Kraamgeld: Startbedrag bij een kindje op komst

Ben je zwanger? Proficiat! Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt recht op een 'welkom-op-deze-wereld' geschenk in de vorm van een Startbedrag, ook wel Kraamgeld of Geboortepremie genoemd.

Kraamgeld of Startbedrag aanvragen


Wanneer moet ik Kraamgeld of Startbedrag aanvragen? 

Dat kies je zelf! Je kan het aanvragen bij KidsLife Kinderbijslagfonds vanaf het prille begin van jouw zwangerschap.

Om effectief het Startbedrag uit te betalen hebben wij een doktersattest nodig waarop staat dat je al 5 maand (dat is ongeveer 22 weken) zwanger bent. Maar dit attest moet nog niet bij jouw eerste aanvraag zitten, we helpen je herinneren om dit op te vragen aan jouw dokter. Dus doe gerust nu al een aanvraag Startbedrag of Kraamgeld


Kraamgeld of Startbedrag aanvragen

Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. KidsLife maakt het je gemakkelijk via de online tool. Heb je toch liever een aanvraag op papier? Dat kan ook!

Startbedrag aanvragen

Voor de uitbetaling van het Kraamgeld en Startbedrag hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Wij helpen je dan op het juiste moment herinneren om ons dit attest te bezorgen.


Wat is het verschil tussen Startbedrag, Kraamgeld en Geboortepremie?

De termen willen eigenlijk allemaal hetzelfde zeggen: een premie die je als ouder ontvangt als er een kindje op komst is of bij de geboorte.

De regels, bedragen en de benaming zijn verschillend afhankelijk in welke regio je woont:

  • Woon je in Vlaanderen dan spreken we van Startbedrag.
  • Woon je in Brussel of Wallonië dan gebruiken we nog steeds de term Kraamgeld.

KidsLife Kinderbijslagfonds zorgt ervoor dat jij krijgt waarop je recht hebt! Doe je aanvraag online en we betalen je Kraamgeld of Startbedrag stipt uit.


Bedragen Kraamgeld en Startbedrag

Hoeveel Kraamgeld of Startbedrag je krijgt, hangt af van waar je woont. Hieronder kan de bedragen per regio terugvinden. Deze bedragen ontvang je eenmalig per geboorte. Krijg je een meerling? Dan ontvang je per kind het bedrag van een '1ste geboorte'. 

  Startbedrag Vlaanderen Kraamgeld Brussel * Kraamgeld Wallonië *
1ste Geboorte 1167,33 Euro

1167,32 Euro 

1167,32 Euro
Volgende Geboorte 1167,33 Euro  530,60 Euro 1167,32 Euro

Woon je niet in België? Vraag dan zeker ook jouw Startbedrag of Kraamgeld aan, wij betalen dit bedrag na de geboorte van jouw kindje.

Opgelet! Kinderen geboren in Brussel of Wallonië voor 01/01/2022 ontvangen in Brussel 1144,44 of 520,20 Euro en in Wallonië 1144,44 Euro. Je ontvangt altijd het juiste bedrag van KidsLife Kinderbijslagfonds. 

Doe hier je aanvraag


Uitbetaling van jouw Kraamgeld

KidsLife zorgt voor de stipte uitbetaling van jouw Startbedrag en Kraamgeld. Je ontvangt het Startbedrag vanaf 2 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum als wij in het bezit zijn van een doktersattest.  

Klaar voor de geboorte? Met onze handige checklist vol gelukstips kan je de eerste weken aan!

Startgesprekken Kind & Gezin

Wanneer je het Startbedrag aanvraagt, bieden we je ook een startgesprek met Kind en Gezin aan.

Ken jij Kind en Gezin al?
Kind en Gezin wil jou en je kind graag bijstaan tijdens de eerste drie levensjaren met professionele hulp en advies over ontwikkeling, gezondheid, opvoeding, voeding, veiligheid... Maak met een startgesprek al tijdens je zwangerschap kennis met Kind en Gezin om de dienstverlening op jouw maat in te plannen.

Het lokaal team van Kind en Gezin uit je buurt kan contact met je opnemen of je kan zelf je startgesprek aanvragen. Je mag erop rekenen dat je gegevens met zorg worden behandeld.

