Wil je graag deel uitmaken van ons KidsLife team? We hebben nieuwe vacatures voor een Teamleader en Klantenadviseurs. Meer info hier.

Mijn kind gaat naar de kleuterschool

Klaar voor het volgende hoofdstuk in het verhaal van je kindje? Daar is de kleuterschool. Opnieuw een grote stap voor je kleine spruit, die ook een extra financieel duwtje in de rug verdient.  
Wat is de Kleutertoeslag?

Wat is de Kleutertoeslag?

Alle 3-jarige kleuters die tijdig zijn ingeschreven in het Nederlandstalige kleuteronderwijs en kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school krijgen de kleutertoeslag: 143,53 euro per jaar. 

De toeslag maakt deel uit van het Groeipakket en geldt dus enkel voor kleuters die 3 of 4 jaar worden op of na 1/1/2019.

Wat is ‘tijdig ingeschreven’?

Schrijf je kindje uiterlijk binnen de 2 maanden na zijn/haar derde verjaardag in in de kleuterschool. Dan ontvang je de kleutertoeslag meteen in de maand die volgt op de maand waarin het Kinderbijslagfonds de inschrijvingsgegevens ontving. Ten vroegste in de maand die volgt op de derde verjaardag. 

Voor 4-jarige kleuters krijg je de kleutertoeslag ook ten vroegste in de maand die volgt op de vierde verjaardag. Ook dan is dat enkel op voorwaarde dat het Kinderbijslagfonds de nodige gegevens over inschrijving en aanwezigheid al heeft doorgekregen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Hoe ontvang je de kleutertoeslag? 

Woon je in Vlaanderen? Dan hoef je niets te doen of aan te vragen. De kleutertoeslag wordt automatisch betaald van zodra het Ministerie van Onderwijs en Vorming de inschrijfgegevens doorstuurt naar het kinderbijslagfonds. 

Opgelet: als je in Brussel of Wallonië woont – en je kindje gaat naar een Nederlandstalige school in Vlaanderen of Brussel-hoofdstad – dan gebeurt dit niet automatisch en moet je de kleutertoeslag aanvragen.

Vraag hier jouw Kleutertoeslag aan

Tips voor de kennismaking met de school voor de allerkleinsten

De allereerste schooldag komt eraan. Zit je kleuter te popelen om nieuwe dingen en vriendjes te ontdekken? Of kijkt het die nieuwe stap eerder met een bang hartje tegemoet? We geven enkele tips om die volgende fase hopelijk zo vlot mogelijk te laten verlopen.

  • Kan je op voorhand al eens een kijkje gaan nemen in het klasje van je kind en kennismaken met de kleuterjuf of -meester? Zeker doen. Heel wat scholen organiseren op het einde van de vakantie zo’n kennismakingsmoment. 
  • Praat met je kind over wat er gaat komen, maar maak het ook niet te zwaar. Geef zeker aan dat je aan het einde van de dag ‘terugkomt’.  
  • Ga samen met je kind een boekentasje kopen. En maak er een leuke uitstap van. Verbind de boekentas meteen met positieve ervaringen.  
  • Maak de boekentas de avond vooraf samen met je kind. Dan weet je kind goed wat er allemaal in zit. Stop er misschien ook een paar herkenbare spulletjes in.  
  • Let goed op wat je je kindje meegeeft om te eten. Geef je fruit mee? Maak het hapklaar – kleine stukjes – en zorg voor een fruitsoort die je kind heel graag lust. Lekker vertrouwd en weer een moment waar je kindje zich geen zorgen over hoeft te maken.  
  • Rek het afscheid aan de schoolpoort niet te lang. Maar neem wel heel duidelijk afscheid. Zeg ook dat je straks terugkomt. En daarna is de juf of meester er wel om die traantjes te drogen.  
  • Overrompel je kind niet met vragen als je het gaat afhalen op school. Die eerste dag is een stortvloed van indrukken voor dat kleintje. Je kleuter zal behoorlijk moe zijn. Geef je kind dus de tijd en ruimte die het nodig heeft en laat het zelf beslissen of en wat het wil vertellen over de dag.  
  • Viel de eerste schooldag niet zo goed mee? En wil je kind de volgende dag niet terug? Geef het toch een kans. Even doorbijten! Duurt de tegenzin langer, dan kan je erover praten met de kleuterleid(st)er.  
De impact van het Kadastraal Inkomen op je Sociale Toeslag

De impact van het Kadastraal Inkomen op je Sociale Toeslag

Sinds 01 november 2023 mag je Kadastraal inkomen in Brussel niet meer bedragen dan 2000 euro om je recht op de Sociale Toeslag te kunnen behouden. Meer informatie vind je hier.
naar meer info
Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Wonen of werken in België? Dan heb je recht op Belgische Kinderbijslag. Ontdek er alles over bij KidsLife, het Belgische Kinderbijslagfonds.
meer info
Mijn Groeipakket is verhoogd?

Mijn Groeipakket is verhoogd?

Je Groeipakket kan verhogen door een indexatie of een recht op een supplement. Ontdek hier meer.
Groeipakket verhoging

Ontvang je nog geen Groeipakket van KidsLife? Sluit je vandaag nog aan! 

Vraag je Groeipakket aan bij KidsLife