Interesse in een job die gezinnen ondersteunt? Wij zijn op zoek naar Klantenadviseurs in verschillende regio's in Vlaanderen: voor verdere informatie 

Ik ga een kindje adopteren

Een kindje adopteren verandert je hele leven. Net zoals wanneer er een baby geboren wordt. Als je een kindje adopteert, heb je recht op een financiële tegemoetkoming de Adoptiepremie.
Adoptie: het proces en de papierwinkel 

Adoptie: het proces en de papierwinkel 

De beslissing om te adopteren neem je niet van vandaag op morgen. Hebben jij en je partner, of jij alleen, de knoop doorgehakt en willen jullie/wil je een kindje een warme thuis geven? Dan moet je een heel proces doorlopen. We lijsten enkele belangrijke stappen op. 

Adoptiepremie aanvragen

Adoptie stap voor stap

Adoptie stap voor stap

Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) volgt de adoptieprocedure op en begeleidt je doorheen het proces:

 1. De eerste verplichte stap die je moet zetten: je aanmelden bij het VCA. Dat doe je via een aanmeldingsformulier op de website van Kind en Gezin. Eerst meld je je aan, pas later in het proces kies je voor een binnenlandse of buitenlandse adoptie. 

 2. Om een onbekend kindje in je armen, hart en gezin te mogen sluiten, moet je wel voldoen aan een reeks voorwaarden. Je bent bijvoorbeeld minstens 25 jaar oud, je bent minstens 15 jaar ouder dan het kind dat je adopteert, je volgt het verplichte voorbereidingsprogramma … 
  Alle voorwaarden kan je nalezen op de website van Kind en Gezin. 

 3. Een adoptieprocedure bestaat grotendeels uit 2 delen:

  1. Een geschiktheidsprocedure 
   Je volgt dan een verplichte voorbereiding en na een grondig maatschappelijk onderzoek zal een familierechter beslissen of je geschikt verklaard wordt voor adoptie.

  2. Een bemiddelingsprocedure 
   Deze procedure start je bij een erkende adoptiedienst of je kiest voor een zelfstandige adoptie (via het VCA – dat is enkel mogelijk bij buitenlandse adoptie). Het is trouwens pas in deze fase dat je aangeeft of je wil gaan voor een binnenlandse of buitenlandse adoptie.

 4. Een adoptie stopt niet zodra het kindje er is. Dan begint het pas echt en soms verloopt het niet helemaal zoals verwacht. Er is gelukkig ook voldoende nazorg. Alle info daarover vind je op de website van Kind en Gezin.

 5. Net als bij een geboorte geef je je kindje aan bij de burgerlijke stand van je gemeente. Je brengt ook je ziekenfonds en kinderbijslagfonds op de hoogte.  

Tips om adoptie zo vlot mogelijk te laten verlopen

 1. Bij Steunpunt Adoptie vind je heel wat tips om het onthaal in je gezin en de opvoeding van een adoptiekindje in de eerste fase na aankomst vlot(ter) te laten verlopen.
 2. In de bibliotheek van Steunpunt Adoptie vind je ook verschillende boeken en films die je kunnen helpen en inspireren bij adoptie.
 3. Al gedacht om van gedachten te wisselen met andere adoptieouders of -kinderen? Er bestaan verschillende groepen of organisaties met lotgenoten. Het kan inspiratie, herkenning, tips en eventueel de nodige hulp bieden.

 

Interessante links voor (toekomstige) adoptieouders

Vlaams Centrum voor Adoptie
Vlaanderen.be – adoptie
Steunpunt adoptie vzw
Vereniging voor Adoptiekind en Gezin

Vzw FIAC-Horizon
Ray of Hope vzw
Het Kleine Mirakel
Adoptiehuis

Waarom is mijn Groeipakket zo veel verminderd?

Waarom is mijn Groeipakket zo veel verminderd?

Is je maandelijkse bedrag van je Groeipakket sterk gedaald? Dit kan een aantal oorzaken hebben. We leggen het hier uit.
Vermindering van het Groeipakket
Mijn Groeipakket is verhoogd?

Mijn Groeipakket is verhoogd?

Je Groeipakket kan verhogen door een indexatie of een recht op een supplement. Ontdek hier meer.
Groeipakket verhoging
Een gevaarvrij huis voor jouw kind: hoe maak je elke kamer in je huis babyproof?

Een gevaarvrij huis voor jouw kind: hoe maak je elke kamer in je huis babyproof?

De wereld ontdekken, wat een avontuur! Zodra jouw baby daar lichamelijk toe in staat is, zal hij of zij beginnen kruipen en elk hoekje van het huis verkennen. Het huis wordt een speelterrein, ook plekjes waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Geen paniek, KidsLife helpt je bij het babyproof maken van jouw woning.
Lees meer