Mis deze financiële voordelen niet voor en na de geboorte van je kindje.

Kindje op komst? Mis deze financiële voordelen niet!

Tijdens je zwangerschap heb je gelukkig maanden tijd om je financieel voor te bereiden op de komst van je kindje. Je gezinsbudget kan je voor en na je zwangerschap aanvullen met heel wat financiële voordelen. Check hier op welke voordelen en premies je recht hebt.


1. Kraamgeld, Startbedrag of Geboortepremie

Het belangrijkste financiële extraatje is het Startbedrag, dat je misschien ook kent als Kraamgeld of Geboortepremie. Je kan het aanvragen vanaf de zesde maand van je zwangerschap. Het bedrag kan verschillen, afhankelijk van waar je woont.

  Startbedrag Vlaanderen Kraamgeld Brussel Kraamgeld Wallonië
1ste Geboorte 1190,68 Euro 1263,57 Euro 1263,57 Euro
Volgende Geboorte 1190,68 Euro 574,35 Euro 1263,57 Euro

Vraag hier je Kraamgeld of Startbedrag aan


2. Babygeschenken of een premie van jouw mutualiteit

Ben je aangesloten bij een ziekenfonds? Dan heb je recht op een pakket aan babygeschenken of een premie, of beide. Bij CM kies je bijvoorbeeld zelf tussen een premie of een babygeschenk. Het gaat bij elk ziekenfonds om een behoorlijk groot budget, dus vergeet deze zeker niet uit het oog. Het is ook handig om vooraf te checken of je dankzij dit geboortegeschenk geen zaken van je geboortelijst kan schrappen. Aanvragen doe je pas na de geboorte van je kindje.


3. Extra premies of tegemoetkomingen

Naast deze geboortevoordelen bieden heel wat ziekenfondsen nog extra premies of tegemoetkomingen aan, voor en na je bevalling. Wil je tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld graag zwangerschapsyoga of zwangerschapszwemmen volgen? Dan krijg je daar misschien een stuk van terugbetaald. Na je bevalling krijg je via je ziekenfonds ook grotendeels de perinatale kinesitherapie terugbetaald, of heeft je kindje recht op een gratis babymassage. Heerlijk!


4. Borstvoedingspremie

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Dan krijg je bij sommige ziekenfondsen een borstvoedingspremie als extra incentive.


5. Kraamzorg​​​​​​

Een ander voordeel dat integraal terugbetaald wordt door je ziekenfonds is Kraamzorg. Dan komt er in die eerste maanden thuis na je bevalling een kraamhulp helpen bij het huishouden. Een extra paar handen dat meer dan welkom is!


6. Geboortetoelage voor lage inkomens

Beschikt jouw gezin over een beperkt inkomen? Dan krijg je van sommige steden en gemeenten een financieel duwtje in de rug. Bij de Stad Leuven bijvoorbeeld bedraagt de geboortetoelage 214,78 euro (in 2020).


7. Hospitalisatieverzekering

Als je plannen hebt om zwanger te worden, dan sluit je best voor je zwangerschap een hospitalisatieverzekering af. Een goede hospitalisatieverzekering dekt niet alleen de extra kosten voor een eenpersoonskamer in de materniteit, maar komt vaak nog tussen bij andere medische of apotheekkosten van jou of van je baby.


8. Reizen met de trein

De voordelen komen soms ook uit onverwachte hoek. Wist je dat je de laatste vier maanden van je zwangerschap in eerste klas mag reizen op de trein? Je moet wel een medisch attest kunnen tonen. Alsof die babybuik niet volstaat!


Al die financiële extra’s komen zeker meer dan van pas, maar staan misschien niet op nummer één van je prioriteitenlijstje. Tijd met je kindje doorbrengen wél. Gelukkig bestaan er verschillende verlofsystemen die het mogelijk maken om op maat van jouw gezin die tijd vrij te maken, zonder dat je er financieel onder moet lijden. Moederschapsrust, geboorteverlof, ouderschapsverlof en tijdskrediet zijn de belangrijkste.


Vraag nu je Startbedrag of Kraamgeld heel eenvoudig aan. 

Doe nu je aanvraag


Vul hieronder je gegevens in

KidsLife privacy policy
De privacy-verklaring van KidsLife kan je hier nalezen.