Hoe maak je elke kamer in je huis babyproof?

Een gevaarvrij huis voor jouw kind.

De wereld ontdekken, wat een avontuur! Zodra jouw baby daar lichamelijk toe in staat is, zal hij of zij beginnen kruipen en elk hoekje van het huis verkennen. Het huis wordt een speelterrein, ook plekjes waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Geen paniek, KidsLife helpt je bij het babyproof maken van jouw woning.
Wat zijn de risico's voor jouw baby?

Wat zijn de risico's voor jouw baby?

Valpartijen, brandwonden, verstikking, elektrocutie en vergiftiging zijn de risico's waarmee je in je leefruimte te maken kunt krijgen. Je huis veilig maken voor kinderen, betekent dat je je gezond verstand gebruikt om risico's te vermijden. Maar hoe doe je dat concreet?  

Bekijk het leven en de verplaatsingen in huis door de ogen en met de nieuwsgierige blik van een kleine spruit. Doe dat kamer per kamer (en op de knieën) om risico's vóór te blijven en elke bron van gevaar te vermijden. Beperk de toegang tot gevaarlijke zones en voorwerpen. Ontdek al onze tips hieronder.

De bedoeling is dat jouw kleine ontdekkingsreiziger zich kan voortbewegen zonder zich te kwetsen, in alle veiligheid en in alle gemoedsrust voor jou. 

Wanneer maak je je huis babyproof?

Wanneer maak je je huis babyproof?

Vanaf 7 maanden beginnen baby's te kruipen. Soms gaat dat bliksemsnel en proberen ze elk voorwerp dat ze tegenkomen vast te pakken. Om pijntjes of een ongeval te vermijden, kun je dus beter voorkomen dan genezen!  

Als je elke kamer in het huis op voorhand veiliger maakt, geef je je kleintje de kans om op een natuurlijke manier te evolueren in een veilige omgeving. Waarom zou je dat niet al tijdens de zwangerschap regelen? Zo kun je de evolutie van je pasgeboren baby in alle sereniteit beleven. 

Wist je dat je je Startbedrag al vanaf de vijfde maand van je zwangerschap kunt krijgen? Hiermee kun je veel kosten dekken die niet vergoed worden!

Vraag nu je Startbedrag aan
Veiligheid in de hele woning

Veiligheid in de hele woning

Bepaalde veiligheidsmaatregelen gelden voor alle ruimtes in het huis. Daarom geven we je tips die je altijd en overal kunt toepassen.  

  • Verwijder de kleine voorwerpen die op de vloer of binnen het bereik van babyhandjes staan. Denk ook aan alles wat in de kasten of lage rekken staat. Je kleintje zal ongetwijfeld alles in zijn mond willen stoppen. Zo loopt hij of zij gevaar op verstikking.  
  • Verwijder alle hindernissen die je baby kunnen verwonden of doen vallen op zijn ontdekkingstochten. We denken aan tapijten, bloempotten, vazen of bepaalde manden.  
  • Controleer of zware meubels niet kunnen omvallen. Maak ze vast aan de vloer of muur. Als baby wil opstaan, kan het immers gebeuren dat hij zich optrekt aan de grepen van de ladekast ... 
  • Monteer grendels op de deuren of veiligheidshekjes voor baby. Zo voorkom je dat jouw kindje op verkenning gaat in de gevaarlijke zones van het huis (trappen, keuken, garage). Vermijd klap-, schuif- of vouwdeuren. Blijven bepaalde deuren openstaan, monteer dan deurstoppers zodat er geen vingertjes geklemd kunnen raken. 
  • Voorkom dat jouw kindje bij de vensters kan komen of ze kan openen. Geen meubels onder de vensters waar je baby bovenop kan klimmen dus. Plaats grendels, leuningen of spijlen op je vensters. Je moet absoluut vermijden dat je baby door het raam kan vallen.  
  • Beveilig meubels met scherpe hoeken om te vermijden dat je baby zich kan stoten of verwonden. Plaats stootkussentjes met schuimrubber op de hoeken van lage tafels of het tv-meubel.  
  • Alle koordjes (van de zonwering), touwtjes en andere elektriciteitskabels (verlengsnoeren, computer- of smartphonekabels) kun je beter verwijderen, vastknopen of vastmaken. Ze vormen een risico op verstikking of brandwonden voor jouw baby. 
  • Zorg dat stopcontacten ontoegankelijk zijn. Monteer specifieke kinderbeveiligingen op de stopcontacten. Je kunt er ook een meubel vóór plaatsen, maar check of je baby er toch niet onder kan kruipen. 
  • Voorkom dat je kind hittebronnen zoals open haarden, kachels of elektrische radiatoren kan aanraken. Koop of maak veiligheidsbarrières.  
  • Onderhoudsproducten, chemische middelen, alcohol en geneesmiddelen bewaar je achter slot en grendel om vergiftiging te vermijden.  
  • Messen, naalden, scherpe voorwerpen, lucifers en gereedschap leg je op een hoge plek. 
  • Zet giftige planten en cactussen weg. 
  • Zet je huishoudafval en vuilnisbakken op een plaats waar je kindje niet kan komen. Vergeet niet om batterijen in een doos te bewaren, ze zijn giftig! 

Essentiële basismaatregelen!

