Zwangerschapskinesitherapie: voor wie is het en wat kost het?

Zwanger zijn, betekent je lichaam iedere dag zien veranderen. Met mogelijk bijhorende kwaaltjes. Zwangerschapskinesitherapie is in dat geval een grote hulp. Wist je dat je sowieso recht hebt op negen terugbetaalde sessies? Die kan je zowel voor als na de bevalling gebruiken. Zonder grote kosten krijg je dus zowel voor als na de geboorte van je kind extra begeleiding.
Wat is perinatale kinesitherapie en waarom is het belangrijk?

Wat is perinatale kinesitherapie en waarom is het belangrijk?

Onder perinatale kinesitherapie vallen pre- en postnatale kinesitherapie. Zowel voor als na de bevalling heeft je lichaam baat bij die extra begeleiding.

  • Prenatale kinesitherapie focust op de voorbereiding van je bevalling. Denk aan ademhalingstechnieken en ontspannings- en persoefeningen. Zeker bij de geboorte van je eerste kindje kan het een geruststelling zijn om je op voorhand al te laten begeleiden.

    Heb je eventuele lichamelijke ongemakken tijdens je zwangerschap, dan kan je die ook met je kinesist aanpakken. Heel wat vrouwen hebben tijdens en na de zwangerschap last van verzwakte bekkenbodemspieren. Dat leidt mogelijk tot kwaaltjes zoals urineverlies en pijn bij het vrijen. De juiste oefeningen kunnen dat helpen vermijden. Ook andere spieren die onder grote druk staan tijdens de zwangerschap, worden versterkt.

  • Postnatale begeleiding focust dan weer op herstel. De veranderingen die je lichaam doormaakt zijn niet te onderschatten. De zwangerschap beïnvloedt onder meer je houding, evenwicht, beweeglijkheid, spierkracht en ademhaling. Je kinesist helpt je met het aansterken van je verzwakte bekkenbodem-, buik- en rugspieren. Dat kan in principe vanaf zes weken na de bevalling.

Ben je zwanger?

Dan heb je recht op een financieel duwtje in de rug in de vorm van Kraamgeld of Startbedrag!

Vraag hier jouw voordeel aan bij KidsLife
Wat kost het?

Wat kost het?

De meeste mutualiteiten, zoals CM, voorzien een terugbetaling van postnatale kinesitherapie. Per zwangerschap heb je recht op negen terugbetaalde sessies. Die kan je gebruiken voor en na de bevalling. De verdeling kies je zelf.

Bij een geconventioneerde kinesist kost zo’n behandeling 25 euro. Bij een normale tegemoetkoming krijg je daarvan tot 18,75 euro terug.
Een niet-geconventioneerde kinesist kiest zijn tarieven zelf. De terugbetaling blijft wel dezelfde. Sinds 1 januari 2019 mogen kinesisten voor bepaalde prestaties ook een toeslag aanrekenen. Ook deze toeslagen betaalt je ziekenfonds terug. Je hebt wel sowieso een voorschrift van je huisarts of gynaecoloog nodig.

 

Waar kan ik terecht voor perinatale kinesitherapie?

Je kan perinatale kinesitherapie volgen bij een kinesitherapeut die zich hierin heeft gespecialiseerd. Zo’n kinesist vind je eenvoudig online, of op advies van je huisarts of gynaecoloog.

Vind een Kinesist

Kindje op komst? Mis niets dankzij onze tips!

Wist je dat… we onze niets-te-missen-mailing versturen op het ritme van jouw zwangerschap? Zo ontvang jij de juiste tips, exact op het moment dat je ze nodig hebt! Schrijf je hier in op onze maandelijkse niets-te-missen-mailing.

Ik schrijf mij in