Welke verzekeringen heeft je kindje nodig?

Als je een kindje krijgt, zijn er heel wat dingen die je moet regelen. Je wil natuurlijk alleen maar het beste voor je kind, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe zit het bijvoorbeeld met al die verzekeringen? Denk maar aan de familiale verzekering, hospitalisatieverzekering, de verzekering van je huis… Wat verzeker je beter wel, en welke zeg je beter op? Wij zochten het voor je uit.
Je kindje is geboren: welke verzekeringen zijn onmisbaar?

Je kindje is geboren: welke verzekeringen zijn onmisbaar?

1. Een ziekteverzekering

Een ziekteverzekering is verplicht. Bezorg je ziekenfonds zo snel mogelijk een geboorteattest, zodat ook je kind onmiddellijk verzekerd is. Dat attest ontvang je op het moment dat je je kindje inschrijft bij de burgerlijke stand. Wist je dat veel ziekenfondsen een leuk geschenkje of zelfs een bijkomende premie geven bij de geboorte?

2. Een hospitalisatieverzekering

Wat is het?
Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar wel onmisbaar. Ze beschermt je tegen hoge ziekenhuiskosten. Ziekenhuisfacturen zijn vaak erg duur. Hier lees je bijvoorbeeld hoeveel een bevalling kost. Als je zelf verzekerd bent, sluit je verzekeraar je kindje meestal onmiddellijk aan, zonder wachttijd of medisch onderzoek.

Persoonlijke verzekering
Als je zelf een hospitalisatieverzekering hebt, kan je je kind makkelijk aansluiten op je eigen polis. Let wel, breng je verzekeraar tijdig op de hoogte. Dat kan vaak al voor de geboorte.

Verzekering via je werkgever
Als je een hospitalisatieverzekering hebt via je werk, brengt je werkgever de verzekeraar op de hoogte.

3. Een familiale verzekering

Wat is het?
Een familiale verzekering dekt bijvoorbeeld de kosten die je hebt als je een voetganger aanrijdt met je fiets. Of als je kind een kop koffie omstoot op de tablet van de babysit. De verzekering is niet verplicht, maar kan met kleine kinderen in huis wel handig zijn. Vergeet niet dat je premie verhoogt na een schadegeval.

Gezinstarief
Verzekeraars bieden vaak twee tarieven aan: een eenpersoonstarief en een gezinstarief. Breng dus je verzekeraar zeker op de hoogte bij je eerste kindje. Van zodra je onder het gezinstarief valt, maakt het niet uit hoeveel kinderen je hebt. Daarom hoef je bijkomende kinderen niet aan te geven. Zolang je kind onder jouw dak woont, blijft het samen met jou verzekerd.

4. Een woningverzekering

Wat is het?
Een woningverzekering verzekert je woning tegen storm-, water- en brandschade. Zo’n verzekering is wettelijk verplicht voor huurders in Wallonië en Vlaanderen, maar (nog) niet in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. Voor eigenaars is het niet verplicht, maar voor banken is het vaak een voorwaarde om een hypothecaire lening aan te sluiten.

Breng ik mijn verzekeraar op de hoogte?
Of je nu alleen bent of niet, een kindje krijgen speelt vaak geen rol voor je verzekering. Je woningverzekering blijft helemaal gelijk. Een woningverzekering dekt je inboedel en je huis zelf, niet wie in dat huis woont.

Ook op je autoverzekering of rechtsbijstandsverzekering heeft een nieuw kindje geen invloed. Die verzekeringen dekken alle leden van een huishouden.

Weet je niet wat eerst te doen?

Wij zorgen voor een handige checklist zodat je niets vergeet als je kindje geboren wordt.

Mijn kind is geboren
Hoe bespaar je op je verzekeringen?

Hoe bespaar je op je verzekeringen?

Maak je deel uit van een nieuw samengesteld gezin? Zet dan samen met je partner op een rijtje welke verzekeringen je allemaal hebt. Zijn sommige verzekeringen overbodig? Het is niet nodig om bijvoorbeeld allebei een familiale verzekering te hebben. Ook voor een bijstandsverzekering volstaat één contract. Zeg zo’n verzekering alleen maar af als je zeker bent dat het overbodig is. Check ook altijd eerst de regels voor opzegging.
 

Het loont om in elke nieuwe levensfase op een rijtje te zetten welke verzekering je wel en welke je niet nodig hebt. Zet op een rijtje wat jouw verzekeringen allemaal dekt. Schrap dubbele verzekeringen of verzekeringen die je niet meer nodig hebt. Enkele voorbeelden:

  • Een extra reisbijstandsverzekering is niet altijd nodig: soms dekt je autoverzekering of je hospitalisatieverzekering al voldoende. Zelfs via bepaalde kredietkaarten heb je soms al een reisverzekering. Lees daarom goed wat de voorwaarden zijn van je bestaande verzekeringen  Dan kan het voordeliger zijn om een jaarcontract af te sluiten.
  • Een ongevallenverzekering verzekert de schade die jij kan oplopen na een ongeval. Het is niet verplicht, en veel verzekeraars stellen heel wat voorwaarden. Zo geldt de verzekering vaak enkel bij ongevallen, niet in geval van dronkenschap of bij gevaarlijke sporten. Ook een auto-ongeval wordt niet gedekt. Gelukkig dekt je autoverzekering wél schade bij autopassagiers, omdat zij gezien worden als zwakke weggebruikers. Je kan dus gerust je kinderen en hun vriendjes vervoeren zonder extra verzekering.

Heb jij de goedkoopste verzekering? Op spaargids.be kan je verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Check daarbij niet alleen de premie, maar ook wat je verzekering allemaal dekt.

Ben je bang dat dure toestellen beschadigd geraken tijdens het speelgeweld van je kinderen? Let op: het is niet altijd voordelig die toestellen te verzekeren. Ga na of zo’n verzekering zijn geld wel waard is. Om een smartphone te verzekeren, bijvoorbeeld, betaal je erg veel. Meestal bedraagt je premie zo’n 20 procent van de aankoopsom. Je krijgt trouwens nooit het volledige bedrag van de schade terugbetaald. Verzekeraars rekenen altijd een vrijstelling. Bovendien stellen de verzekeraars heel wat voorwaarden.

Zorg dat je correct verzekerd bent. Als je woning bijvoorbeeld 300.000 euro waard is, is het niet verstandig om het maar voor 150.000 euro te verzekeren. Als je verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke waarde van je woning ben je onderverzekerd. Dan is je premie misschien wel lager, maar zal je verzekeraar bij een schadegeval alleen maar betalen wat je verzekerd hebt. Daarom geef je bijvoorbeeld het beste verbouwingen of nieuwe waardevolle meubels tijdig aan.

Opgelet! Als je een verzekering opzegt, moet dat meestal minstens drie maanden voor de vervaldatum gebeuren.

Het leven als kersvers gezin kan duur zijn. Of toch niet?

Maak je leven betaalbaar, ook met kinderen. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze bespaartips. Wist je dat als je Groeipakket of Kinderbijslag van KidsLife ontvangt je geen enkel voordeel mist! 

Stap nu over naar KidsLife