TOESLAGEN - DEFINITIE - VOORWAARDEN

Kinderbijslag in België

Geluk begint met je Kinderbijslag en Groeipakket, ook wel gekend als kindergeld.
Alle kinderen in Vlaanderen hebben recht op het Groeipakket. Woon je in Brussel of Wallonië dan heb je recht op de Kinderbijslag. Op welke bedragen kinderbijslag en toeslagen je recht hebt, is dus volledig afhankelijk van waar je woont.

Wist je dat we deze pagina ook in andere talen beschikbaar hebben? Bekijk het hier

Groeipakket in Vlaanderen

Groeipakket in Vlaanderen

Groeipakket in Vlaanderen
Kinderbijslag in Brussel

Kinderbijslag in Brussel

Kinderbijslag in Brussel
Kinderbijslag in Wallonië

Kinderbijslag in Wallonië

Kinderbijslag in Wallonië
Wat is Kinderbijslag ?

Wat is Kinderbijslag ?

De Kinderbijslag (in Vlaanderen Groeipakket genoemd) is een voordeel dat voorzien wordt door de Belgische Sociale Zekerheid.  Het is een financiële tegemoetkoming die er voor zorgt dat de kosten voor de zorg en de opvoeding van je kindje minder zwaar doorwegen op je gezinsbudget! De kinderbijslag wordt maandelijks uitbetaald en er zijn ook toeslagen die jaarlijks betaald worden.

Het bedrag dat je krijgt kan verschillen afhankelijk van waar je woont. Ook de voorwaarden kunnen anders zijn of je nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont.

De Kinderbijslag bestaat uit:

Hoe vraag ik mijn kinderbijslag aan?

Woon of werk je in België? Dan kan je recht hebben op kinderbijslag! Je kinderbijslagfonds kies je zelf, ongeacht in welke sector of bij welke werkgever je werkt. KidsLife is een erkende uitbetaler van kinderbijslag in alle 3 regio’s. We zijn je partner doorheen de volledige kindertijd: Al 2 maanden voor de geboorte kunnen we het Startbedrag of het kraamgeld uitbetalen. Daarna blijven we je gids bij alle fasen in het leven van je kind. Van de kleuterschool, tot de eerste stappen op de arbeidsmarkt, tot de leeftijd van 25 jaar.

KidsLife zorgt er steeds voor dat je alle voordelen krijgt waar je recht op hebt!

Vraag hier je Kinderbijslag aan

Hoeveel bedraagt de kinderbijslag ?

Wil je graag jouw Groeipakket, Kinderbijslag of Kindergeld berekenen? Via onze handige online tool kom je onmiddellijk te weten waarop je recht hebt! Het basisbedrag is er voor elk kind. Maar ontdek ook op welke premies en toeslagen jouw gezin recht heeft.

Bereken hier je Kinderbijslag
Welke bedragen Kinderbijslag zijn er voor elk gezin?

Welke bedragen Kinderbijslag zijn er voor elk gezin?

Alle gezinnen hebben recht op het kraamgeld, het basisbedrag en de leeftijdstoeslag. Zodra je aangesloten bent bij KidsLife kunnen de betalingen beginnen ! Check onze handige betaalkalender om te weten wanneer je kinderbijslag op je rekening staat.

Hoeveel bedraagt het basisbedrag? 

Het basisbedrag is kinderbijslag dat je elke maand krijgt. Net als loon, wordt het betaald voor de voorbije maand.

Bijvoorbeeld : De kinderbijslag van juli wordt begin augustus betaald.

Het bedrag stijgt naargelang de leeftijd van je kind en varieert van ongeveer 100 Euro tot 288 Euro.

Als je al het kraamgeld hebt aangevraagd moet je geen nieuwe aanvraag doen om ook de Kinderbijslag  te ontvangen. Ga langs bij de Dienst Bevolking van je gemeente en laat je kindje registreren! Daarna wordt alles voor je geregeld. Je gemeente verwittigt KidsLife en KidsLife start automatisch met de betaling van de maandelijkse kinderbijslag.

Ontdek op welk basisbedrag je recht hebt

Je kraamgeld is ook een deel van je kinderbijslag

De geboorte of komst van een kind is een feest waarop men zich moet voorbereiden - en dat kost geld! Net als andere organisaties zoals het ziekenfonds betaalt KidsLife een Startbedrag uit om ouders te helpen. Je kan het aanvragen vóór de geboorte. Zo kan het worden uitbetaald na de eerste 5 maanden zwangerschap! 

Kom alles te weten over het Startbedrag

Wanneer wordt de Kinderbijslag betaald?

Het algemeen principe is dat de Kinderbijslag altijd wordt gestort de 8ste van de maand. Valt de 8ste van de maand toevallig in een weekend, dan betalen wij de laatste werkdag voor het weekend.

