Startbedrag: geboortepremie bij een kindje op komst

Ben je zwanger? Proficiat! Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt recht op het Startbedrag (vroeger: Kraamgeld).

Wat is het Startbedrag?

Het Startbedrag is de premie die je eenmalig ontvangt bij de geboorte van een kind. 

In Vlaanderen is het bedrag 1214,49 Euro per kind.

Voor de uitbetaling Startbedrag hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Wij helpen je er dan op het juiste moment aan herinneren om ons dit attest te bezorgen.

  • Elk kind geboren in België heeft recht op deze eenmalige premie
  • Startbedrag aanvragen kan tijdens de zwangerschap
  • Het bedrag ontvang je vanaf 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum
  • Online aanvragen is makkelijk en snel.

Startbedrag aanvragen

1

Zwanger

Ik vraag mijn Startbedrag aan
Startbedrag aanvragen
2

5 maand zwanger

Ik bezorg KidsLife een doktersattest
3

7 maand zwanger

Ik ontvang mijn Startbedrag
4

Mijn kind is geboren

Ik ontvang automatisch maandelijks Groeipakket
Dit wil je weten over het Startbedrag

Dit wil je weten over het Startbedrag

Wanneer moet ik het Startbedrag aanvragen?

Dat kies je zelf! Je kan het aanvragen bij KidsLife Uitbetaler Groeipakket vanaf het prille begin van jouw zwangerschap.

Om effectief het Startbedrag uit te betalen hebben wij een doktersattest nodig waarop staat dat je al 5 maand (dat is ongeveer 22 weken) zwanger bent. Maar dit attest moet nog niet bij jouw eerste aanvraag zitten. We helpen je er aan herinneren om dit op te vragen bij jouw dokter. Dus doe gerust nu al een aanvraag Startbedrag

Uitbetaling van je Startbedrag 

KidsLife zorgt voor de stipte uitbetaling van jouw Startbedrag. Je ontvangt het Startbedrag vanaf 2 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum als wij in het bezit zijn van een doktersattest. 

Klaar voor de geboorte? Met onze handige checklist vol tips kan je de eerste weken aan!

Afspraak met Opgroeien (Kind & Gezin)

Wanneer je het Startbedrag aanvraagt, bieden we je ook een Startgesprek met Kind en Gezin aan.

Ken jij Kind en Gezin al?
Kind en Gezin wil jou en je kind graag bijstaan tijdens de eerste drie levensjaren met professionele hulp en advies over ontwikkeling, gezondheid, opvoeding, voeding, veiligheid... Maak met een startgesprek al tijdens je zwangerschap kennis met Kind en Gezin om de dienstverlening op jouw maat in te plannen.

Het lokaal team van Kind en Gezin uit je buurt kan contact met je opnemen of je kan zelf je startgesprek aanvragen. Je mag erop rekenen dat je gegevens met zorg worden behandeld.

De dienstverlening van Kind en Gezin is vrijwillig en volledig gratis.

Maak hier kennis met Kind en Gezin

 

Wat is het verschil tussen Startbedrag, Kraamgeld en Geboortepremie?

De termen willen eigenlijk allemaal hetzelfde zeggen: een premie die je als ouder ontvangt als er een kindje op komst is of bij de geboorte.

De regels, bedragen en de benaming zijn verschillend naargelang de regio waar je woont:

  • Woon je in Vlaanderen dan spreken we van Startbedrag.
  • Woon je in Brussel of Wallonië dan gebruiken we nog steeds de term Kraamgeld.

KidsLife Uitbetaler Groeipakket zorgt ervoor dat jij krijgt waarop je recht hebt! Doe je aanvraag online en we betalen je Startbedrag stipt uit.

 

Startbedrag ontvangen voor de geboorte?

Vraag nu je Startbedrag aan bij KidsLife. Wij zorgen voor een vlotte en snelle uitbetaling.

Startbedrag aanvragen

Waarom kiezen voor KidsLife?

Tevredenheid

Tevredenheid

Klanten geven ons een 4,5 op 5

Expertise

Expertise

Meer dan 400.000 kinderen ontvangen al Groeipakket van KidsLife

Vlot

Vlot

Makkelijke aanvraag en snelle uitbetaling

Startbedrag of Groeipakket aanvragen?  

Startbedrag is eigenlijk een onderdeel van het Groeipakket (de nieuwe naam voor Kinderbijslag in Vlaanderen). Het Startbedrag wordt eenmalig betaald voor of na de geboorte van je kindje. Het Groeipakket ontvang je maandelijks.

Vraag je het Startbedrag aan, dan ontvang je automatisch na de geboorte ook het Groeipakket. Een extra aanvraag indienen is dus niet nodig. 

Is je kind al geboren? En ontvang je nog geen Groeipakket EN heb je geen Startbedrag aangevraagd? Dan kan je een aanvraag Groeipakket doen. KidsLife Uitbetaler Groeipakket zorgt ervoor dat je geen enkel voordeel meer moet missen.

Kindje op komst?

Ben je zwanger of ben je net mama of papa geworden? Dan kan je je Startbedrag aanvragen. Deze eenmalige premie ontvang je per geboorte van je kindje.

Na de geboorte ontvang je automatisch je maandelijkse Groeipakket.

Vraag je Startbedrag aan

Ik heb al kinderen, maar ontvang nog geen Groeipakket?

Vraag je Groeipakket aan

Baby geboren? Proficiat! Wat te doen na de geboorte?

Je hebt al Startbedrag aangevraagd?

Dan moet je helemaal niets meer doen. Wij ontvangen de melding via jouw gemeente dat je kindje is geboren en starten automatisch de betaling van je Groeipakket.

Benieuwd hoeveel Groeipakket je gaat ontvangen? Bereken hier hoeveel je gaat ontvangen.

Je hebt nog geen Startbedrag aangevraagd?

Ook na de geboorte kan je nog recht hebben op het Startbedrag. Doe je aanvraag online en je ontvangt dit bedrag snel op jouw rekening.
Omdat je kindje ondertussen ook geboren is starten wij ook de betalingen van het Groeipakket op. En dat allemaal na jouw aanvraag Startbedrag.

Bekijk alle veelgestelde vragen over het Startbedrag

Ben je zwanger? Proficiat! Het Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. Enkel de gegevens van de toekomstige moeder zijn noodzakelijk om een aanvraag in te dienen.Als je graag het Kraamgeld of Startbedrag ontvangt voor de bevalling, dan hebben wij ook een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. 

Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

Na de geboorte

Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit. 

Als het gaat om een eerste geboorte, dan kan je een online aanvraag indienen of het geboorte-attest opsturen naar KidsLife.
Gaat het niet om een eerste geboorte en je bent al klant bij KidsLife? Goed nieuws, dan moet je niets aanvragen, wij betalen zo snel mogelijk jouw Startbedrag of Kraamgeld uit. 

Ook een levenloos geboren kind kan recht hebben op het Kraamgeld. Dit doe je in de eerste plaats door aangifte te doen van het levenloos geboren kind bij de gemeente. Duurde de zwangerschap  meer dan 180 dagen, dan is dit zelfs verplicht. Stuur je het verkregen attest op, dan hoef je verder niets meer te doen. 

Ben je zwanger? Proficiat! Als toekomstige moeder, vader of meeouder kan je het Startbedrag aanvragen.
Aanvragen kan al vanaf het prille begin van de zwangerschap. De uitbetaling kan al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.