Opgelet!: Wees aandachtig voor phisingberichten via WhatsApp of SMS over de uitbetaling van de Covid-19-toeslag. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfel je over de juistheid van de communicatie? Neem dan contact op met jouw KidsLife-adviseur

Tips voor zorgeloze vakantiejob

De zomervakantie staat voor de deur. Festivals, reizen, studeren voor je herexamens, … Wat je ook van plan bent een leuke vakantiejob staat voor veel studenten of afgestudeerden ook op de planning. Met deze leuke bijverdienste kan je alvast heel wat van je wilde plannen betalen. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal rekening mee houden vooraleer je begint te klussen?  

Collaborate

Starten met een goede zoektocht 

Weinig werken en veel geld verdienen, juist? Dit is hetgeen we allemaal zouden willen, maar in realiteit is het vaak anders. Toch zijn er een aantal vakantiejobs die meer verdienen dan andere. Bovenaan de ranking staan vaak de jobs waarbij je eigen talent moet aanspreken zoals bijles geven en toeristische gids. Maar ook in de horeca kan je een aardig centje verdienen.  
De goedbetaalde jobs zijn meestal ook snel de deur uit. Start dus vroeg genoeg met het zoeken naar een geschikte vakantiejob.  
Je loon is natuurlijk ook niet alles. Studeer je bijvoorbeeld informatica, dan kan een vakantiejob op een IT afdeling ook zeer interessant zijn.  

Hoeveel mag ik werken en verdienen?

Voor de Kinderbijslag / Groeipakket

Ben je jonger dan 18 jaar, dan mag je onbeperkt werken om je Groeipakket of kinderbijslag te behouden.  Wist je dat je officieel mag beginnen met te werken als jobstudent vanaf 16 jaar. In sommige gevallen al vanaf 15 jaar, als je namelijk als 2 jaar middelbare studies hebt gedaan. 
Ben je reeds meerderjarig dan kan je nog steeds recht hebben op Groeipakket of Kinderbijslag als je: 

  • Minder dan 475u per jaar werkt als studentenjob 

  • Minder dan 80u per maand werkt als gewone tewerkstelling 

  • Niet zelfstandig bent of een uitkering ontvangt.  

Ben je niet van plan om volgend schooljaar nog te studeren? Of ben je afgestudeerd? Neem dan best contact op met jouw Kinderbijslagfonds, zo kunnen zij jou informatie geven op jouw maat.  

Belastingen

Als jobstudent zelf moet je geen belastingen betalen als je minder dan 11042,86  Euro (netto belastbaar) per jaar ontvangt.  
Je ouders genieten een belastingvoordeel, ook wel het ten laste zijn genoemd, als je minder dan 6807,50 Euro verdient voor samenwonende ouders en 8620 Euro voor alleenstaande ouders.  
Als jobstudent betaal je minder sociale bijdragen, om dit te doen mag je maximaal 475 uur per jaar werken als studentenarbeid.  

Ziekenfonds

Voor de ziekenfondsen mag je onbeperkt werken zolang je schoolgaand blijft en niet definitief werkt of een uitkering ontvangt. Ben je ouder dan 25 jaar, dan moet je zelf aansluiten bij een ziekenfonds zoals bijvoorbeeld CM
 
Neem contact op met je ziekenfonds voor specifieke informatie.