lager inkomen. Hij komt bovenop de schoolpremie of schooltoelage die je in augustus ontvangt.

Lees meer over de Schooltoeslag


Vragen? Je ontvangt momenteel nog geen Groeipakket? Of wil je klant worden bij KidsLife?

Word klant Neem contact met ons op