Mijn kind gaat naar de kleuterschool

Klaar voor het volgende hoofdstuk in het verhaal van je kindje? Daar is de kleuterschool. Opnieuw een grote stap voor je kleine spruit, die ook een extra financieel duwtje in de rug verdient.  
Wat is de Kleutertoeslag?

Wat is de Kleutertoeslag?

Alle 3-jarige kleuters die tijdig zijn ingeschreven in het Nederlandstalige kleuteronderwijs en kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school krijgen de kleutertoeslag: 140,72 euro per jaar. 

De toeslag maakt deel uit van het Groeipakket en geldt dus enkel voor kleuters die 3 of 4 jaar worden op of na 1/1/2019.

Wat is ‘tijdig ingeschreven’?

Schrijf je kindje uiterlijk binnen de 2 maanden na zijn/haar derde verjaardag in in de kleuterschool. Dan ontvang je de kleutertoeslag meteen in de maand die volgt op de maand waarin het Kinderbijslagfonds de inschrijvingsgegevens ontving. Ten vroegste in de maand die volgt op de derde verjaardag. 

Voor 4-jarige kleuters krijg je de kleutertoeslag ook ten vroegste in de maand die volgt op de vierde verjaardag. Ook dan is dat enkel op voorwaarde dat het Kinderbijslagfonds de nodige gegevens over inschrijving en aanwezigheid al heeft doorgekregen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Hoe ontvang je de kleutertoeslag? 

Woon je in Vlaanderen? Dan hoef je niets te doen of aan te vragen. De kleutertoeslag wordt automatisch betaald van zodra het Ministerie van Onderwijs en Vorming de inschrijfgegevens doorstuurt naar het kinderbijslagfonds. 

Opgelet: als je in Brussel of Wallonië woont – en je kindje gaat naar een Nederlandstalige school in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad – dan gebeurt dit niet automatisch en moet je de kleutertoeslag aanvragen.

Vraag hier jouw Kleutertoeslag aan

Tips voor de kennismaking met de school voor de allerkleinsten

De allereerste schooldag komt eraan. Zit je kleuter te popelen om nieuwe dingen en vriendjes te ontdekken? Of kijkt het die nieuwe stap eerder met een bang hartje tegemoet? We geven enkele tips om die volgende fase hopelijk zo vlot mogelijk te laten verlopen.

  • Kan je op voorhand al eens een kijkje gaan nemen in het klasje van je kind en kennismaken met de kleuterjuf of -meester? Zeker doen. Heel wat scholen organiseren op het einde van de vakantie zo’n kennismakingsmoment. 
  • Praat met je kind over wat er gaat komen, maar maak het ook niet te zwaar. Geef zeker aan dat je aan het einde van de dag ‘terugkomt’.  
  • Ga samen met je kind een boekentasje kopen. En maak er een leuke uitstap van. Verbind de boekentas meteen met positieve ervaringen.  
  • Maak de boekentas de avond vooraf samen met je kind. Dan weet hij of zij ook goed wat erin steekt. En stop er wat herkenbare spulletjes in.  
  • Let goed op wat je je kindje meegeeft om te eten. Geef je fruit mee? Maak het hapklaar – kleine stukjes – en zorg voor een fruitsoort die je kind heel graag lust. Lekker vertrouwend en dan hoeft het zich over het eetmoment al minder zorgen te maken.  
  • Rek het afscheid aan de schoolpoort niet te lang. Maar neem wel heel duidelijk afscheid. Zeg ook dat je straks terugkomt. En daarna is de juf of meester er wel om die traantjes te drogen.  
  • Overrompel je kind niet met vragen als je het gaat afhalen op school. Die eerste dag is een stortvloed van indrukken voor dat kleintje. Hij of zij zal behoorlijk moe zijn. Geef je kind dus de tijd en ruimte die het nodig heeft en laat het zelf beslissen of en wat het wil vertellen over de dag.  
  • Viel de eerste schooldag niet zo goed mee? En wil je kind de volgende dag niet terug? Geef het toch een kans. Even doorbijten! Duurt de tegenzin langer, dan kan je erover praten met de kleuterleid(st)er.  
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023
Ik ga verhuizen

Ik ga verhuizen

Verhuizen binnen België? Naar een andere regio? Of naar het buitenland? Bekijk hier de impact voor de betaling van jouw Kinderbijslag en Groeipakket.
Ik ga verhuizen
Ik ben nieuw in België

Ik ben nieuw in België

Welkom in België! Er staan waarschijnlijk een ganse hoop taken op jouw to-do lijst. Wij bij KidsLife helpen je alvast een handje met het geven van alle voordelen waar jouw kind recht op heeft.
Ik ben nieuw in België

Ontvang je nog geen Groeipakket van KidsLife? Sluit je vandaag nog aan! 

Vraag je Groeipakket aan bij KidsLife