Alles wat je moet weten over kraamzorg

Binnenkort breekt een heel mooie, maar misschien ook wel overweldigende periode aan. De eerste dagen en weken thuis is het zoeken naar een nieuw evenwicht. Gelukkig sta je er niet alleen voor: zodra je thuis bent, kan je een beroep doen op kraamzorg.
Wat is kraamzorg?

Wat is kraamzorg?

Na je bevalling heb je tijd nodig om op je plooi te komen. Kraamzorg kan je daarbij helpen. Er zijn twee soorten kraamzorg: voor medische ondersteuning kan je terecht bij een vroedvrouw, voor niet-medische hulp is er kraamhulp.

Waarvoor kan je bij een vroedvrouw terecht?

Een vroedvrouw is medisch geschoold om jou, samen met je gynaecoloog, tijdens én na je zwangerschap te begeleiden. Wat doet een vroedvrouw?

  • Ze voert medische controles uit, zowel bij jou als bij je baby.
  • Ze checkt het gewicht van je baby en kijkt samen met jou naar zijn eet- en slaappatroon.
  • Ze biedt je ondersteuning bij de borst- of flesvoeding.
  • Ze begeleidt je psychologisch op momenten dat je je minder goed voelt.
  • Hebben je partner en je eventuele andere kinderen twijfels of vragen? Die kan je met haar bespreken.
  • Ze informeert je over anticonceptie.

De hulp van een vroedvrouw hoef je niet op voorhand aan te vragen. Je kan dat aanvragen tijdens je verblijf in het ziekenhuis.

Ben je zwanger?

Vraag jouw kraamgeld of startbedrag nu aan en wij zorgen ervoor dat je niets mist! 

Vraag nu je kraamgeld aan 
Wat is kraamhulp?

Wat is kraamhulp?

Je kraamhulp biedt je (lichte) huishoudelijke, familiale en psychosociale hulp. Wat houdt dat precies in?

  • Ze kan je helpen met de verzorging van je baby. Ze helpt je bijvoorbeeld met het geven van een bad, het verversen of het aan- en uitkleden van je baby.
  • Ze neemt lichte huishoudelijke taken van je over. Zo kan ze voor je koken, afwassen, boodschappen doen en strijken.
  • Ze vangt je andere kinderen op. Ze kan hen bijvoorbeeld helpen met wassen en aankleden, ze naar school brengen of ze begeleiden met hun huiswerk.

Wanneer vraag je kraamhulp aan?

Kraamhulp vraag je het best aan als je zes maanden zwanger bent. Anders kan de wachttijd oplopen. Vraag je hulp aan via je ziekenfonds of bij een expertisecentrum.

Hoeveel kost dat?

Vroedvrouwen regelen de betaling meestal rechtstreeks met de mutualiteit. Let wel: dat is enkel het geval als je vroedvrouw geconventioneerd is. Vergeet dat dus zeker niet op voorhand te checken.

Hoeveel je betaalt voor kraamhulp hangt af van je netto-inkomen. Meestal is dat maximaal 11 euro per uur. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug. CM, bijvoorbeeld, betaalt 5 euro per uur terug met een maximum van 150 euro (of 30 uur) per jaar. Ben je allebei aangesloten bij CM? Dan krijg je tot 300 euro terugbetaald. Vaak heb je recht op bijkomende terugbetalingen via je hospitalisatieverzekering. Informeer je hiervoor zeker bij de kraamzorgdienst, je mutualiteit en je verzekeraar.

Kindje op komst? Mis niets dankzij onze tips!

Wist je dat… we onze niets-te-missen-mailing versturen op het ritme van jouw zwangerschap? Zo ontvang jij de juiste tips, exact op het moment dat je ze nodig hebt! Schrijf je hier in op onze maandelijkse niets-te-missen-mailing.

Ik schrijf me in