Alles over het vaderschapsverlof voor een zelfstandige

Kindje op komst? Dan kan je geluk waarschijnlijk niet op! Je wil tijd doorbrengen met je gezin, er zijn voor je kind en genieten van die eerste momenten. Maar tegelijk kan je niet zomaar je zaak achterlaten. Het vaderschapsverlof voor een zelfstandige is om die reden extra flexibel in te zetten. Zodat jij het perfecte evenwicht kunt vinden.


Kinderen geboren voor 2019

Vaderschapsverlof voor iedereen

Sinds 1 mei 2019 heb je, net als een werknemer, als zelfstandige recht op 10 dagen vaderschapsverlof in de eerste 4 maanden na de geboorte van je kind. De aanvraag doe je bij je sociaal verzekeringsfonds, ten laatste op de laatste dag van het kwartaal volgend op de geboorte van je kind. Uiteraard wordt verwacht dat je steeds alle sociale bijdragen netjes hebt betaald. De uitkering die je als zelfstandige ontvangt tijdens je vaderschapsverlof is €81,62 per dag.


Sociale toeslag

Hoeveel dagen vaderschapsverlof hebben zelfstandige?

Hoe je het vaderschapsverlof invult als zelfstandige kies je zelf. Jij bent de baas. Neem je 10 vrije dagen op een rij, dan kan dat. Maar misschien kan je de zaak niet zomaar sluiten en zoek je beter een creatieve oplossing. Dit zijn de mogelijkheden:

  • 10 volle dagen
  • 20 halve dagen
  • Afwisselend volle en halve dagen
  • Wekelijks een halve dag
  • Tweewekelijks een volle dag
  • 8 volle dagen + 15 gratis dienstencheques

Belangrijk als zelfstandige is dat je je vaderschapsverlof goed plant met je partner en eventueel zelfs met familie of vrienden. Zo kan je genieten van die eerste weken, maar tegelijk ook je zaak draaiende houden.


Recht op ouderschapsverlof

Heeft elke zelfstandige recht op vaderschapsverlof?

Elke zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenoten hebben recht op vaderschapsverlof.
Ben je zelfstandige in bijberoep, student-zelfstandige of heb je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar ben je nog steeds actief? Dan kom je misschien in aanmerking, maar onder heel specifieke voorwaarden.

Heb je vragen over de kinderbijslag of het nieuwe Groeipakket? Wil je graag klant worden bij KidsLife?

Neem contact met ons op Word Klant