Schoolbonus: de Schoolpremie voor alle kinderen

De Schoolbonus geeft gezinnen een extra duwtje in de rug bij de start van het schooljaar. Je ontvangt dit automatisch samen met de betaling van je Greoipakket begin augustus.
Wat is de Schoolbonus?

Wat is de Schoolbonus?

De Schoolbonus (vroeger Schoolpremie) is een jaarlijkse toeslag voor elk kind. De Schoolbonus heeft zijn naam niet mee want ook als jouw zoon of dochter niet naar school gaat is er recht op deze toeslag. Vanaf de geboorte tot het einde van het recht op Groeipakket kan je genieten van een jaarlijkse storting.

  • Je ontvangt de schoolbonus begin augustus samen met het Groeipakket van juli.
  • Elk kind heeft er recht op, ongeacht of het naar school gaat of niet
  • Je hoeft geen aanvraag te doen, de uitbetaling gebeurt automatisch.

Ontvang Groeipakket van KidsLife

Goed idee! KidsLife zorgt ervoor dat je maximaal krijgt waarop je recht hebt. Doe vandaag nog een aanvraag en ontvang jouw Groeipakket van KidsLife.

Groeipakket aanvragen

Ontvang je Groeipakket van KidsLife? Ontdek het bedrag van jouw Schoolbonus op My KidsLife. (De bedragen zijn zichtbaar een paar dagen voor de effectieve betaling)

Online dossier Groeipakket bekijken
Praktische info over de Schoolbonus

Praktische info over de Schoolbonus

De Schoolbonus of Schoolpremie is er voor alle kinderen vanaf de geboorte tot het einde van het recht op Kinderbijslag of Groeipakket. Je ontvangt dit automatisch.

Wie ontvangt de Schoolbonus?

De Schoolbonus wordt uitbetaald aan de persoon die de Kinderbijslag of het Groeipakket ontvangt van de maand juli (uitbetaling begin augustus).

Wanneer wordt de Schoolbonus betaald?

Begin augustus ontvang je de Schoolbonus automatisch. Dit bedrag wordt samen met de Groeipakket gestort.

Wil je graag de exacte uitbetalingsdatum weten? Dat kan! Check onze betaalkalender hier.

Hoeveel Schoolbonus ontvang je?

De bedragen hangen af van de leeftijd en de woonplaats van je kind. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de bedragen van de Schoolbonus.

0-4 jaar
€22,08
5-11 jaar
€38,64
12-17 jaar
€55,20
18-24 jaar
€66,24

Wat is het verschil met de Schooltoeslag?   

Terwijl de Schoolbonus er is voor elk kind, geldt de Schooltoeslag alleen maar als je gezin en jouw kind voldoet aan bepaalde voorwaarden. De Schooltoeslag is de nieuwe studietoelage voor minderjarige kinderen in Vlaanderen. Deze Schooltoeslag wordt net zoals de Schoolbonus automatisch uitbetaald als jouw gezin daar recht op heeft.

Ontdek alles over de Schooltoeslag

Veelgestelde vragen

De Schoolbonus staat voor de schoolpremie (of schooltoelage) voor alle gezinnen met kinderen en wordt automatisch door KidsLife betaald in augustus, samen met de basisbedrag van de maand juli.

De Schooltoeslag is een extra bedrag, bedoeld voor gezinnen met lage inkomens. Hij wordt voor het einde van het jaar automatisch uitbetaald door KidsLife aan alle gezinnen die hier recht op hebben.

Er zijn een aantal voorwaarden die vervuld moeten worden om recht te kunnen hebben op de Schooltoeslag:

1. Onderwijsvoorwaarde

Je kind gaat naar een kleuter-, lagere of secundaire school in Vlaanderen of Brussel die erkend, gesubsidieerd of gefinancierd wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Ook studenten die een HBO-5 opleiding verpleegkunde of een BuSo-opleiding volgen komen in aanmerking.
Je zoon of dochter is ingeschreven en voldoende aanwezig op school.

2. Nationaliteitsvoorwaarde

Je kind heeft op 31 augustus van het betrokken jaar de Belgische nationaliteit. In sommige gevallen kunnen ook niet-Belgen recht hebben op een Schooltoeslag (de vroegere studietoelage) als de onderwijs- en inkomensvoorwaarde voldaan zijn.
Is je kind ouder dan 12 jaar en geen Belg? Dan moet er een geldig identiteitsbewijs beschikbaar zijn voor dit kind. Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst bevolking van je gemeente. 

3. Inkomensvoorwaarde

Je gezinsinkomen ligt tussen een bepaald grensbedrag. Deze grensbedragen zijn volledig afhankelijk van jouw gezinssituatie.
De gezinsinkomsten worden berekend door de Vlaamse Overheid en bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Het bruto belastbaar jaarinkomen van het gezin. Dit zijn onder andere lonen en uitkeringen maar ook de inkomsten uit vastgoed.Omdat alle gegevens over de inkomsten door de overheid dit jaar nog niet verwerkt zijn, bekijken we de situatie 2 jaar terug. Voor de Schooltoeslag in 2024houden we dus rekening met de inkomsten van 2022. 
     
  2. Hoe je gezinssituatie op 31 augustus van het huidige schooljaar is speelt eveneens een rol tijdens de berekening van de gezinsinkomsten. 
     
  3. Als je een eigendom hebt die je niet gebruikt als gezinswoning of voor jouw beroep, dan voert de overheid een kadastraal inkomen-toets uit.

Voor elk gezin kan de situatie dus anders zijn. Wij ontvangen de berekening van de inkomsten rechtstreeks van de Vlaamse Overheid waarna wij onderzoeken of jouw gezin recht heeft op de Schooltoeslag.

Bekijk hier alles over de Schooltoeslag

Ben je afgestudeerd of heb je de studies beëindigd? Dan kan er nog recht zijn op Kinderbijslag of Groeipakket als schoolverlater. Afhankelijk van de regio waarin je woont zijn er verschillende voorwaarden. 
Bekijk de voorwaarden van Kinderbijslag voor Schoolverlaters

Naast de bedragen van het Groeipakket en Kinderbijslag waar elk kind recht op heeft, kan je als gezin ook recht hebben op verhoogde kinderbijslag. Alle soorten verhoogde kinderbijslag vind je hier.

In veel gevallen moet je verhoogde kinderbijslag niet aanvragen en zorgen wij automatisch dat je krijgt waar je recht op hebt. Bij sommige situaties kan het echter zijn dat je wel een aanvraag bij KidsLife moet indienen.

Denk je dat in je in aanmerking komt voor een toeslag, maar je deze momenteel nog niet ontvangt? Neem dan zeker contact op met jouw KidsLife-adviseur, wij helpen je graag verder.

Ja. Het recht op de Schoolbonus of Schoolpremie hangt niet af van studies. Elk kind dat recht heeft op Belgische kinderbijslag of Groeipakket ontvangt begin augustus samen met de Kinderbijslag of Groeipakket van de maand juli de Schoolbonus.

Kies voor KidsLife als uitbetaler

Ontvang je nog geen Groeipakket of Kinderbijslag van KidsLife? 

Stap nu over naar KidsLife
Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info