Groeipakket: de nieuwe Kinderbijslag in Vlaanderen

Alle kinderen in Vlaanderen hebben er recht op een Groeipakket. Wil jij klant worden bij KidsLife? Dan ben je zeker dat je Kinderbijslag of Kindergeld in de vorm van het vernieuwde Groeipakket altijd stipt uitbetaald wordt. En we helpen je ook bij het verkrijgen van alle voordelen waar jouw kind recht op heeft.

Groeipakket aanvragen bij KidsLife

Het Groeipakket was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Bekijk hier de impact voor jouw gezin


Wat is het Groeipakket? Wat zit er allemaal in?

Het Groeipakket heeft veel van de bedragen en toeslagen overgenomen van de oude Kinderbijslag. Ontdek hier voor welke bedragen vanuit het Groeipakket je in aanmerking komt: 

  • Startbedrag, het vroegere Kraamgeld: eenmalige premie van 1190,68 Euro tijdens zwangerschap of bij de geboorte voor elk kind die in Vlaanderen geboren wordt.
  • Basisbedrag: Een vast bedrag die je maandelijks ontvangt. De bedragen hangen af van de leeftijd van de kinderen, de geboortedatum en de gezinssituatie.
  • Participatietoeslagen: verzamelnaam voor verschillende toeslagen zoals de Kinderopvangtoeslag, Kleutertoeslag en de Schooltoeslag
  • Sociale toeslagen: extra maandelijkse toeslag voor gezinnen met een laag inkomen.
  • Schoolbonus: jaarlijkse toeslag in augustus voor elk kind.
  • Zorgtoeslagen: maandelijkse toeslagen aangepast naar de situatie van jouw kind. De zorgtoeslagen bestaan uit een wezentoeslag, toeslag voor kinderen met een beperking en een pleegzorgtoeslag.


Basisbedrag Groeipakket: de gezinsbijslag maandelijks gestort.

Het basisbedrag of de gezinsbijslag in het Groeipakket is het maandelijks bedrag die je ontvangt. Je ontvangt dit bedrag telkens ten laatste op de 8ste van de maand. Onze handige betaalkalender zet alle betalingsdata graag op een rijtje.

Ontving je al Kinderbijslag vóór 2019, dan blijf je in de meeste gevallen hetzelfde bedrag ontvangen. Is jouw kind na 01/01/2019 geboren dan ontvang je maandelijks een vast bedrag van 171,49 Euro.

Maandelijks Basisbedrag (voor elk kind geboren vanaf 01/01/2019*)  171,49 Euro

* in de meeste situaties blijven kinderen geboren vóór 2019 hetzelfde maandelijks bedrag ontvangen als vroeger.  Hier ontvangt het jongste kind 98,71 Euro, het 2de jongste kind 182,64 Euro en de oudste kinderen 259,49 Euro. Bekijk op My KidsLife hoeveel je voor jouw kinderen ontvangt. 


Verhoogde Kinderbijslag in het Groeipakket

Verhoogde Kinderbijslag: toeslagen bovenop het Groeipakket

Het Groeipakket wil graag gezinnen ondersteunen die een financieel duwtje in de rug nodig hebben. Je kan recht hebben op deze verhoogde kinderbijslag als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Het Groeipakket voorziet een Sociale Toeslag, afhankelijk van jouw inkomsten en gezinssituatie. Daarnaast zijn er verschillende Zorgtoeslagen om gezinnen in specifieke situaties te ondersteunen.


Participatietoeslagen

De verschillende Participatietoeslagen komen bovenop de maandelijkse Kinderbijslag. Je hebt er recht op als jouw zoon of dochter naar een Nederlandstalige school of kinderopvang gaat.  Als je in Vlaanderen woont dan moet je deze toeslagen niet aanvragen, KidsLife zorgt ervoor dat elk gezin krijgt waarop het recht heeft. Dit zijn alle Participatietoeslagen:

Kinderopvangtoeslag

De Kinderopvangtoeslag voorziet een extra premie voor kinderen die naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad gaan. Het is ook van belang dat je niet betaalt op basis van jouw inkomsten.

KidsLife stort deze Kinderopvangtoeslag van 3,43 Euro per opvangdag altijd rond de 20ste van de maand, als je daar recht op hebt.

Lees meer over de Kinderopvangtoeslag

Kleutertoeslag

Kleuters van 3 en/of 4 jaar hebben mogelijk recht op deze Kleutertoeslag. Als jouw kleuter 3 jaar is, dan kan je recht hebben op deze toeslag als ze tijdig ingeschreven zijn in het Nederlandstalig onderwijs.Is jouw kleuter al 4 jaar, dan is naast een tijdige inschrijving in het Nederlandstalig onderwijs ook voldoende aanwezigheid van belang. 

De Kleutertoeslag is een eenmalige premie van 137,96 Euro die wordt gestort de maand volgend op de 3e en 4e verjaardag.

Lees meer over de Kleutertoeslag

Schooltoeslag

In bepaalde gevallen hebben kinderen die naar een kleuter-, lagere of secundaire school gaan, recht op de Schooltoeslag. Deze toeslag wordt ook wel selectieve participatietoeslag genoemd en is bedoeld voor gezinnen met een lager inkomen. Hij komt bovenop de schoolpremie of schoolbonus die je in augustus ontvangt.

Lees meer over de Schooltoeslag


Wil je graag Groeipakket aanvragen bij KidsLife? Of ontvang je al Groeipakket, maar nog niet van KidsLife? 

Groeipakket aanvragen bij KidsLife 


Groeipakket berekenen: ontdek op hoeveel je recht hebt.

Hoeveel Groeipakket je ontvangt hangt volledig af van jouw specifieke situatie. Afhankelijk van de geboortedatum van de kinderen, de (wijzigingen in de) gezinssituatie en de gezinsinkomsten kunnen de bedragen en toeslagen verschillen. KidsLife zorgt ervoor dat je niets meer moet missen. We gaan op zoek naar alle voordelen waarop jouw gezin recht heeft!

Ontvang je al Groeipakket van KidsLife, dan kan je de bedragen waarop je recht hebt raadplegen via My KidsLife: jouw online dossier Groeipakket.

Simuleer hier de bedragen Groeipakket


Jouw Groeipakket aanvragen

Groeipakket ontvang je van de uitbetaler die je zelf kiest! KidsLife zorgt ervoor dat je niets mist. Je kan op ons rekenen voor een vlotte uitbetaling van je Kinderbijslag en het Groeipakket. Op tijd en correct. Maar zie ons gerust ook als een partner van jou en je gezin op financieel vlak. Heb je vragen over de Kinderbijslag? Twijfel je tussen een crèche of een onthaalmoeder? Vraag je je af wat kraamzorg kost? Dan helpen wij je graag verder.

Ja ik wil Groeipakket aanvragen bij KidsLife