Schoolbonus: de Schoolpremie voor alle kinderen

De Schoolbonus geeft gezinnen een extra duwtje in de rug bij de start van het schooljaar. Je ontvangt dit automatisch samen met de betaling van je Kinderbijslag begin augustus.
Wat is de Schoolbonus?

Wat is de Schoolbonus?

De Schoolbonus of de Schoolpremie is een jaarlijkse toeslag voor elk kind. De Schoolbonus heeft zijn naam niet mee want ook als jouw zoon of dochter niet naar school gaat is er recht op deze toeslag. Vanaf de geboorte tot het einde van het recht op Kinderbijslag kan je genieten van een jaarlijkse storting.

  • Je ontvangt de schoolbonus begin augustus samen met de kinderbijslag/het Groeipakket van juli.
  • Elk kind heeft er recht op, ongeacht of het naar school gaat of niet
  • Je hoeft geen aanvraag te doen, de uitbetaling gebeurt automatisch.

Ontvang Groeipakket van KidsLife

Goed idee! KidsLife zorgt ervoor dat je maximaal krijgt waarop je recht hebt. Doe vandaag nog een aanvraag en ontvang jouw Groeipakket van KidsLife.

Groeipakket aanvragen

Ontvang je Kinderbijslag of Groeipakket van KidsLife? Ontdek het bedrag van jouw Schoolpremie op My KidsLife. (De bedragen zijn zichtbaar een paar dagen voor de effectieve betaling)

Online dossier Groeipakket bekijken
Praktische info over de Schoolbonus

Praktische info over de Schoolbonus

De Schoolbonus of Schoolpremie is er voor alle kinderen vanaf de geboorte tot het einde van het recht op Kinderbijslag of Groeipakket. Je ontvangt dit automatisch.

Wie ontvangt de Schoolbonus?

De Schoolbonus wordt uitbetaald aan de persoon die de Kinderbijslag of Groeipakket ontvangt voor de maand juli (uitbetaling begin augustus).

Wanneer wordt de Schoolbonus betaald?

Begin augustus ontvang je de Schoolbonus automatisch. Dit bedrag wordt samen met de Kinderbijslag of Groeipakket gestort.

Wil je graag de exacte uitbetalingsdatum weten? Dat kan! Check onze betaalkalender hier.

Hoeveel Schoolpremie of Schoolbonus ontvang je?

De bedragen hangen af van de leeftijd en de woonplaats van je kind. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de bedragen van de Schoolbonus.

0-4 jaar
€21,23
5-11 jaar
€37,14
12-17 jaar
€53,06
18-24 jaar
€63,67
0-5 jaar 
€22,08
6-11 jaar 
€33,12
12-25 jaar (geen hoger onderwijs) 
€55,21
12-25 jaar (hoger onderwijs) 
€88,33
Geboren vanaf 2020
0 - 4 jaar

22,97 Euro

5 - 10 jaar 34,46 Euro
11 - 16 jaar 57,44 Euro
Vanaf 17 jaar 91,90 Euro

* je hebt een supplement als je recht hebt op de sociale toeslag

Geboren voor 2020
  Bedrag zonder toeslag Bedrag met toeslag*
0 - 5 jaar 24,38 Euro 33,65 Euro
6 - 11 jaar 52,42 Euro 71,41 Euro
12 - 17 jaar 73,13 Euro 99,98 Euro
Vanaf 18 jaar 97,52 Euro 134,59 Euro

* je hebt een supplement als je recht hebt op de sociale toeslag

Wat is het verschil met de Schooltoeslag?   

Terwijl de Schoolbonus er is voor elk kind, geldt de Schooltoeslag alleen maar als je gezin en jouw kind voldoet aan bepaalde voorwaarden. De Schooltoeslag is de nieuwe studietoelage voor minderjarige kinderen in Vlaanderen. Deze Schooltoeslag wordt net zoals de Schoolbonus automatisch uitbetaald als jouw gezin daar recht op heeft.

Ontdek alles over de Schooltoeslag

Veelgestelde vragen

De Schoolbonus staat voor de schoolpremie (of schooltoelage) voor alle gezinnen met kinderen en wordt automatisch door KidsLife betaald in augustus, samen met de basisbedrag van de maand juli.

