Opgelet!: Wees aandachtig voor phisingberichten via WhatsApp of SMS over de uitbetaling van de Covid-19-toeslag. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfel je over de juistheid van de communicatie? Neem dan contact op met jouw KidsLife-adviseur

Ouderschapsverlof in het onderwijs. Wij maken je wegwijs

Je staat in het onderwijs en wil je carrière combineren met je gezinsleven? Dat is makkelijker dan je denkt. Want je kan je ouderschapsverlof nu nog beter spreiden over halve dagen en langere periodes. Dit is een extra vorm van verlof voor ouders om meer bij hun kindje te zijn, niet te verwarren met zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof of tijdskrediet.

 

Voltijds en halftijds ouderschapsverlof

Voltijds, halftijds of in kleine beetjes? Jij blijft meester over je situatie.

Elke dag zet jij je in voor kinderen op school. En natuurlijk wil je jouw kindje ook de aandacht geven die het verdient. Omdat niemand beter weet dan jijzelf in welke periodes je kind daar het meest nood aan heeft, kan je dat in het onderwijs zelf in grote mate kiezen wanneer je je ouderschapsverlof opneemt. Voltijds, halftijds, deeltijds of 1/5 uitgespreid over meerdere maanden of jaren? Jij kiest, zolang deze verlofperiodes opneemt voor je kind 12 jaar wordt (of 21 jaar, als het een fysieke of mentale handicap heeft). Ook de meerdere vormen combineren is mogelijk.

Ouderschapsverlof onderwijs halftijds werken

Elke week ouderschapsverlof in het onderwijs, ook als je halftijds werkt.

In de privésector kan je enkel 1/5 ouderschapsverlof opnemen als je voltijds werkt. Als je in het onderwijs werkt, hebben jij en je kindje meer geluk. Ook als je statutair of op contractbasis halftijds of deeltijds bent aangesteld, kan je een dag per week opnemen, als het goedgekeurd wordt. Ideaal om je gezinsleven te organiseren en wat meer op adem te komen.

Tip: stem jouw vrije dagen af op die van je partner en in sommige gevallen andere ouder van het kind. Zo haal je er nog meer uit.


Ouderschapsverlof onderwijs aanvragen?

Volledig en halftijds ouderschapsverlof zijn een absoluut recht, als je aan de voorwaarden voldoet. De volledige loopbaanonderbreking telt zelfs mee voor je geldelijke en dienstanciënniteit. Je kan alle vormen van ouderschapsverlof aanvragen via je school- of centrumbestuur.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen:

  • Je bent de biologische moeder of biologische vader van je kind
  • Je bent de ouder die het kind erkend heeft
  • Je bent adoptieouder

Vraag je ouderschapsverlof hier aan

Vragen of wil je graag klant worden bij KidsLife?

Neem contact met ons op Word klant