Waarom is mijn Groeipakket zo veel verminderd?

Het maandelijkse bedrag van je Groeipakket kan soms aanzienlijk dalen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als een van je kinderen er geen recht meer op heeft. Of als je een toeslag verliest. We leggen het hier uit.

Een van mijn kinderen heeft geen recht meer op Groeipakket.

In Vlaanderen is er sowieso, zonder voorwaarden, recht op Groeipakket tot de leeftijd van 18 jaar. In Brussel en Wallonië is er een onvoorwaardelijk recht op Kinderbijslag tot en met de maand augustus van het jaar waarin de jongere 18 jaar wordt . Daarna kan er onder bepaalde voorwaarden nog recht zijn op Groeipakket of Kinderbijslag tot de leeftijd van 25 jaar als de jongere verder studeert of voldoet aan de voorwaarden van (werkzoekende) schoolverlater na de studies.

Als je kind geen recht meer heeft op Groeipakket of Kinderbijslag, valt het bedrag dat je voor die jongere krijgt weg.

Bvb: Erika heeft 2 meerderjarige kinderen, Jan en Pieter. Jan en Pieter studeren beiden aan de universiteit. Pieter wordt 25 jaar in april. Vanaf mei heeft hij geen recht meer op Groeipakket of Kinderbijslag.

Je Groeipakket is verminderd omdat je niet langer recht hebt op een toeslag.

Je Groeipakket is verminderd omdat je niet langer recht hebt op een toeslag.

Het Groeipakket omvat een heleboel supplementen en toeslagen die kunnen betaald worden bovenop je basisbedrag. Sommige toeslagen worden betaald op grond van voorwaarden die specifiek zijn voor jouw gezin (bijvoorbeeld op basis van je gezinsinkomen). Andere toeslagen zijn verbonden aan de situatie van het kind (omdat het bijvoorbeeld een medische aandoening heeft). Het is mogelijk dat je recht had op een toeslag en dat je daar nu geen recht meer op hebt omdat je financiële of je familiale situatie is veranderd.

Mijn situatie is veranderd en ik wil mijn Groeipakket opnieuw berekenen

Gebruik onze handige rekentool om het bedrag waar je kinderen recht op hebben te simuleren.

Naar de berekeningstool

Vermindering van het Groeipakket door halvering van de leeftijdstoeslag

Je Groeipakket kan verminderen doordat je oudste rechtgevende kind maximaal de helft van de leeftijdstoeslag kan krijgen. Hoor je het in Keulen donderen? Geen nood, we leggen je uit wat dit betekent zodat die storm in je hoofd kan gaan liggen.

Een korte geschiedenis.

Op 1 januari 2019 werd de kinderbijslagwetgeving hervormd. We spreken in Vlaanderen sindsdien over het Groeipakket. Alle kinderen geboren vanaf deze datum hebben recht op een vast basisbedrag.

Als je echter voordien al kinderbijslag ontving, blijf je dezelfde bedragen behouden na januari 2019.

Leeftijdsbijslag.

In de oude kinderbijslagwetging kon je recht hebben op een basiskinderbijslag aangevuld met een leeftijdsbijslag als je kind respectievelijk 6, 12 of 18 jaar werd. De leeftijdsbijslag is afgeschaft voor alle nieuwe kinderen vanaf 2019, maar blijft behouden voor jongeren die nog in de oude kinderbijslagwetgeving vallen.

Oudste rechtgevende kind

Een kind die recht heeft op Groeipakket noemen we een rechtgevend kind. Ook kinderen die een potentieel recht hebben op Groeipakket noemen we rechtgevende kinderen.

Bvb. Inna is 15 jaar. Tess is 13 jaar. Beide hebben ze een onvoorwaardelijk recht op Groeipakket tot de leeftijd van 18 jaar. Inna en Tess zijn alletwee rechtgevende kinderen, maar Inna is het oudste rechtgevende kind.

Bvb. Anwar is 20 jaar. Hij is afgestudeerd op 30 juni en is sindsdien aan het werk. Anwar kan na zijn studies nog recht hebben op Groeipakket als schoolverlater. Zijn betalingen zijn geschorst omdat hij aan het werk is. Tot het einde van zijn periode als schoolverlater onderzoeken we wel nog zijn potentiële recht op Groeipakket. Anwar is tot het einde van zijn periode als schoolverlater een rechtgevend kind.

Gehalveerde leeftijdstoeslag.

1 van de bepalingen uit de oude regelgeving is dat je voor je oudste rechtgevende kind maar maximaal de helft van de leeftijdstoeslag kan krijgen.

Dat betekent ook dat als je oudste kind geen enkel recht meer heeft op Groeipakket, je volgende kind diens plaats overneemt als ‘oudste, rechtgevende kind’. Met de gehalveerde leeftijdsbijslag voor dat kind als gevolg.

Bvb. Els heeft 2 kinderen: een dochter Billie van 14 jaar en een zoon Jasper van 19 jaar. Billie heeft onvoorwaardelijk recht op Groeipakket tot ze 18 jaar wordt. Jasper is na zijn middelbare studies fulltime beginnen werken. Jasper wordt als schoolverlater beschouwd voor de periode van 1/9/2022 tot 31/08/2023.