  • De uitrusting in elke woning: minstens een EHBO-kit, rookmelders en een brandblustoestel.  
  • Bij een ongeval in huis, bel je één nummer: de 112. 
  • Voor je babysitter: je telefoonnummer en een reservesleutel voor noodgevallen. 
Bijkomende veiligheidsmaatregelen, kamer per kamer

Bijkomende veiligheidsmaatregelen, kamer per kamer

In de babykamer 

Het bed

  • Controleer of het bedje in goede staat is, correct gemonteerd werd en of er nergens schroeven, verfschilfers of splinters loskomen. Doe de nodige herstellingen als dat nodig blijkt. 
  • Controleer de ruimte tussen de bedspijlen, maar ook die tussen de matras en de bedrand. Vermijd dat jouw kindje daarin gekneld raakt met zijn of haar hoofd, arm, hand, been of voet. Koop je een nieuw bedje, kies er dan een dat aan de normen voldoet. 
  • Laat geen voorwerpen in of rond de wieg slingeren die een risico vormen op verstikking (deken, hoofdkussen) of wurging (kabel van de babyfoon, koordje van mobiel). 
  • Als je kleine spruit groter wordt: verlaag het niveau van de matras en haal de grote knuffels weg die hem zin zouden kunnen geven om uit het bedje te klauteren. 

De luiertafel 

  • Kies een stabiele en stevige luiertafel met randen die hoog genoeg zijn zodat je baby niet kan vallen. 
  • Kies voor een holle matras die de bewegingen beperkt. 
  • Zet je luierkit op voorhand klaar. Jij moet er makkelijk bij kunnen, maar je baby niet. Je kunt, bijvoorbeeld, mandjes vastmaken aan de rand van de luiertafel. 
  • We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: ga nooit van de luiertafel weg zolang je baby erop ligt. Zelfs niet één seconde, om elk valgevaar te vermijden.  

Heb je geen budget of ruimte voor een luiertafel, dan kies je beter een comfortabele oplossing op een bed of op een luiermatras op de vloer, en zorg ervoor dat baby niet kan bewegen!   

In de badkamer:

  • Leg een slipvast tapijt onder in de badkuip. 
  • Controleer de temperatuur van het water vóór je baby in zijn badje zet. Installeer thermostaatkranen als dat mogelijk is. 
  • Laat je baby nooit zonder toezicht in het bad. Laat het water uit het bad lopen zodra je klaar bent.  
  • Leg kleine huishoudtoestellen (haardroger, stijltang) en scherpe voorwerpen (nagelschaar, scheermes), maar ook geneesmiddelen en make-up op een hoge plek. 
  • Doe het wc-deksel dicht. Maar dat doe je ongetwijfeld al! 

In de keuken:

De keuken is al een bron van gevaar voor een volwassene, laat staan voor een baby ... Ook hier helpt KidsLife je om de risico's tot een minimum te beperken.  

  • Van huishoudtoestellen die je niet elke dag gebruikt, trek je de stekker uit het stopcontact. Zorg dat jouw baby niet bij de toestellen kan die je wel geregeld gebruikt. Maak ook de kabels veilig vast. 
  • Snijdende voorwerpen (mes, schaar, mandoline, rasp, dunschiller) en onderhoudsproducten zet je buiten bereik. 
  • Vergeet niet dat alles wat op vloerhoogte of onder in de kast ligt, interessant kan zijn voor jouw baby ... Zet dus geen zware of gevaarlijke dingen op die hoogte. 
  • Staat je oven nogal laag, plaats dan beveiligingen of een vergrendeling op de knoppen. 
  • Op je kookplaat draai je de stelen van potten en pannen naar achteren, zodat ze niet uitsteken. Dat moet een reflex worden! Leg je kleintje goed en vaak uit dat hij of zij niet in de buurt van die gevaarlijke zone in de keuken mag komen. 
  • Geef de voorkeur aan placematjes boven een traditioneel tafellaken. Je kleintje kan immers aan het tafellaken trekken en alles wat erop staat mee op de grond sleuren.  

In de wasplaats, kelder, garage en de tuin:  

Het veiligste is om je baby niet in die ruimtes te laten spelen, daar loeren heel wat gevaren. Sluit de toegang daarom zoveel mogelijk af met veiligheidshekjes.  

Is dat niet mogelijk, sluit dan alles wat op slot kan. Zelfs de wasmachine. Vergeet niet om huishoudproducten en gereedschap buiten het bereik van kinderen te bewaren, zelfs als ze groter worden! 

Uiteraard kan geen enkele veiligheidsmaatregel ooit je toezicht vervangen ... Waakzaam blijven is de beste raad die KidsLife je kan geven! 

 

EHBO cursus

Nu het huis veilig is, wat dacht je van een EHBO-training? Het kost maar een paar uur om te leren hoe je moet reageren bij een ongeluk in huis.  
 
Vraag je ziekenfonds om meer informatie. Die zal waarschijnlijk bijdragen in de kosten van een opleiding 'Eerste Hulp Bij Ongevallen' via het Rode Kruis.

Kleine ongelukje gebeuren.

Kleine ongelukje gebeuren.

Nog een laatste advies, voor je geestelijke gezondheid. Ondanks je waakzaamheid zal er toch eens een ongelukje gebeuren, en dat is niet erg. Wees toegeeflijk met jezelf: je kind heeft het nodig om zijn of haar grenzen te ontdekken, en een zelfverzekerde vader, moeder of ouder om deze samen te ontdekken.

Kindje op komst? Mis niets dankzij onze tips!

Wist je dat… we onze niets-te-missen-mailing versturen op het ritme van jouw zwangerschap? Zo ontvang jij de juiste tips, exact op het moment dat je ze nodig hebt! Schrijf je hier in op onze maandelijkse niets-te-missen-mailing.

Ik schrijf me in!

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info