Opgelet!: Wees aandachtig voor phishingberichten via WhatsApp, SMS en zelf via e-mail over de uitbetaling van de Kinderbijslag en het Groeipakket. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfel je over de juistheid van de communicatie? Neem dan contact op met jouw KidsLife-adviseur

Kraamgeld: Startbedrag bij geboorte van je kindje

Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt in België  en er zijn verblijfplaats heeft, recht op een 'welkom-op-deze-wereld' geschenk in de vorm van een Startbedrag, ook wel Kraamgeld of Geboortepremie genoemd. 

Ik wil Kraamgeld ontvangen


Kraamgeld aanvragen

Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. KidsLife maakt het je gemakkelijk via de online tool. Heb je toch liever een aanvraag op papier? Dat kan ook! 

Voor de uitbetaling van het Kraamgeld en Startbedrag hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Wij helpen je dan op het juiste moment herinneren om ons dit attest te bezorgen.


Bedragen Kraamgeld en Startbedrag

Hoeveel Kraamgeld of Startbedrag je krijgt, hangt af van waar je woont. Hieronder kan de bedragen per regio terugvinden. Deze bedragen ontvang je eenmalig per geboorte. Krijg je een meerling? Dan ontvang je per kind het bedrag van een '1ste geboorte'. 

  Startbedrag Vlaanderen Kraamgeld Brussel Kraamgeld Wallonië
1ste Geboorte 1144,44 Euro 1122 Euro 1122 Euro
Volgende Geboorte 1144,44 Euro 510 Euro 1122 Euro

Woon je niet in België? Vraag dan zeker ook jouw Startbedrag of Kraamgeld aan, wij betalen dit bedrag na de geboorte van jouw kindje.

Vraag hier jouw Kraamgeld aan


Uitbetaling van jouw Kraamgeld

KidsLife zorgt voor de stipte uitbetaling van jouw Startbedrag en Kraamgeld. Je ontvangt het Startbedrag vanaf 2 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum als wij in het bezit zijn van een doktersattest.  

Klaar voor de geboorte? Met onze handige checklist vol gelukstips kan je de eerste weken aan!

Is jouw kindje al geboren? Proficiat! Na jouw aanvraag bij KidsLife zorgen wij dat je zo snel mogelijk het Startbedrag of Kraamgeld ontvangt, want elk kind verdient geluk al vanaf het prille begin.


Adoptiepremie bij kind adopteren

De adoptieprocedure is ongetwijfeld een ingewikkelde, tijdrovende maar mooie ervaring. Aangezien bij adopteren het geluk centraal staat, heb je als adoptieouder ook recht op het Startbedrag of Adoptiepremie. Via onze handige online tool is  jouw aanvraag in een handomdraai gebeurd en zorgen wij voor de uitbetaling. Zo kan jij jou focussen op wat echt belangrijk is, het geluk van jouw kind.

Adoptiepremie aanvragen


Veelgestelde vragen

Welke gegevens zijn er nodig voor een aanvraag Startbedrag of Kraamgeld?

Ben je zwanger? Proficiat! Het Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. Enkel de gegevens van de toekomstige moeder zijn noodzakelijk om een aanvraag in te dienen.Als je graag het Kraamgeld of Startbedrag ontvangt voor de bevalling, dan hebben wij ook een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. 

Wanneer wordt het Startbedrag / Kraamgeld gestort?

Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

Na de geboorte

Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit. 

Hoe moet ik Kraamgeld aanvragen na de geboorte?

Als het gaat om een eerste geboorte, dan kan je een online aanvraag indienen of het geboorte-attest opsturen naar KidsLife.
Gaat het niet om een eerste geboorte en je bent al klant bij KidsLife? Goed nieuws, dan moet je niets aanvragen, wij betalen zo snel mogelijk jouw Startbedrag of Kraamgeld uit. 

Wat met Kraamgeld bij miskraam of doodgeboren kindje?

Ook een levenloos geboren kind kan recht hebben op het Kraamgeld. Dit doe je in de eerste plaats door aangifte te doen van het levenloos geboren kind bij de gemeente. Duurde de zwangerschap  meer dan 180 dagen, dan is dit zelfs verplicht. Stuur je het verkregen attest op, dan hoef je verder niets meer te doen. 

Wie kan het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen?

Ben je zwanger? Proficiat! Als toekomstige moeder, vader of meeouder kan je het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen.
Aanvragen kan al vanaf het prille begin van de zwangerschap. De uitbetaling kan al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.


Wil je graag Startbedrag of Kraamgeld ontvangen? Vraag dit aan vanaf het prille begin van jouw zwangerschap! 

Startbedrag of Kraamgeld aanvragen