TOESLAGEN - DEFINITIE - VOORWAARDEN

Kinderbijslag in België

Geluk begint met je Kinderbijslag en Groeipakket, ook wel gekend als kindergeld.
Alle kinderen in Vlaanderen hebben recht op het Groeipakket. Woon je in Brussel of Wallonië dan heb je recht op de Kinderbijslag. Op welke bedragen kinderbijslag en toeslagen je recht hebt, is dus volledig afhankelijk van waar je woont.
Groeipakket in Vlaanderen

Groeipakket in Vlaanderen

Groeipakket in Vlaanderen
Kinderbijslag in Brussel

Kinderbijslag in Brussel

Kinderbijslag in Brussel
Kinderbijslag in Wallonië

Kinderbijslag in Wallonië

Kinderbijslag in Wallonië
Wat is Kinderbijslag ?

Wat is Kinderbijslag ?

De Kinderbijslag (in Vlaanderen Groeipakket genoemd) is een voordeel dat voorzien wordt door de Belgische Sociale Zekerheid.  Het is een financiële tegemoetkoming die er voor zorgt dat de kosten voor de zorg en de opvoeding van je kindje minder zwaar doorwegen op je gezinsbudget! De kinderbijslag wordt maandelijks uitbetaald en er zijn ook toeslagen die jaarlijks betaald worden.

Het bedrag dat je krijgt kan verschillen afhankelijk van waar je woont. Ook de voorwaarden kunnen anders zijn of je nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont.

De Kinderbijslag bestaat uit:

Hoe vraag ik mijn kinderbijslag aan?

Woon of werk je in België? Dan kan je recht hebben op kinderbijslag! Je kinderbijslagfonds kies je zelf, ongeacht in welke sector of bij welke werkgever je werkt. KidsLife is een erkende uitbetaler van kinderbijslag in alle 3 regio’s. We zijn je partner doorheen de volledige kindertijd: Al 2 maanden voor de geboorte kunnen we het Startbedrag of het kraamgeld uitbetalen. Daarna blijven we je gids bij alle fasen in het leven van je kind. Van de kleuterschool, tot de eerste stappen op de arbeidsmarkt, tot de leeftijd van 25 jaar.

KidsLife zorgt er steeds voor dat je alle voordelen krijgt waar je recht op hebt!

Vraag hier je Kinderbijslag aan

Hoeveel bedraagt de kinderbijslag ?

Wil je graag jouw Groeipakket, Kinderbijslag of Kindergeld berekenen? Via onze handige online tool kom je onmiddellijk te weten waarop je recht hebt! Het basisbedrag is er voor elk kind. Maar ontdek ook op welke premies en toeslagen jouw gezin recht heeft.

Bereken hier je Kinderbijslag
Welke bedragen Kinderbijslag zijn er voor elk gezin?

Welke bedragen Kinderbijslag zijn er voor elk gezin?

Alle gezinnen hebben recht op het kraamgeld, het basisbedrag en de leeftijdstoeslag. Zodra je aangesloten bent bij KidsLife kunnen de betalingen beginnen ! Check onze handige betaalkalender om te weten wanneer je kinderbijslag op je rekening staat.

Hoeveel bedraagt het basisbedrag? 

Het basisbedrag is kinderbijslag dat je elke maand krijgt. Net als loon, wordt het betaald voor de voorbije maand.

Bijvoorbeeld : De kinderbijslag van juli wordt begin augustus betaald.

Het bedrag stijgt naargelang de leeftijd van je kind en varieert van ongeveer 98 Euro tot 298 Euro.

Als je al het kraamgeld hebt aangevraagd moet je geen nieuwe aanvraag doen om ook de Kinderbijslag  te ontvangen. Ga langs bij de Dienst Bevolking van je gemeente en laat je kindje registreren! Daarna wordt alles voor je geregeld. Je gemeente verwittigt KidsLife en KidsLife start automatisch met de betaling van de maandelijkse kinderbijslag.

Ontdek op welk basisbedrag je recht hebt

Je kraamgeld is ook een deel van je kinderbijslag

De geboorte of komst van een kind is een feest waarop men zich moet voorbereiden - en dat kost geld! Net als andere organisaties zoals het ziekenfonds betaalt KidsLife een Startbedrag uit om ouders te helpen. Je kan het aanvragen vóór de geboorte. Zo kan het worden uitbetaald na de eerste 5 maanden zwangerschap! 

Kom alles te weten over het Startbedrag

Wanneer wordt de Kinderbijslag betaald?

