De Schoolpremie voor alle kinderen in Wallonië

De Schoolpremie geeft gezinnen een extra duwtje in de rug bij de start van het schooljaar. Je ontvangt dit automatisch samen met de betaling van je Kinderbijslag begin augustus.
Wat is de Schoolpremie?

Wat is de Schoolpremie?

De Schoolpremie (of jaarlijkse leeftijdstoeslag) is een jaarlijkse toeslag voor elk kind. De Schoolpremie heeft zijn naam niet mee want ook als jouw zoon of dochter niet naar school gaat is er recht op deze toeslag. Vanaf de geboorte tot het einde van het recht op Kinderbijslag kan je genieten van een jaarlijkse storting.

  • Je ontvangt de schoolbonus begin augustus samen met de Kinderbijslag van juli.
  • Elk kind heeft er recht op, ongeacht of het naar school gaat of niet
  • Je hoeft geen aanvraag te doen, de uitbetaling gebeurt automatisch.

Ontvang Kinderbijslag van KidsLife

Goed idee! KidsLife zorgt ervoor dat je maximaal krijgt waarop je recht hebt. Doe vandaag nog een aanvraag en ontvang jouw Kinderbijslag van KidsLife.

Kinderbijslag aanvragen

Ontvang je Kinderbijslag van KidsLife? Ontdek het bedrag van jouw Schoolpremie op My KidsLife. (De bedragen zijn zichtbaar een paar dagen voor de effectieve betaling)

Online dossier Kinderbijslag bekijken
Praktische info over de Schoolpremie

Praktische info over de Schoolpremie

De Schoolpremie is er voor alle kinderen vanaf de geboorte tot het einde van het recht op Kinderbijslag. Je ontvangt dit automatisch.

Wie ontvangt de Schoolpremie?

De Schoolbonus wordt uitbetaald aan de persoon die de Kinderbijslag ontvangt van de maand juli (uitbetaling begin augustus).

Wanneer wordt de Schoolpremie betaald?

Begin augustus ontvang je de Schoolpremie automatisch. Dit bedrag wordt samen met de Kinderbijslag gestort.

Wil je graag de exacte uitbetalingsdatum weten? Dat kan! Check onze betaalkalender hier.

Hoeveel jaarlijkse Leeftijdstoeslag ontvang je?

De bedragen hangen af van de leeftijd en de woonplaats van je kind. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de bedragen van de Schoolpremie.

Geboren voor 2020
  Bedrag zonder toeslag Bedrag met toeslag*
0 - 5 jaar 25,88 Euro 35,71 Euro
6 - 11 jaar 55,63 Euro 75,79 Euro
12 - 17 jaar 77,61 Euro 106,10 Euro
Vanaf 18 jaar 103,49 Euro 142,83 Euro

* je hebt een supplement als je recht hebt op de sociale toeslag

Geboren vanaf 2020
0 - 4 jaar

24,38 Euro

5 - 10 jaar 36,57 Euro
11 - 16 jaar 60,95 Euro
Vanaf 17 jaar 97,52 Euro
0-5 jaar 
€24,38
6-11 jaar 
€36,57
12-25 jaar (geen hoger onderwijs) 
€60,95
12-25 jaar (hoger onderwijs) 
€97,52
0-4 jaar
€22,08
5-11 jaar
€38,64
12-17 jaar
€55,20
18-24 jaar
€66,24

Wat is het verschil met de Schooltoeslag?   

Terwijl de Schoolpremie (of jaarlijkse leeftijdstoeslag) er is voor elk kind, geldt de Schooltoeslag alleen maar als je gezin en jouw kind voldoet aan bepaalde voorwaarden. De Schooltoeslag is de nieuwe studietoelage voor minderjarige kinderen in Vlaanderen. Deze Schooltoeslag wordt net zoals de Schoolpremie automatisch uitbetaald als jouw gezin daar recht op heeft.

Ontdek alles over de Schooltoeslag

Veelgestelde vragen

De Schoolbonus staat voor de schoolpremie (of schooltoelage) voor alle gezinnen met kinderen en wordt automatisch door KidsLife betaald in augustus, samen met de basisbedrag van de maand juli.

De Schooltoeslag is een extra bedrag, bedoeld voor gezinnen met lage inkomens. Hij wordt voor het einde van het jaar automatisch uitbetaald door KidsLife aan alle gezinnen die hier recht op hebben.

