Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

De meeste kinderen kijken bijna elke dag naar een scherm. Van tv-schermen en smartphones tot internet en sociale netwerken... de keuze is eindeloos! Voor ouders is het dan ook vaak een uitdaging om te voorkomen dat deze overmatige blootstelling aan technologie schadelijk wordt.

Ben je het noorden wat kwijt? KidsLife heeft een aantal regels en tips voor je verzameld voor een geruster gemoed en om je een mening te kunnen vormen over dit gevoelige onderwerp.

Welke schermtijd voor de kinderen?

Uiteraard hebben games, video's en sociale posts hun positieve kanten. Leren, ontspannen, sociale contacten leggen... en laten we eerlijk zijn, ze zorgen ervoor dat de ouders wat tijd voor zichzelf kunnen nemen. Te veel schermtijd kan echter nadelige gevolgen hebben voor de fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling van het kind. Het sleutelwoord: het juiste evenwicht vinden!  

Hieronder vind je 3 tips om de schermtijd op een efficiënte manier te beheren:  

  1. Voer duidelijke regels in wat schermtijd betreft. Leg je jonge kinderen uit waarom er grenzen zijn: schermen zijn als snoep, te veel is niet goed! Aarzel niet om een timer te gebruiken voor de allerkleinsten die nog geen notie van tijd hebben. Dat is leuk en het werkt!  
  2. Stimuleer fysieke activiteiten en buitenspelen. Overweeg om vriendjes uit te nodigen of groepsspelen en gezinsuitstapjes te organiseren.  
  3. Neem actief deel aan hun digitale vrijetijdsbesteding. Waarom niet samen videogames spelen? Bekijk educatieve video's. Bespreek online content zodat ze de wereld die ze via de schermen ontdekken beter begrijpen.  

Schermtijd per leeftijd:

schermtijden per leeftijdsgroep.

Hoe maak ik internet veilig voor mijn kind?

Op internet kan je kind alles vinden. Informatie voor een schooltaak, video 's en spelletjes, dat is leuk. Het zou beter zijn als je kind niet het risico loopt content tegen te komen die niet geschikt is voor zijn of haar leeftijd. Hieronder vind je twee tips om je kinderen te beschermen en ze tegelijkertijd te laten genieten van de voordelen van internet 

  • Goede tools: begin met het activeren van opties voor filtering en ouderlijk toezicht op de apparaten en apps die je kinderen gebruiken. Deze tools kunnen helpen de toegang tot ongepaste content in te perken en de tijd die wordt besteed aan het surfen op internet te begrenzen.  

Lijst met gratis software voor ouderlijk toezicht: FamilyShield, Qustodio, K9 Web Protection, Microsoft Family Safety, KidLogger, Family Link van Google en Screen Time van Apple  

  • Goede reflexen: leer je kinderen vervolgens de vuistregel om geen persoonlijke informatie te delen! Leg uit dat sommige content slecht kan zijn. Leer hen deze content te herkennen en te melden. Neem voor meer info en hulp contact op met Childfocus  

Ken je de '3-6-9-12’-regel van psychiater en psychoanalyticus Serge Tisseron? Deze kun je als maatstaf gebruiken

1

geen scherm onder de 3 jaar

2

geen persoonlijke gameconsole onder de 6 jaar

3

geen internet met begeleiding onder de 9 jaar

4

geen internet zonder begeleiding onder de 12 jaar

Moeten kinderen worden verbannen van sociale media? 

Moeten kinderen worden verbannen van sociale media? 

Nee, want laten we wel wezen: deze voldoen aan een aantal behoeften van onze kinderen. Verbinding met het sociale leven, ontdekking en expressie. Maar zoals dat met alles het geval is, houden ze ook specifieke risico’s in voor kinderen.  

Voorbeelden? Geïdealiseerde afbeeldingen en levensstijlen kunnen complexen genereren. Online pesterijen en grooming (manipulatie van een minderjarige voor seksuele doeleinden) kunnen grote wonden slaan die levenslang voelbaar zijn.  

Geen taboes dus! Creëer een omgeving waarin je kinderen zich op hun gemak voelen zodat ze over hun ervaringen op sociale media kunnen vertellen. Bemoedig open communicatie, stel vragen. Stel hen gerust en laat hun weten dat ze naar je toe kunnen komen als ze problemen hebben.  

Interessant: elk sociaal netwerk heeft leeftijdsgrenzen bij het registreren. Ze zijn doordacht en gebaseerd op betrouwbare onderzoeken. Wanneer je aan je kind vraagt om er zich aan te houden, leg dan uit dat deze leeftijdsgrenzen er zijn om hen te beschermen.  

Een kind dat verantwoordelijk omgaat met het gebruik van zijn smartphone: is dat mogelijk? 

Smartphones zijn alomtegenwoordig. Je kunt er moeilijk omheen. Verantwoord gebruik van een smartphone, wat betekent dat dan? Het gaat erom het gebruik ervan onder controle te houden zodat hij geen schade berokkent aan het fysieke, sociale en psychische welzijn van kinderen. Niet zo eenvoudig, daar zijn we het over eens...  

  • Jij bent hun eerste referentiepunt. Geef het goede voorbeeld door verantwoord met je eigen smartphone om te gaan! Laat je niet te veel afleiden door je telefoon en wees er met je gedachten bij wanneer je je telefoon gebruikt in het bijzijn van je kinderen.  
  • Stel duidelijke regels op voor het gebruik van de smartphones. Geen smartphone aan tafel of voor het slapengaan bijvoorbeeld.  
  • En waarom moedig je je kinderen niet aan om hun smartphone op een leerzame manier te gebruiken? Educatieve apps, boeiende podcasts, creatieve activiteiten online. De smartphone kan een echt educatief hulpmiddel zijn wanneer hij weldoordacht gebruikt wordt.  
Heldere regels, open geest en veel dialoog

Heldere regels, open geest en veel dialoog

Je zal al geruster zijn wanneer je een duidelijk kader hebt vastgesteld en de risico's goed hebt uitgelegd met een woordgebruik dat past bij de leeftijd van je kind. Houd daarna de deur open om erover te praten, en stel je geest even open voor de ervaringen en de vele leer- en ontspanningsmogelijkheden die technologie biedt.  

En een laatste tip ... wees niet te hard voor jezelf, want het zal niet altijd eenvoudig zijn om de regels te handhaven. De ene dag is de andere niet: het belangrijkste is dat je voeling houdt met de redenen die ons motiveren: onze kinderen beschermen!  

Voor meer informatie over deze thema’s kun je terecht op:  

naar medianest.be

naar betternet.be

Of luister eens naar één van deze podcasts:

PODCAST "Ik tel tot drie"

Beeldschermtijd, wanneer is trop te veel?

PODCAST “Samen groeien”

Gamen doet zelfvertrouwen groeien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek ons “Betaalbaar geluk”

Kinderen krijgen kost geld! Met onze tips, vers van de pers in jouw inbox, beheer je jouw gezinsbudget op een slimme manier. Zo blijft er meer over voor het betaalbaar geluk van jouw kind.

Om je in te schrijven, klik hier!

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info