Mijn kindje gaat naar de crèche


Wat is de Kinderopvangtoeslag?
Gaat je kindje naar een Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad? En betaal je niet op basis van je inkomen? Dan heb je recht op een kinderopvangtoeslag: 3,43 euro per kind, per opvangdag.
Hoe wordt de toeslag berekend?
Een volledige opvangdag bestaat uit minstens 5 opvanguren.
> 5 uur opvang | 3,43 euro per kind |
3 tot 5 uur opvang | 1,70 euro per kind (de helft van een volledige opvangdag) |
< 3 uur opvang | geen toeslag |
Voorbeeld:
Mika (5 maanden) ging in september 17 volle en 3 halve dagen naar de opvang. Die maand had hij recht op een kinderopvangtoeslag van 18,5 opvangdagen x 3,43 euro
Hoe ontvang je de kinderopvangtoeslag?
Woon je in Vlaanderen? Dan hoef je niets te doen. Je kinderopvang bezorgt de aanwezigheden van je kindje het kinderbijslagfonds (eventueel via Kind en Gezin). Je kinderopvangtoeslag wordt dan automatisch uitbetaald op de 20ste van de maand die volgt op de opvangmaand.
Opgelet: als je in Brussel of Wallonië woont, dan gebeurt dit niet automatisch en moet je de kinderopvangtoeslag aanvragen.

Voor het eerst naar de opvang?
Op zoek naar de juist opvang
Wanneer begin je te zoeken naar crèche of onthaalouder? Liever vandaag dan morgen. Kortom, zodra je zwanger bent. Een aanvraag tot inschrijving wordt wel pas officieel aanvaard vanaf de derde maand zwangerschap, maar een voorbereide mama of papa is er twee waard, toch? Ga gerust rondkijken. Bovendien zijn de beschikbare plaatsen vaak beperkt en gegeerd – ja, soms zijn er wachtlijsten – dus begin op tijd aan de zoektocht.
Welke soorten opvang zijn er? Sommige kinderopvangplekken zijn gesubsidieerd (door Kind en Gezin in Vlaanderen, door ONE in Wallonië en Brussel), andere zijn dat niet. Is de opvang gesubsidieerd, dan betaal je een vast bedrag op basis van je inkomen. Niet-gesubsidieerde opvangplekken bepalen zelf hoeveel ze vragen.
Hoe vind je een opvangplek? De meeste gemeentes hebben een dienst waarbij je terecht kan voor kinderopvang. Check zeker de website van jouw gemeente of ga eens langs. Soms kan je ook bij de opvang zelf vragen of er plek is en of je kennis kan maken. Een lijst met vergunde kinderdagverblijven vind je op de website van Kind en Gezin of ONE.
Wist je dat je je opvangkosten fiscaal mag inbrengen (als de opvang een vergunning heeft)? Je kan maximaal 11,20 euro per dag per kind inbrengen. Dat komt neer op een belastingvermindering van 45 % van de uitgaven. Check de voorwaarden op de FOD Financiën.
Check altijd of je kinderopvang een vergunning heeft! Zonder die vergunning mag mag een opvang trouwens geen baby’s of peuters opvangen. En krijg je ook geen fiscaal attest voor de opvangkosten.
Denk na of je wil gaan voor een kinderdagverblijf (groepsopvang) of een onthaalouder (gezinsopvang). Kies datgene waarbij jij je het beste voelt en waar je kindje zich het meest op zijn/haar gemak zal voelen.
Eerste keer, goede keer: tips om de stap naar de opvang te vergemakkelijken
Altijd spannend en emotioneel, die eerste keer je kindje ‘achterlaten’. Zowel voor jou en je kindje als voor de kinderbegeleiders die een nieuwkomertje verwelkomen. Enkel tips om die eerste stap wat makkelijker te nemen:
- Check het huishoudelijk reglement van je kinderopvang, zodat je weet hoe het eraan toegaat.
- Wennen is de boodschap. Voor je je kindje naar de opvang laat gaan, ga je best al een drietal momenten (kort) wennen aan de nieuwe omgeving. Onzeker? Vraag maar aan je opvang hoe ze dat wenmoment aanpakt. Volg het ritme van je kindje: de ene baby heeft meer tijd nodig om te wennen dan de andere. Maak van die kennismakingsmomenten ook gebruik om al je vragen te stellen. Beter een vraag te veel dan te weinig.
- Je baby voelt je heel goed aan, dus straal vertrouwen uit als je hem of haar voor het eerst afzet in de opvang.
- Rek het afscheid niet te lang, zodat je baby niet verward is als dat vertrouwde gezicht plots verdwijnt. Hoe langer, hoe moeilijker – ook voor jou trouwens.
- Maak je je zorgen? Durf gerust te vragen aan de kinderbegeleiders om in de loop van de dag eens te telefoneren voor een korte update.
- Vertrouw op de professionele kinderbegeleiders. Ze weten wat ze doen: je kindje is in goede handen.