Er zijn een aantal voorwaarden die vervuld moeten worden om recht te kunnen hebben op de Schooltoeslag:

1. Onderwijsvoorwaarde

Je kind gaat naar een kleuter-, lagere of secundaire school in Vlaanderen of Brussel die erkend, gesubsidieerd of gefinancierd wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Ook studenten die een HBO-5 opleiding verpleegkunde of een BuSo-opleiding volgen komen in aanmerking.
Je zoon of dochter is ingeschreven en voldoende aanwezig op school.

2. Nationaliteitsvoorwaarde

Je kind heeft op 31 augustus van het betrokken jaar de Belgische nationaliteit. In sommige gevallen kunnen ook niet-Belgen recht hebben op een Schooltoeslag (de vroegere studietoelage) als de onderwijs- en inkomensvoorwaarde voldaan zijn.
Is je kind ouder dan 12 jaar en geen Belg? Dan moet er een geldig identiteitsbewijs beschikbaar zijn voor dit kind. Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst bevolking van je gemeente. 

3. Inkomensvoorwaarde

Je gezinsinkomen ligt tussen een bepaald grensbedrag. Deze grensbedragen zijn volledig afhankelijk van jouw gezinssituatie.
De gezinsinkomsten worden berekend door de Vlaamse Overheid en bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Het bruto belastbaar jaarinkomen van het gezin. Dit zijn onder andere lonen en uitkeringen maar ook de inkomsten uit vastgoed.Omdat alle gegevens over de inkomsten door de overheid dit jaar nog niet verwerkt zijn, bekijken we de situatie 2 jaar terug. Voor de Schooltoeslag in 2024houden we dus rekening met de inkomsten van 2022. 
     
  2. Hoe je gezinssituatie op 31 augustus van het huidige schooljaar is speelt eveneens een rol tijdens de berekening van de gezinsinkomsten. 
     
  3. Als je een eigendom hebt die je niet gebruikt als gezinswoning of voor jouw beroep, dan voert de overheid een kadastraal inkomen-toets uit.

Voor elk gezin kan de situatie dus anders zijn. Wij ontvangen de berekening van de inkomsten rechtstreeks van de Vlaamse Overheid waarna wij onderzoeken of jouw gezin recht heeft op de Schooltoeslag.

Bekijk hier alles over de Schooltoeslag

Ben je afgestudeerd of heb je de studies beëindigd? Dan kan er nog recht zijn op Kinderbijslag of Groeipakket als schoolverlater. Afhankelijk van de regio waarin je woont zijn er verschillende voorwaarden. 
Bekijk de voorwaarden van Kinderbijslag voor Schoolverlaters

Naast de bedragen van het Groeipakket en Kinderbijslag waar elk kind recht op heeft, kan je als gezin ook recht hebben op verhoogde kinderbijslag. Alle soorten verhoogde kinderbijslag vind je hier.

In veel gevallen moet je verhoogde kinderbijslag niet aanvragen en zorgen wij automatisch dat je krijgt waar je recht op hebt. Bij sommige situaties kan het echter zijn dat je wel een aanvraag bij KidsLife moet indienen.

Denk je dat in je in aanmerking komt voor een toeslag, maar je deze momenteel nog niet ontvangt? Neem dan zeker contact op met jouw KidsLife-adviseur, wij helpen je graag verder.

Ja. Het recht op de Schoolbonus of Schoolpremie hangt niet af van studies. Elk kind dat recht heeft op Belgische kinderbijslag of Groeipakket ontvangt begin augustus samen met de Kinderbijslag of Groeipakket van de maand juli de Schoolbonus.

Kies voor KidsLife als uitbetaler

Ontvang je nog geen Kinderbijslag van KidsLife? 

Stap nu over naar KidsLife
Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Parentale burn-out staat ook bekend als het ouderlijke uitputtingssyndroom. Het is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt bij ouders. Is het mogelijk om deze situatie van ouderlijke overbelasting te voorkomen in een samenleving die steeds meer van ouders eist? KidsLife is op onderzoek uitgetrokken om duidelijkheid te scheppen over deze problematiek.
naar meer info
Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Een reis naar het buitenland met een baby vereist een beetje extra planning. Bereid je goed voor! Het zal je veel stress besparen als je ter plekke bent.
naar meer info
Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info