Zakgeld: wanneer en hoeveel

Wat is de juiste manier om je kinderen te leren omgaan met zakgeld? Het blijft een vraag die veel ouders bezighoudt. Daarom is het belangrijk om na te denken over zakgeld, het heeft immers te maken met de waarden die je wil aan jouw kinderen overbrengen.

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hieronder vind je een aantal richtlijnen die KidsLife heeft opgesteld om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.

Moet ik zakgeld geven?

Laten we eens kijken naar de pro en contra.  

Contra: kinderen zakgeld geven kan een gevoel van afhankelijkheid van geld creëren, de waarde van werk aantasten en doen geloven dat aan geld geraken eenvoudig is. Sommigen zijn van mening dat zakgeld ongelijkheden kan creëren tussen kinderen uit gezinnen met verschillende inkomens. Maar geen zakgeld geven lost de ongelijkheid ook niet op.  

Pro: kinderen zakgeld geven leidt ertoe dat ze verantwoorde budgettaire beslissingen leren nemen en dat ze leren begrijpen wat ‘geld beheren’ betekent. Het stelt hen ook in staat om van jongs af aan de waarde van geld te leren kennen en zelfstandiger te worden in hun uitgaven.  
 
Je maakt je keuze best op basis van je eigen gezinswaarden, behoeften en omstandigheden die specifiek zijn voor jouw gezin.  

Interessant: volgens een onderzoek van ING geeft 73% van de Belgische ouders regelmatig zakgeld aan hun kinderen. Ze beginnen zakgeld te geven rond de leeftijd van 10 jaar.  

Op welke leeftijd moet ik zakgeld geven? 

Kinderen krijgen meestal een bedrag op basis van hun leeftijdsgroep. Dit stelt hen in staat financieel beheer stap voor stap te gaan begrijpen en zich tegelijk aan te passen aan hun veranderende behoeften naarmate ze ouder worden.  

Hoeveel zakgeld in België?

Leeftijdsgroepen Bedragen Redenen
Tussen 6 en 10 jaar enkele euro 's per week   snoepjes kopen en de basisprincipes van sparen leren
Tussen 11 en 14 jaar 5 tot 10 euro per week rekening houden met hun groeiende interesses en activiteiten   
Van 15 tot 18 jaar  10 tot 25 euro per week   voldoen aan hun toenemende noden op het vlak van vrijetijdsbestedingen en andere behoeften
Use the navigation bar above to access the full width of the table

Een adolescent is duur... 

Volgens de door de Gezinsbond ontwikkelde berekeningsmethode bedragen de minimale gemiddelde kosten (bijgewerkt in februari 2024) per adolescent circa € 650 per maand. Dit gemiddelde is exclusief medische kosten of directe schoolkosten 

De maandelijkse kostprijs van een adolescent hangt af van tal van factoren: de levensstijl van de adolescent, gezinsuitgaven, de woonplaats, buitenschoolse activiteiten.  

Hieronder vind je een aantal lopende en terugkerende kosten!  

  • Eten en snacks  
  • Transport  
  • Sportieve of artistieke buitenschoolse activiteiten
  • Kleding: eigen keuzes op het vlak van kleding (en schoenen!)  
  • Technologie: smartphone, gsm-abonnement en andere technologische snufjes.  
  • Vrijetijdsbesteding en uitstapjes: bioscoopbezoek, restaurantbezoek, concerten, enz.  
Tips voor het beheer van zakgeld

Tips voor het beheer van zakgeld

Help je kind een budget op te maken en leer het om geld in te delen in uitgaven, spaargeld en eventuele toekomstige aankopen. Als je denkt dat je kind oud genoeg is om dit te begrijpen, open dan een bankrekening waarop je het zakgeld kunt storten. Jouw kind kan er dan voor kiezen om cash geld van de rekening te halen of een bankkaart te gebruiken.  

N.B.: let op het type kaart, zodat jouw kind niet zonder jouw toestemming online aankopen kan doen.  

  1. Moedig het aan om prijzen te vergelijken en op zoek te gaan naar de beste deals alvorens een aankoop te doen. Op die manier kan het vaardigheden ontwikkelen op het vlak van financieel beheer en sparen.  
  2. Leer jouw kind een onderscheid te maken tussen wat het graag wil hebben en wat reële behoeften zijn. Moedig het aan om prioriteiten te stellen in zijn of haar aankopen en te focussen op wat het echt nodig heeft alvorens impulsaankopen te doen. De tijd nemen om na te denken over een aankoop en niet bezwijken voor de impulsen van het moment is belangrijk.  
  3. Toon het hoe uitgaven opgevolgd kunnen worden door gebruik te maken van een app... En misschien kent het kind er al een! Het zal zijn 'buitensporige' uitgaven gemakkelijker identificeren.  
  4. Help je kind te begrijpen dat het soms nodig is om nee te zeggen. Zelfs als zijn of haar vrienden bepaalde activiteiten belangrijk vinden.  
  5. Motiveer jouw kind – zodra dat mogelijk is – om eigen geld te verdienen door op zoek te gaan naar een studenten- of vakantiejob. Je kind zal de waarde van geld beter begrijpen als het dat geld zelf moet verdienen. Waarom zou je jongere kinderen niet betalen voor hun hulp bij huishoudelijke taken?  
  6. Vergeet niet dat je een rolmodel voor hen blijft! Denk even na over je gedrag als het op geld aankomt en het voorbeeld dat je geeft.  

Conclusie: er bestaat geen algemene regel. Volg je gezond verstand en vertrouw op de intelligentie van je kind om al vroeg om te kunnen gaan met wat later een noodzaak zal worden. 

Bij KidsLife ontvang je altijd alles waar je recht op hebt!

Wij gaan actief op zoek om jou het hoogst mogelijke bedrag Groeipakket uit te betalen.

Wil je zelf berekenen waar je recht op hebt? Dat kan via onze handige simulatietool.

naar onze simulatietool

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info