De Schooltoeslag is een extra bedrag, bedoeld voor gezinnen met lage inkomens. Hij wordt voor het einde van het jaar automatisch uitbetaald door KidsLife aan alle gezinnen die hier recht op hebben.

Er zijn een aantal voorwaarden die vervuld moeten worden om recht te kunnen hebben op de Schooltoeslag:

1. Onderwijsvoorwaarde

Je kind gaat naar een kleuter-, lagere of secundaire school in Vlaanderen of Brussel die erkend, gesubsidieerd of gefinancierd wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Ook studenten die een HBO-5 opleiding verpleegkunde of een BuSo-opleiding volgen komen in aanmerking.
Je zoon of dochter is ingeschreven en voldoende aanwezig op school.

2. Nationaliteitsvoorwaarde

Je kind heeft op 31 augustus van het betrokken jaar de Belgische nationaliteit. In sommige gevallen kunnen ook niet-Belgen recht hebben op een Schooltoeslag (de vroegere studietoelage) als de onderwijs- en inkomensvoorwaarde voldaan zijn.

3. Inkomensvoorwaarde

Je gezinsinkomen ligt tussen een bepaald grensbedrag. Deze grensbedragen zijn volledig afhankelijk van jouw gezinssituatie.
De gezinsinkomsten worden berekend door de Vlaamse Overheid en bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Het bruto belastbaar jaarinkomen van het gezin. Dit zijn onder andere lonen en uitkeringen maar ook de inkomsten uit vastgoed.Omdat alle gegevens over de inkomsten door de overheid dit jaar nog niet verwerkt zijn, bekijken we de situatie 2 jaar terug. Voor de Schooltoeslag in 2020 houden we dus rekening met de inkomsten van 2018. 
     
  2. Hoe je gezinssituatie op 31 augustus van het huidige schooljaar is speelt eveneens een rol tijdens de berekening van de gezinsinkomsten. 
     
  3. Als je een eigendom hebt die je niet gebruikt als gezinswoning of voor jouw beroep, dan voert de overheid een kadastraal inkomen-toets uit.

Voor elk gezin kan de situatie dus anders zijn. Wij ontvangen de berekening van de inkomsten rechtstreeks van de Vlaamse Overheid waarna wij onderzoeken of jouw gezin recht heeft op de Schooltoeslag.

Bekijk hier alles over de Schooltoeslag

Ben je afgestudeerd of heb je de studies beëindigd? Dan kan er nog recht zijn op Kinderbijslag of Groeipakket als schoolverlater. Afhankelijk van de regio waarin je woont zijn er verschillende voorwaarden. 
Bekijk de voorwaarden van Kinderbijslag voor Schoolverlaters

Naast de bedragen van het Groeipakket en Kinderbijslag waar elk kind recht op heeft, kan je als gezin ook recht hebben op verhoogde kinderbijslag. Alle soorten verhoogde kinderbijslag vind je hier.

In veel gevallen moet je verhoogde kinderbijslag niet aanvragen en zorgen wij automatisch dat je krijgt waar je recht op hebt. Bij sommige situaties kan het echter zijn dat je wel een aanvraag bij KidsLife moet indienen.

Denk je dat in je in aanmerking komt voor een toeslag, maar je deze momenteel nog niet ontvangt? Neem dan zeker contact op met jouw KidsLife-adviseur, wij helpen je graag verder.

Ja. Het recht op de Schoolbonus of Schoolpremie hangt niet af van studies. Elk kind dat recht heeft op Belgische kinderbijslag of Groeipakket ontvangt begin augustus samen met de Kinderbijslag of Groeipakket van de maand juli de Schoolbonus.

Septemberverklaring Groeipakket

Septemberverklaring Groeipakket

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Alles over de Septemberverklaring
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Ben je zwanger? Dan komt een hospitalisatieverzekering goed van pas. Kom er hier alles over te weten.
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten
Ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

De kogel is door de kerk: je begint aan een gezinnetje. Of je breidt je kroost nog wat uit. Alleszins, je wil zo snel mogelijk (weer) een kleine spruit verwelkomen. En eens je je zinnen erop hebt gezet, kan het niet snel genoeg gaan. Plan baby: start!
Ik wil zwanger worden

Kies voor KidsLife als uitbetaler

Ontvang je nog geen Groeipakket of Kinderbijslag van KidsLife? 

Stap nu over naar KidsLife