Het algemeen principe is dat de Kinderbijslag altijd wordt gestort de 8ste van de maand. Valt de 8ste van de maand toevallig in een weekend, dan betalen wij de laatste werkdag voor het weekend.

Bekijk de betaalkalender

Het bedrag van de kinderbijslag hangt af van de regio

De regio die de kinderbijslag betaalt wordt bepaald door de woonplaats van het kind. (Of de werkplek in België, als het gezin in het buitenland woont). Elke regio hanteert haar eigen bedragen en voorwaarden voor de kinderbijslag. 
 

Sluit je aan bij KidsLife voor jouw Kinderbijslag

Bij KidsLife zorgen we ervoor dat je niets mist!
Je krijgt een stipte en correcte uitbetaling van alle premies en toeslagen.  En we hebben handige budgettips voor jou. Het resultaat? Onze klanten zijn zeer tevreden en geven ons een gemiddelde beoordeling van 4,5 op 5. 
Mis geen enkel voordeel meer voor jouw gezin en sluit je aan bij KidsLife

Vraag je Kinderbijslag aan

Waarom kiezen voor KidsLife als Kinderbijslagfonds?

Tevredenheid

Tevredenheid

Onze klanten geven ons een score van 4 op 5

Expertise

Expertise

We zorgen elke maand voor een stipte en correcte uitbetaling aan meer dan 400 000 kinderen in België

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Onze KidsLife adviseurs zijn makkelijk bereikbaar, ook over de middag. En via My KidsLife is je dossier 24u/24u online beschikbaar.

Hoe zit het met mijn Kinderbijslag in mijn situatie?

Bevind je je in een specifieke situatie? Of is er een wijziging in je gezin? Dat kan invloed hebben op jouw Groeipakket. Bekijk hier de verschillende situaties.

Verschillende situaties in jouw gezin

Specifieke situaties voor jouw kind

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Neen, je hoeft ons niet te verwittigen. Wij krijgen alle wijzigingen in je gezinssituatie automatisch door via het rijksregister, nadat het Oekraïense gezin zich op jouw adres heeft geregistreerd.

Het Oekraïens gezin moet wel een aanvraag doen om zelf Kinderbijslag of Groeipakket te ontvangen.

Bekijk hier alle voorwaarden om als Oekraïens gezin recht te hebben op Groeipakket

Ontvang je Kinderbijslag of Groeipakket van KidsLife? Of heb je net een aanvraag gedaan? 
Onze KidsLife-adviseurs staan voor je klaar. Je kan hen bereiken via: 

  1. Contactformulier: op deze manier hebben we onmiddellijk al jouw gegevens en kunnen wij jou snel verder helpen om jouw vraag op te lossen.
     
  2. Telefonisch: de KidsLife-adviseurs helpen je graag telefonisch verder. Om je snel te kunnen helpen hou je best je Rijksregisternummer bij de hand. 
     
  3. My KidsLife: jouw online dossier Kinderbijslag en Groeipakket is 24/24 beschikbaar voor jou. Een wijziging in jouw situatie doorgeven of een attest downloaden? Het kan allemaal.  
     
  4. Kantoor in jouw buurt: waar je ook woont er is altijd een KidsLife kantoor in de buurt. Vind hier het kantoor dicht bij jou. In veel gevallen is langskomen naar een kantoor niet nodig en kunnen we je verder helpen zonder de verplaatsing te maken. 

En dan hebben wij uiteraard een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen waarbij we de vragen van de gezinnen beantwoorden. 

Contacteer jouw KidsLife-adviseur

Er is geen verschil tussen een online aanvraag of papieren aanvraag. In beide situaties gaat jouw KidsLife-adviseur aan de slag om jouw aanvraag zo snel mogelijk te verwerken. 
Een papieren aanvraag die per post wordt bezorgd heeft natuurlijk wel een tragere verwerkingstijd dan een online aanvraag door de distributie van de post. 

Een online aanvraag is niet alleen snel maar ook ecologisch en makkelijk voor jezelf. En je spaart er een postzegel mee uit, dus goed voor je portemonnee. 

Bekijk hier welke aanvraag je kan indienen

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023
Ik ga verhuizen

Ik ga verhuizen

Verhuizen binnen België? Naar een andere regio? Of naar het buitenland? Bekijk hier de impact voor de betaling van jouw Kinderbijslag en Groeipakket.
Ik ga verhuizen
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Ben je zwanger? Dan komt een hospitalisatieverzekering goed van pas. Kom er hier alles over te weten.
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten
Niet gevonden wat je zocht?

Niet gevonden wat je zocht?

Vraag het aan een KidsLife adviseur

Contacteer Ons