Participatietoeslagen

Binnen het Groeipakket bestaan er 3 participatietoeslagen. Je hebt enkel recht op deze toeslagen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De participatietoeslagen zijn: de Kinderopvangtoeslag, de Kleutertoeslag en de Schooltoeslag.

Hoeveel bedragen de participatietoeslagen?

Kinderopvangtoeslag

3,50 Euro/dag 

Kleutertoeslag

143,53 Euro/jaar 

Schooltoeslag

Bekijk hier de minimum- en maximumbedragen

Participatietoeslag aanvragen

Woon je in Vlaanderen?  

Dan hoef je helemaal niets te doen! Je ontvangt reeds Groeipakket van KidsLife, dus wij zorgen ervoor dat je krijgt waarop je recht hebt. Heb je kinderen die naar de kinderopvang gaan, kleuteronderwijs volgen of gewoon schoolgaand zijn, dan onderzoeken wij automatisch het recht op de Kinderopvangtoeslag, Kleutertoeslag en Schooltoeslag. Je moet dus niets aanvragen. 

Woon je niet in Vlaanderen? 

Dan ontvang je momenteel geen Groeipakket. Denk je dat jouw zoon of dochter in aanmerking komt voor de Kinderopvangtoeslag, Kleutertoeslag of Schooltoeslag, dan kan je hier een aanvraag indienen.

Woon je niet in Vlaanderen en gaat jouw kind naar een Nederlandstalige crèche of school in België? Vraag dan hier jouw Kinderopvang-, Kleuter- of Schooltoeslag aan. 

Participatietoeslag aanvragen
Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag

Als jouw zoon of dochter naar een Nederlandstalige kinderopvang gaat waarbij je als ouder niet betaalt op basis van jullie inkomsten, dan kan je rekenen op de Kinderopvangtoeslag. Deze kinderopvangtoeslag bedraagt 3,50 Euro per opvangdag.

Lees hier alles over de Kinderopvangtoeslag

Kleutertoeslag

Kleutertoeslag

Kleuters die drie of vier jaar worden, tijdig zijn ingeschreven en voldoende aanwezig zijn in het Nederlandstalig onderwijs krijgen een toeslag van 143,53 euro per jaar: de kleutertoeslag.

Alles over de Kleutertoeslag

Schooltoeslag

Schooltoeslag

In bepaalde gevallen hebben kinderen die naar een kleuter-, lagere of secundaire school gaan, recht op de Schooltoeslag. Deze toeslag wordt ook wel selectieve participatietoeslag, studietoelage of schoolpremie genoemd en is bedoeld voor gezinnen met een lager inkomen. 
Deze Schooltoeslag is anders dan de Schoolbonus waarop elk kind recht heeft. 

Lees hier alles over de Schooltoeslag

Niet gevonden wat je zocht? Wil je graag meer informatie over de participatietoeslagen?

Neem contact met ons op