Bekijk de betaalkalender

Het bedrag van de kinderbijslag hangt af van de regio

De regio die de kinderbijslag betaalt wordt bepaald door de woonplaats van het kind. (Of de werkplek in België, als het gezin in het buitenland woont). Elke regio hanteert haar eigen bedragen en voorwaarden voor de kinderbijslag. 
 

Sluit je aan bij KidsLife voor jouw Kinderbijslag

Bij KidsLife zorgen we ervoor dat je niets mist!
Je krijgt een stipte en correcte uitbetaling van alle premies en toeslagen.  En we hebben handige budgettips voor jou. Het resultaat? Onze klanten zijn zeer tevreden en geven ons een gemiddelde beoordeling van 4,5 op 5. 
Mis geen enkel voordeel meer voor jouw gezin en sluit je aan bij KidsLife

Vraag je Kinderbijslag aan

Waarom kiezen voor KidsLife als Kinderbijslagfonds?

Tevredenheid

Tevredenheid

Onze klanten geven ons een score van 4 op 5

Expertise

Expertise

We zorgen elke maand voor een stipte en correcte uitbetaling aan meer dan 400 000 kinderen in België

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Onze KidsLife adviseurs zijn makkelijk bereikbaar, ook over de middag. En via My KidsLife is je dossier 24u/24u online beschikbaar.

Hoe zit het met mijn Kinderbijslag in mijn situatie?

Bevind je je in een specifieke situatie? Of is er een wijziging in je gezin? Dat kan invloed hebben op jouw Groeipakket. Bekijk hier de verschillende situaties.

Verschillende situaties in jouw gezin

Specifieke situaties voor jouw kind

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Grootouders kunnen het Groeipakket of de Kinderbijslag krijgen voor hun kleinkinderen als deze kinderen op hun adres staat ingeschreven. De voorwaarde is dat de ouders zelf niet op dit adres staan ingeschreven.

Tot en met de leeftijd van 18 jaar is er zonder voorwaarden recht op kinderbijslag of Groeipakket. In Wallonië is er in sommige gevallen zelfs een automatisch recht op kinderbijslag tot de leeftijd van 21 jaar. Daarna kan er nog tot de leeftijd van 25 jaar recht zijn onder bepaalde voorwaarden.

Recht op kinderbijslag of Groeipakket na de leeftijd van 18 jaar

Na de leeftijd van 18 jaar hangt het verder recht af van gevolgde studies. Ook als de jongere niet verder studeert, kan er nog recht zijn op Groeipakket of kinderbijslag:

  • In Vlaanderen voor een beperkte periode van 12 maanden als schoolverlater.
  • In Wallonië en Brussel voor een periode van 1 jaar bij inschrijving als werkzoekende bij Actiris (Brussel) of de FOREM (Wallonië)

25 jaar: einde van het recht op Groeipakket of Kinderbijslag

Er is maximum recht op Groeipakket en Kinderbijslag  tot en met de maand van de 25ste verjaardag. De laatste storting zal dus plaatsvinden aan het begin van de maand volgend op de 25ste verjaardag. Ook als de jongere nog verder studeert of als de periode van schoolverlater of werkzoekende nog niet voorbij is, is het recht op Groeipakket of Kinderbijslag onherroepelijk voorbij.

KidsLife betaalt graag tot het einde van het recht jouw Kinderbijslag of Groeipakket! Ontvang je dit nog niet van KidsLife? Vraag de betaling dan nu aan! 

Ik wil overstappen naar KidsLife

 

Verhuizen op zich is al een grote gebeurtenis, daarom maakt KidsLife het je gemakkelijk. Wanneer jij je adres aanpast bij de dienst bevolking van de gemeente, doen wij het nodige.
Verhuis je naar het buitenland? Laat je dit dan even weten?

De begunstigden kern is een term die alleen wordt gebruikt voor gezinnen in Vlaanderen. Het geeft de ontvanger aan van het Groeipakket. Dit zijn in eerste plaats de ouders, die beiden begunstigden worden genoemd. Zij beslissen gezamenlijk en ontvangen in samenspraak het Groeipakket en alle toeslagen. Ontvang je reeds Kinderbijslag voor 2019 en is er ondertussen niets gewijzigd in jouw situatie, dan blijft de situatie zoals voor 01/01/2019 geldig. In veel situaties is het dan maar 1 persoon die het Groeipakket (de nieuwe naam voor de Kinderbijslag) ontvangt, meestal de moeder. 
Voor jouw specifieke situatie kan je jouw online dossier My KidsLife raadplegen of contact opnemen met jouw KidsLife-adviseur

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info
Niet gevonden wat je zocht?

Niet gevonden wat je zocht?

Vraag het aan een KidsLife adviseur

Contacteer Ons