Schoolbonus of Schoolpremie?

Woon je in Vlaanderen, dan spreken we van de Schoolbonus. Als je in Brussel of in Wallonië woont dan heb je recht op de Schoolpremie. 
De Schoolpremie of Schoolbonus bestaat al langer en geeft gezinnen een extra duwtje in de rug bij de start van het schooljaar. Deze jaarlijkse premies betalen wij in augustus,  samen met de Kinderbijslag van de maand juli.  De bedragen variëren van 20,4 Euro tot 61,2 Euro.

Annual age supplement

Bedragen Schoolbonus en Schoolpremie 

De Schoolbonus en de Schoolpremie en is een jaarlijkse toeslag voor elk kind. Deze Schoolbonus heeft zijn naam niet mee want ook als jouw zoon of dochter niet naar school gaat is er recht op deze toeslag. KidsLife betaalt deze toeslag automatisch begin augustus.

Vanaf de geboorte tot het einde van het recht op Kinderbijslag kan je genieten van een jaarlijks storting. De bedragen hangen vast aan de leeftijd van jouw kind en dus niet aan de studieprestaties. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de nieuwe bedragen van de Schoolbonus.


Bedragen Vlaanderen

Leeftijd 

Toeslag 

0  4 jaar     

20,40 euro / jaar 

5  11 jaar     

35,70 euro / jaar 

12  17 jaar     

51 euro / jaar 

18  24 jaar     

61,20 euro / jaar 

Wat is het verschil tussen de nieuwe Schoolbonus en Schoolpremie in Vlaanderen?   

De Schoolbonus is onderdeel van het Groeipakket en geldt voor alle kinderen vanaf 2019. In 2018 was het nog de Schoolpremie die werd uitbetaald in augustus. De Vlaamse overheid besliste om in veel gevallen deze bedragen naar omlaag te brengen en deze te vervangen door andere toeslagen zoals de Kleutertoeslag, Kinderopvangtoeslag en Schooltoeslag. Vóór 2019 werd het bedrag van de Schoolpremie ook opgetrokken indien jouw kind een aandoening had of het gezin recht had op een sociale toeslag. Vanaf 2019 besliste de Vlaamse Overheid om deze bedragen voor elk kind gelijk te trekken en bestaan deze voordelen niet meer.   


Bedragen Brussel

Leeftijd 

Toeslag 

0 tot 5 jaar 

20 Euro 

6 tot 11 jaar 

30 Euro 

12 tot 25 jaar (kind volgt geen hoger onderwijs) 

50 Euro 

12 tot 25 jaar (kind volgt hoger onderwijs) 

80 Euro 


Bedragen Wallonië

Leeftijd 

Toeslag 

0 tot 5 jaar 

20,40 Euro 

5 tot 10 jaar 

30,60 Euro 

11 tot 16 jaar 

51 Euro 

vanaf 18 jaar 

81,60 Euro 


Wat zijn de voorwaarden van de Schooltoeslag?

Wat is de Schooltoeslag?   

Terwijl de Schoolbonus er is voor elk kind, geldt de Schooltoeslag alleen maar als je gezin en jouw kind voldoet aan bepaalde voorwaarden. De Schooltoeslag is de nieuwe studietoelage voor minderjarige kinderen. Deze Schooltoeslag wordt net zoals de Schoolbonus automatisch uitbetaald als jouw gezin daar recht op heeft.

Ontdek alles over de Schooltoeslag

Heb je vragen over de Schoolbonus of Schoolpremie?

Neem contact met ons op