Echografieën tijdens de zwangerschap

Je verwacht een baby'tje? Fantastisch! En spannend! Je bent waarschijnlijk al vanalles aan het plannen (de kleur van de babykamer), maar je wil natuurlijk ook weten of alles ok is met je kindje. Geen betere manier om dat te weten te komen dan via een echografie. Met de eenvoudige vraag- en antwoordgids van KidsLife leer je alles over echografieën.
Waar dient een zwangerschapsechografie voor?

Waar dient een zwangerschapsechografie voor?

Een echografie dient om afwijkingen in de ontwikkeling van de foetus op te sporen. De zwangerschapsechografie, ook wel obstetrische echografie genoemd, is een niet-invasief medisch onderzoek. Dit betekent dat er geen aanraking is met de binnenkant van het lichaam. Je kan op een monitor in realtime de beelden uit de baarmoeder meevolgen. De beelden worden gemaakt via onschadelijke ultrasone geluidsgolven.

Een echografie is een prachtig moment voor de toekomstige ouders. Niemand vergeet de eerste keer dat ze hun baby'tje hebben gezien. Bij elke volgende echo zal je je kindje zien groeien en evolueren! Opgelet: omdat elke zwangerschap uniek is, is het essentieel om medische aanbevelingen van de dokter of gyneacoloog op te volgen. 

Hoeveel echografieën moeten er tijdens de zwangerschap worden gemaakt?

In België wordt aanbevolen om zeker 3 echografieën te laten uitvoeren. De frequentie van echografieën kan variëren afhankelijk van de medische situatie van elke zwangere vrouw.

1

dateringsechografie

In het eerste trimester, rond de 12ste week van de zwangerschap.
2

morfologische echografie

In het tweede trimester, tussen de 20ste en 22ste week.
3

controle-echografie

Aan het einde van het derde trimester, vlak voor de bevalling.
  1. De dateringsechografie wordt uitgevoerd in het eerste trimester, rond de 12ste week ; van de zwangerschap. Het is de eerst keer dat je je kindje, de foetus, zal zien. Met de dateringsecho wordt de zwangerschap bevestigt en bepaalt de dokter de verwachte bevallingsdatum. Met deze echo kan je ook weten of je zwanger bent van 1 of meerdere kindjes. Ook de nekplooi van de foetus wordt gecontroleerd: dit is een gebied aan de basis van de schedel dat geen echo terugstuurt en dat met name het syndroom van Down kan detecteren.
     
  2. De morfologische echografie, ook wel screenings-echografie genoemd, vindt plaats in het tweede trimester, tussen de 20ste en 22ste week van de zwangerschap. Het belangrijkste doel is om de groei van de foetus te beoordelen en eventuele afwijkingen op te sporen. 

    Tijdens de morfologische echografie is het vaak mogelijk om het geslacht van de baby te weten te komen, maar dit hangt af van de positie van de baby en de kwaliteit van de beelden. 
     

  3. Tot slot, enkele weken voor de bevalling, rond de 32ste week van de zwangerschap, controleert de gynaecoloog of vroedvrouw of de baby normaal groeit en wordt de positie van de baby en de placenta gecontroleerd. Tijdens deze afspraak voert de dokter ook een monitoring uit om de hartslag van de baby en de baarmoedercontracties te controleren. Hierna is het op naar de bevalling! 

We betalen je Startbedrag vóór de bevalling!

Doe je aanvraag in slechts een paar klikken en ontvangt je Startbedrag vóór de geboorte van je baby.

Vraag je Startbedrag aan!

Hoeveel kost een echografie? 

In België worden echografieën doorgaans vergoed door de mutualiteiten (via de verplichte ziekteverzekering). Dit betekent dat de meeste kosten voor echografieën worden vergoed, op voorwaarde dat ze worden uitgevoerd door een erkende zorgverlener. Budgettip: ga om extra kosten te vermijden niet naar een privékliniek en maak geen 3D-echografieën

Uw mutualiteit, vroedvrouw of gynaecoloog zal je informeren over de vergoeding van echografieën!

Bang om iets te vergeten? Onze nieuwsbrief herinnert je aan alles!

Ontvang de juiste informatie en handig budgetadvies op elk moment dat je het nodig hebt! Onze nieuwsbrief is volledig gratis en zonder verplichtingen.