De dienstverlening van Kind en Gezin is vrijwillig en volledig gratis.

Maak hier kennis met Kind en Gezin


Baby geboren. Proficiat! Wat te doen na de geboorte?

Je hebt al Kraamgeld of Startbedrag aangevraagd?

Dan moet je helemaal niets meer doen. Wij ontvangen de melding via jouw gemeente dat je kindje is geboren en starten automatisch de betaling op van je Kinderbijslag (in Brussel en Wallonië) of Groeipakket (in Vlaanderen).

Benieuwd hoeveel Groeipakket je gaat ontvangen? Bereken hier hoeveel je gaat ontvangen.

Je hebt nog geen Kraamgeld of Startbedrag aangevraagd?

Ook na de geboorte kan je nog recht hebben op het Startbedrag of Kraamgeld. Doe je aanvraag online en je ontvangt dit bedrag snel op jouw rekening.
Omdat je kindje ondertussen ook geboren is starten wij ook de betalingen van de Kinderbijslag (in Brussel en Wallonië) en het Groeipakket (in Vlaanderen) op. En dat allemaal na jouw aanvraag Startbedrag.


Startbedrag of Groeipakket aanvragen?  

Startbedrag of Kraamgeld is eigenlijk een onderdeel van het Groeipakket (de nieuwe Kinderbijslag).

Ben je zwanger of ben je net mama of papa geworden? Dan kan je Startbedrag aanvragen. Deze eenmalige premie ontvang je per geboorte van je kindje.

Na de geboorte ontvang je automatisch de maandelijkse Kinderbijslag (in Brussel en Wallonië) of Groeipakket (in Vlaanderen). Je moet dus geen nieuwe aanvraag indienen

Kindje op komst? Vraag je Startbedrag aan

Ontvang je al Kinderbijslag of Groeipakket voor jouw kinderen? Of ontvang je nog geen Groeipakket en heb je nog geen Startbedrag aangevraagd? Dan kan je een aanvraag Groeipakket doen. KidsLife Kinderbijslagfonds zorgt ervoor dat je geen enkel voordeel meer moet missen.


Veelgestelde vragen

Welke gegevens zijn er nodig voor een aanvraag Startbedrag of Kraamgeld?

Ben je zwanger? Proficiat! Het Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. Enkel de gegevens van de toekomstige moeder zijn noodzakelijk om een aanvraag in te dienen.Als je graag het Kraamgeld of Startbedrag ontvangt voor de bevalling, dan hebben wij ook een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. 

Wanneer wordt het Startbedrag / Kraamgeld gestort?

Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

Na de geboorte

Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit. 

Hoe moet ik Kraamgeld aanvragen na de geboorte?

Als het gaat om een eerste geboorte, dan kan je een online aanvraag indienen of het geboorte-attest opsturen naar KidsLife.
Gaat het niet om een eerste geboorte en je bent al klant bij KidsLife? Goed nieuws, dan moet je niets aanvragen, wij betalen zo snel mogelijk jouw Startbedrag of Kraamgeld uit. 

Wat met Kraamgeld bij miskraam of doodgeboren kindje?

Ook een levenloos geboren kind kan recht hebben op het Kraamgeld. Dit doe je in de eerste plaats door aangifte te doen van het levenloos geboren kind bij de gemeente. Duurde de zwangerschap  meer dan 180 dagen, dan is dit zelfs verplicht. Stuur je het verkregen attest op, dan hoef je verder niets meer te doen. 

Wie kan het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen?

Ben je zwanger? Proficiat! Als toekomstige moeder, vader of meeouder kan je het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen.
Aanvragen kan al vanaf het prille begin van de zwangerschap. De uitbetaling kan al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.


Wil je graag Startbedrag of Kraamgeld ontvangen? Vraag dit aan vanaf het prille begin van jouw zwangerschap! 

Startbedrag of Kraamgeld aanvragen

Mis geen enkele budget tip tijdens je zwangerschap!

Schrijf je hier in en we houden jou op de hoogte van alle financiële ondersteuning waar je gebruik van kan maken op elk moment van jouw zwangerschap. Met onze tips haal je het maximum uit jouw gezinsbudget!

KidsLife privacy policy
De privacy-verklaring van KidsLife kan je hier nalezen.