Wil je graag deel uitmaken van ons KidsLife team? We hebben nieuwe vacatures voor een Teamleader en Klantenadviseurs. Meer info hier.

Eenmalige premie voor kleuters in Vlaanderen

Kleutertoeslag

Deze participatietoeslag ontvang je als jouw 3- of 4-jarige kleuter tijdig ingeschreven is in het Nederlandstalige onderwijs.

Wat is de Kleutertoeslag?

 • Premie van 143,53 Euro.
 • Voor 3&4-jarige kleuters die naar een Nederlandstalige school gaan.
 • Wordt betaald de maand na de verjaardag van je kind.
 • Je ontvangt de Kleutertoeslag automatisch als je in Vlaanderen woont. 

Ontvang je al Groeipakket? Dan ontvang je deze Kleutertoeslag automatisch als je daar recht op hebt.

Woon je in Wallonië of Brussel en gaat je kindje naar Nederlandstalige school in Vlaanderen of Brussel ? Dan moet je zelf een aanvraag indienen.

 

Vraag je Kleutertoeslag aan

Wie ontvangt de kleutertoeslag?

De kleutertoeslag is een participatietoeslag voor alle 3-jarige kleuters die tijdig zijn ingeschreven in het Nederlandstalige kleuteronderwijs en kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school.

Om de kleutertoeslag te ontvangen, moet je (kindje) aan enkele voorwaarden voldoen: 

Voor 3-jarige kleuters

 • Je kindje gaat naar een Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad.
 • Je kind is ingeschreven in een gewone of buitengewone kleuterschool die erkend, gefinancierd of gesubsidieerd wordt door de Vlaamse gemeenschap.
 • Je kindje is uiterlijk 2 maanden na zijn 3e verjaardag ingeschreven in de kleuterschool
 • Je kindje is al 2 jaar oud voor het kalenderjaar start waarin het de kleutertoeslag kan krijgen.

Zeg je bij alle voorwaarden 'check'? Dan heeft je kleuter recht op de Kleutertoeslag. 

Bijvoorbeeld:  Senne is geboren op 15 juni 2020. Op 1 februari 2023 start hij in het kleuteronderwijs. Op het moment dat hij 3 jaar wordt heeft hij recht op de kleutertoeslag.

Voor 4-jarige kleuters

 • Je kindje gaat naar een Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad.
 • Je kindje blijft ingeschreven in een gewone of buitengewone kleuterschool die erkend, gefinancierd of gesubsidieerd wordt door de Vlaamse gemeenschap.
 • Je kindje is tijdens het schooljaar voldoende aanwezig. Dat wil zeggen: minstens 150 halve schooldagen in de eerste kleuterklas en 185 halve schooldagen in de tweede kleuterklas.
 • Je kindje is al 3 jaar oud voor het kalenderjaar start waarin het de kleutertoeslag kan krijgen.

Zeg je bij alle voorwaarden 'check'? Dan heeft je kleuter recht op de Kleutertoeslag. 

Kleutertoeslag aanvragen?

Woon je in Vlaanderen? Dan hoef je niets te doen of aan te vragen. De kleutertoeslag wordt automatisch betaald van zodra het Ministerie van Onderwijs en Vorming de inschrijfgegevens doorstuurt naar het kinderbijslagfonds.

Opgelet: als je in Brussel of Wallonië woont – en je kindje gaat naar een Nederlandstalige school in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad – dan gebeurt dit niet automatisch en moet je de kleutertoeslag zelf aanvragen.

Hoeveel bedraagt de kleutertoeslag?

Alle 3- en 4-jarige kleuters die voldoen aan de voorwaarden krijgen een Kleutertoeslag van 143,53 Euro* per jaar.

*nieuw bedrag vanaf 01/01/2023. Voor 01/01/2023 ontvingen kleuters 137,96 Euro Kleutertoeslag. 

De impact van het Kadastraal Inkomen op je Sociale Toeslag

De impact van het Kadastraal Inkomen op je Sociale Toeslag

Sinds 01 november 2023 mag je Kadastraal inkomen in Brussel niet meer bedragen dan 2000 euro om je recht op de Sociale Toeslag te kunnen behouden. Meer informatie vind je hier.
naar meer info
Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Wonen of werken in België? Dan heb je recht op Belgische Kinderbijslag. Ontdek er alles over bij KidsLife, het Belgische Kinderbijslagfonds.
meer info
Mijn Groeipakket is verhoogd?

Mijn Groeipakket is verhoogd?

Je Groeipakket kan verhogen door een indexatie of een recht op een supplement. Ontdek hier meer.
Groeipakket verhoging

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Grootouders kunnen het Groeipakket of de Kinderbijslag krijgen voor hun kleinkinderen als deze kinderen op hun adres staat ingeschreven. De voorwaarde is dat de ouders zelf niet op dit adres staan ingeschreven.

Tot en met de leeftijd van 18 jaar is er zonder voorwaarden recht op kinderbijslag of Groeipakket. In Wallonië is er in sommige gevallen zelfs een automatisch recht op kinderbijslag tot de leeftijd van 21 jaar. Daarna kan er nog tot de leeftijd van 25 jaar recht zijn onder bepaalde voorwaarden.

Recht op kinderbijslag of Groeipakket na de leeftijd van 18 jaar

Na de leeftijd van 18 jaar hangt het verder recht af van gevolgde studies. Ook als de jongere niet verder studeert, kan er nog recht zijn op Groeipakket of kinderbijslag:

 • In Vlaanderen voor een beperkte periode van 12 maanden als schoolverlater.
 • In Wallonië en Brussel voor een periode van 1 jaar bij inschrijving als werkzoekende bij Actiris (Brussel) of de FOREM (Wallonië)

25 jaar: einde van het recht op Groeipakket of Kinderbijslag

Er is maximum recht op Groeipakket en Kinderbijslag  tot en met de maand van de 25ste verjaardag. De laatste storting zal dus plaatsvinden aan het begin van de maand volgend op de 25ste verjaardag. Ook als de jongere nog verder studeert of als de periode van schoolverlater of werkzoekende nog niet voorbij is, is het recht op Groeipakket of Kinderbijslag onherroepelijk voorbij.

KidsLife betaalt graag tot het einde van het recht jouw Kinderbijslag of Groeipakket! Ontvang je dit nog niet van KidsLife? Vraag de betaling dan nu aan! 

Ik wil overstappen naar KidsLife

 

Verhuizen op zich is al een grote gebeurtenis, daarom maakt KidsLife het je gemakkelijk. Wanneer jij je adres aanpast bij de dienst bevolking van de gemeente, doen wij het nodige.
Verhuis je naar het buitenland? Laat je dit dan even weten?

De begunstigden kern is een term die alleen wordt gebruikt voor gezinnen in Vlaanderen. Het geeft de ontvanger aan van het Groeipakket. Dit zijn in eerste plaats de ouders, die beiden begunstigden worden genoemd. Zij beslissen gezamenlijk en ontvangen in samenspraak het Groeipakket en alle toeslagen. Ontvang je reeds Kinderbijslag voor 2019 en is er ondertussen niets gewijzigd in jouw situatie, dan blijft de situatie zoals voor 01/01/2019 geldig. In veel situaties is het dan maar 1 persoon die het Groeipakket (de nieuwe naam voor de Kinderbijslag) ontvangt, meestal de moeder. 
Voor jouw specifieke situatie kan je jouw online dossier My KidsLife raadplegen of contact opnemen met jouw KidsLife-adviseur