Opgelet!: Wees aandachtig voor phisingberichten via WhatsApp of SMS over de uitbetaling van de Covid-19-toeslag. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfel je over de juistheid van de communicatie? Neem dan contact op met jouw KidsLife-adviseur

Alles wat je moet weten over de NIP test

Alles wat je moet weten over de NIP-test

De NIP-test, kortweg NIPT, is een test die je tijdens de zwangerschap kunt afnemen om te bepalen of jouw baby het syndroom van Down heeft. Er bestaan heel wat misverstanden over die test. Is het wel veilig? Ben je 100 procent zeker? En hoeveel kost het? Zes vragen, zes antwoorden.


Wat is de NIPT?

NIPT staat voor ‘niet-invasieve prenatale test’. Het is een screeningstest waarmee je nagaat of je baby een verhoogd risico heeft op het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau. Ook enkele andere DNA-afwijkingen kan je ermee opsporen.


Hoe gebeurt de test?

De test gebeurt via een bloedafname en niet via een punctie. In jouw bloed komt, via de moederkoek, het DNA van je baby terecht. Daarom is een DNA-analyse via een bloedafname mogelijk.


Is de test veilig?

De test is niet-invasief. Dat betekent dat je geen punctie nodig hebt. Een simpele bloedafname volstaat. In tegenstelling tot een vruchtwaterpunctie is de test dus helemaal veilig en houdt hij geen gevaar in voor jou of voor je kindje.


Is de test nauwkeurig?

De test is zeer nauwkeurig. Van honderd baby’s met het downsyndroom spoort de test er zeker 99 op.

Is de test positief? Dan zal je gynaecoloog aanraden om een vruchtwaterpunctie te laten doen, om helemaal zeker te zijn. Minder dan 1% van de testen is vals positief.


Wanneer doe je de NIPT?

Je arts kan de test tijdens de twaalfde week van je zwangerschap afnemen. Ongeveer drie weken later krijg je het resultaat.


Hoeveel kost het?

Je ziekenfonds, zoals de CM, betaalt de test helemaal terug. De test kost 260 euro, waarvan jij alleen maar het remgeld zelf betaalt (8,68 euro).

Ben je zwanger? Vraag jouw Kraamgeld of Startbedrag nu aan en wij zorgen ervoor dat je niets mist!

Vraag je Kraamgeld aan


Mis geen enkele budgettip tijdens je zwangerschap!

Schrijf je hier in en we houden jou op de hoogte van alle financiële ondersteuning waar je gebruik van kan maken op elk moment van jouw zwangerschap. Met onze tips haal je het maximum uit jouw gezinsbudget!

KidsLife privacy policy
KidsLife privacy policy