Ja, ik schrijf me in op de nieuwsbrief

Welke andere medische onderzoeken zijn er nog tijdens de zwangerschap?

  • De NIPT 

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) begint met een bloedafname. Het wordt sterk aanbevolen en volledig vergoed. Deze NIP-test wordt uitgevoerd vanaf de 10e week van de zwangerschap om bepaalde chromosomale afwijkingen, zoals het syndroom van Down, te detecteren. Dankzij de NIP-test kan je met zekerheid weten of je een meisje of een jongen zal krijgen (maar natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het niet te weten!).

meer informatie over de NIPT

  • De test voor de detectie van zwangerschapsdiabetes 

De screening voor zwangerschapsdiabetes vindt meestal plaats tussen de 24e en 28e week. Voor deze test moet je een zoete oplossing drinken om het suikergehalte in je bloed te meten. Zwangerschapsdiabetes kan het risico op complicaties voor zowel de moeder als de baby verhogen, dus het is belangrijk om het snel op te sporen en te behandelen.

  • De vruchtwaterpunctie 

Tijdens een vruchtwaterpunctie wordt een kleine hoeveelheid vruchtwater (het vocht dat de baby omringt) afgenomen. De analyse ervan onthult of er chromosomale of genetische afwijkingen bij de foetus zijn. Deze test wordt alleen aangeboden aan aanstaande moeders met een verhoogd risico op complicaties of met een familiegeschiedenis van genetische aandoeningen.

Durf je vragen te stellen!

Durf je vragen te stellen!

Je gynaecoloog en vroedvrouw zijn er om te zorgen dat de baby gezond is. Maar ze zijn er ook om naar je te luisteren en je stap voor stap te begeleiden. Aarzel dus zeker niet om elke vraag of zorg die je hebt met hen te delen..  

Gynaecoloog of vroedvrouw: tot wie moet ik mij richten tijdens en na mijn zwangerschap?

Jouw zwangerschapsavontuur is uniek! Deel je gevoelens met je partner en familie. Wissel ervaringen uit. En vooral: vertrouw op jezelf. Veel succes!

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info
5 jaar KidsLife

5 jaar KidsLife

Dit jaar bestaat KidsLife, jouw Uitbetaler Groeipakket, 5 jaar! Op 1 januari 2019 werd de term 'kinderbijslag' door 'Groeipakket' vervangen. Ouders hebben sinds dan ook de vrijheid om zelf hun uitbetaler van het Groeipakket te kiezen. Lees hieronder meer over het ontstaan van KidsLife.
naar meer info
Hoe vind ik een betaalbaar vakantiekamp?

Hoe vind ik een betaalbaar vakantiekamp?

De schoolvakanties zijn ontzettend leutige tijden voor de kinderen ... Voor de ouders is het eerder een uitdaging om zich te organiseren! Gelukkig zijn er heel wat leuke vakantiekampen die toch betaalbaar blijven. Hier geven we al onze tips om je een fijne kamp vinden.
naar meer info
Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Wonen of werken in België? Dan heb je recht op Belgische Kinderbijslag. Ontdek er alles over bij KidsLife, het Belgische Kinderbijslagfonds.
meer info
Mijn Groeipakket is verhoogd?

Mijn Groeipakket is verhoogd?

Je Groeipakket kan verhogen door een indexatie of een recht op een supplement. Ontdek hier meer.
Groeipakket verhoging
Van autostoel tot tetradoek: de complete babyuitzet lijst

Van autostoel tot tetradoek: de complete babyuitzet lijst

Als toekomstige mama of papa wil je je kleine baby’tje natuurlijk omringen met de beste zorg. Maar wat heb je nu écht nodig? In dit artikel overlopen we alle must-haves voor de babyuitzet.
naar meer info
Fertiliteit en vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen: uitleg en oplossingen

Fertiliteit en vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen: uitleg en oplossingen

Onvruchtbaarheid treft 1 persoon op 6. Je bent niet alleen in deze vraagstelling. Begrijpen en hulp zoeken zijn essentieel op de weg naar vruchtbaarheid. KidsLife probeert hier zo eenvoudig mogelijk antwoord te geven op de grote vragen rond dit complexe onderwerp..
naar meer info's