Tijdens deze hele periode werd geen Groeipakket meer betaald voor Jasper, omdat hij aan het werk is. Toch blijft Jasper voor deze periode het ‘oudste, rechtgevende kind’. Zijn potentiële recht op Groeipakket wordt immers nog onderzocht. En indien er betaald had kunnen worden voor Jasper, was zijn leeftijdsbijslag dus gehalveerd.

Vanaf 1/9/2023 is er voor Jasper helemaal geen recht meer op Groeipakket. Vanaf 01/09/2023 wordt Billie bijgevolg het ‘oudste, rechtgevende kind’ en zal haar leeftijdsbijslag gehalveerd worden.

Wanneer wordt de leeftijdstoeslag niet gehalveerd?

Als je recht hebt op de sociale toeslag wordt de leeftijdsbijslag van je oudste rechtgevende kind niet gehalveerd.

In Wallonië en Brussel kan je kinderbijslag verminderen door een verandering in de rangbetaling

In Wallonië en Brussel kan je kinderbijslag verminderen door een verandering in de rangbetaling

Als al je kinderen voor 2020 geboren zijn, hangt het bedrag kinderbijslag dat ze krijgen af van hun "rang" in het gezin. Praktisch gezien heeft het oudste kind recht op het laagste bedrag. Je 2e kind heeft recht op een hoger bedrag en je 3e kind op het hoogste bedrag. Alle daarna volgende kinderen hebben recht op hetzelfde hoogste bedrag. Er bestaat met andere woorden geen rang 4, rang 5 enz. 

Het oudste kind = rang 1
2e kind = rang 2
3e en volgende kinderen = rang 3

Als 1 van je kinderen geen recht meer heeft op kinderbijslag, schuiven de jongere kinderen op in rang.

Bijvoorbeeld: Jan is 22 jaar en heeft het bedrag 1e rang. Elise is 20 jaar en krijgt het bedrag 2e rang. Lucas is 16 jaar en krijgt het bedrag 3e rang. Zodra Jan geen recht meer heeft wordt Elise het nieuwe kind in rang 1. Ook Lucas schuift in rang op en wordt het kind in rang 2. Op die manier valt dus niet alleen het bedrag kinderbijslag van Jan weg maar verminderen ook de bedragen die je voor Elise en Lucas krijgt.

Sinds 2020 bestaat het rangenstelsel in Brussel en Wallonië niet meer.

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Tot de leeftijd van 18 jaar (en in Wallonië in sommige gevallen zelfs tot 21 jaar) is er recht op Groeipakket of Kinderbijslag zonder voorwaarden. Daarna kan er nog tot maximaal de leeftijd van 25 jaar recht zijn op Kinderbijslag op basis van een aantal studie- en tewerkstellingsvoorwaarden.

Lees er hier alles over

Voor specifieke situaties, contacteer je KidsLife-adviseur!

Het recht op Groeipakket of Kinderbijslag start afhankelijk van de regio waar je woont.

  • - In Vlaanderen gaat het recht op Groeipakket in vanaf de eerst dag van de maand van de gebeurtenis. 

De uitkeringen worden altijd betaald na afloop van maand.

Bijvoorbeeld: Cyriel wordt geboren op 15/10/2022 en woont in Gent. Vanaf 01/10/2022 heeft Cyriel recht op Groeipakket. Begin november wordt zijn Groeipakket van oktober betaald.
Bijvoorbeeld: Een gezin vestigt zich in Vlaanderen op 26 april. Voorheen woonden de ouders met hun kinderen in Syrië. Vanaf 1 april kunnen ze recht hebben op Groeipakket.

  • - In Brussel en Wallonië gaat het recht op kinderbijslag in vanaf de eerste dag van de maand volgend op de gebeurtenis.

Bijvoorbeeld: Mathéo is geboren op 27/09/2022 en woont in Namen. Zijn recht op kinderbijslag gaat in op 01/10/2022. De kinderbijslag voor oktober 2022 wordt begin november 2022 betaald.

Kinderen die een ouder verliezen hebben recht op verhoogde Groeipakket (Vlaanderen) en Kinderbijslag (Brussel en Wallonië). De Wezentoeslag wordt automatisch maandelijks betaald als je daar recht op hebt.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de wezentoeslag. De uitbetaling van de wezentoeslag wordt gestopt:

  • Als het kind waarvoor je de wezentoeslag krijgt geen recht meer heeft op Groeipakket of kinderbijslag. (bijvoorbeeld als het 25 jaar wordt)
  • Als je het weeskind adopteert. (volle adoptie)
  • Als de afwezige of overleden verklaarde ouder toch zou terugkeren.

Belangrijk: is de ouder reeds overleden is voor 01/01/2019? Dan ontving je toen al de verhoogde wezenbijslag in de oude kinderbijslagwetgeving (Art. 50bis AKBW). In dat geval kan je de wezenbijslag ook verliezen als de overlevende ouder opnieuw gaat samenwonen. (met een partner die geen familie of bloedverwant is tot de 3e graad). 

Dit is het geval in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel echter is deze regel afgeschaft vanaf 1/1/2020.