Baby op komst: checklist voor papa’s

Nog even en dan neem je je prachtige zoon of dochter voor het eerst in je armen. Een magisch moment! Maar ook spannend, niet? Want als kersverse papa komt er wel wat op je af. Maak je echter geen zorgen, want met deze checklist ben je perfect voorbereid op de eerste dag van je nieuwe leven…

Om de zwangerschap zo stressvrij mogelijk te houden, is een degelijke voorbereiding op de komst van de baby cruciaal. Daarom overlopen we in dit artikel alle zaken die je nu al kan aanpakken, zodat jullie straks als jonge ouders maximaal kunnen genieten. Hier gaan we!

De eerste maanden van de zwangerschap

Voor heel wat mannen is er de eerste maanden van de zwangerschap nog geen sprake van een emotionele band met de baby. Laat dat je niet van slag brengen. Het is vooral belangrijk dat je in deze fase je betrokkenheid toont. Het fysieke en emotionele welzijn van je partner en kind komt nu op de eerste plaats.  

Ploft je partner na een lange werkdag doodmoe in de zetel neer? Dan is dat voor jou het teken om in actie te schieten. ‘Ontzorgen’ is het codewoord. Die ochtendmisselijkheid kan je niet overnemen, maar er is heel veel dat je wél kan doen. Neem het huishouden in handen, kook haar favoriete gerechten, laat een bad vollopen, bied een massage aan, … En vooral: laat merken dat je er bent voor je partner.  

Op zoek naar inspiratie en tools?
Op deze website ontdek je een heleboel tips voor je toekomstige rol als vader.

‘Samen zwanger’

‘Samen zwanger’

Eén van de meest waardevolle dingen die je tijdens de prille zwangerschap kunt doen, is meegaan naar de afspraken met de gynaecoloog. Een echografie maakt het nakende vaderschap niet alleen veel concreter (de eerste keer dat je de hartslag van je ongeboren zoon of dochter hoort!), je kunt ook al je vragen en onzekerheden kwijt aan de dokter. Doen dus! 

Door de zwangerschap bewust samen te beleven, versterk je niet alleen de band met je partner, het vergroot ook jouw emotionele betrokkenheid met de baby. Samen een autostoel voor de baby kiezen of het huis babyproof maken: het heeft bijna iets magisch! Het gaat erom dat je het samen doet. Onthoud: tijdens de zwangerschap ontdek je stapsgewijs hoe je invulling kunt geven aan het vaderschap. Een actieve rol tijdens de zwangerschap legt de basis voor de komende jaren. 

Als papa kan je ook ondersteuning bieden bij de bevalling zelf. Maak alvast een tas klaar met alle spullen (luiers, pyjama, mutsje, sokken, toiletgerief, …) voor mama en kind en zet die op een goed zichtbare plek in huis klaar. Is de grote dag aangebroken? Dan gris je de tas mee en weet je dat je niets vergeten bent. 

Praktische voorbereidingen voor de komst van je baby

Je baby wordt straks ongetwijfeld met liefde omringd. Maar om de goede zorgen en veiligheid van je zoon of dochter te garanderen heb je ook heel wat spullen nodig. Wat mag er zeker niet ontbreken op de geboortelijst? 

  • tetradoeken 
  • draagdoek of -tas 
  • lakens 
  • babyspeelgoed (in felle kleuren) 
  • was- of verzorgingskussen 
  • autostoel 
  •  

Administratieve en financiële formaliteiten

Het Startbedrag aanvragen

Het Startbedrag (vroeger: het kraamgeld) is de premie die je eenmalig ontvangt bij de geboorte van je kind. Voor de uitbetaling van het Startbedrag heb je een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Maar ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Het bedrag ontvang je vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum. In Vlaanderen bedraagt dit 1214,49 euro per kind. 

Ik vraag nu het Startbedrag aan

Het Groeipakket krijgen 

Wanneer je het Startbedrag hebt aangevraagd, ontvang je, van zodra jouw kindje geboren is, het vaste maandelijks bedrag van het Groeipakket op jouw rekening. Het Groeipakket (vroeger: de kinderbijslag of het kindergeld) bestaat uit gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen. Het Groeipakket wordt op maat van elk kind in het gezin berekend. Het bedrag dat je krijgt, hangt dus af van je persoonlijke situatie.

Bereken hier je Groeipakket

Vaderschapsverlof

Kersverse vaders hebben recht op 20 dagen afwezigheid op het werk. Het vaderschapsverlof moet niet aaneensluitend opgenomen worden, maar wel binnen de 4 maanden na de geboorte. Je vraagt het geboorteverlof aan via je werkgever. Na goedkeuring van de werkgever vraag je een uitkering aan bij het ziekenfonds (de uitkering bedraagt 82 procent van het begrensd bruttoloon). 

Naar meer info over vaderschapsverlof

Ziekenhuis- en bevallingskosten

De kostprijs van een geboorte hangt af van waar en hoe je gaat bevallen (thuis, in het ziekenhuis, behandelende arts, …). Heel wat kosten worden terugbetaald door je verplichte ziekteverzekering, maar supplementen voor bijvoorbeeld een éénpersoonskamer in het ziekenhuis niet! Hiervoor kan je terecht bij je hospitalisatieverzekeraar.  

Check welke kosten wel en niet worden gedekt en neem vooraf contact op met het ziekenhuis over de eventuele bijbehorende kosten (voorschotten, ereloonsupplementen, …). De sociale dienst van het ziekenhuis kan mogelijk een regeling treffen als je denkt dat de kosten te hoog zullen oplopen.  

Bevallen, hoeveel kost dat nu?

De hospitalisatieverzekering

Een pasgeboren baby kan opgenomen worden in de hospitalisatieverzekering van de ouders zonder medische vragenlijst of onderzoek, op voorwaarde dat de ouders zelf lang genoeg aangesloten zijn bij de hospitalisatieverzekering (3 à 9 maanden al naargelang de verzekeraar of het ziekenfonds) én je de verzekeraar binnen de 30 dagen na de geboorte op de hoogte brengt.  

Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap

Het ziekenfonds

Na de geboorte schrijf je je kind zo snel mogelijk in bij je ziekenfonds. Je krijgt dan bovendien een geboortegeschenk. Hiervoor heb je het uittreksel uit de geboorteakte nodig dat je ontvangen hebt van de Burgerlijke Stand. 

Geboorte melden bij Christelijke Mutualiteit

Je bent er klaar voor

Je bent er klaar voor

Een hele boterham, niet? Maar als je deze checklist helemaal doorlopen hebt, begin je wel optimaal voorbereid aan het avontuur van je leven. 

Succes, papa! 

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info