Tijdskrediet in het onderwijs? Dit zijn de mogelijkheden.

In het onderwijs geef je elke dag het beste van jezelf. Maar je wil ook het beste voor je kindje. Wellicht heb je er al aan gedacht om tijdskrediet te nemen. Voor werknemers van het onderwijs heet dit zorgkrediet of loopbaanonderbreking. En dan is er ook nog ‘afwezigheid voor verminderde prestaties’.


Kano

Kies voor de juiste balans in het leven.

Regelmatig een dagje vrijaf kan wonderen doen. Er eens opuit trekken met je kindje voor een leuke picknick, je gezinsleven beter organiseren,… Daar zeg je vast geen nee tegen. Je denkt wellicht aan tijdskrediet of ‘loopbaanonderbreking’ zoals dit in het onderwijs heet. Er zijn verschillende mogelijkheden: zorgkrediet, ouderschapsverlof en ook afwezigheid voor verminderde prestaties (AVP). Dat laatste is een andere naam voor verlof zonder wedde en kan voor een periode tot 60 maanden worden opgenomen, voltijds of deeltijds en ook na de 12de verjaardag van je kind. Hiervoor heb je wel het akkoord nodig van de onderwijsinstelling waar je werkt. Informeer er zeker eens naar, want dit is een mooie kans om je leven beter in balans te brengen.


Zorgtoeslagen

Zorgkrediet: extra ademruimte voor drukbezette ouders.

Tijd. Soms heb je het gevoel dat je er altijd tekort komt. Daarom is er speciaal voor ouders met jonge kinderen of kinderen die extra hulp nodig hebben, het zorgkrediet. Hierbij onderbreek je je loopbaan voltijds of deeltijds omwille van een duidelijk motief:

  • Zorg voor een kind tot en met 12 jaar
  • Het volgen van een erkende opleiding
  • Zorg voor een kind met een handicap
  • Medische bijstand
  • Palliatieve zorg

Dit is een recht voor alle werknemers in het onderwijs. Zowel vastbenoemde, tijdelijke als contractuele personeelsleden. Zorgkrediet kan je voltijds opnemen of halftijds. Zorgkrediet met 1/5 is ook mogelijk, op voorwaarde dat je voltijds werkt. De periodes dat je niet werkt, ontvang je een onderbrekingsuitkering van de RVA.


Ouderschapsverlof halve dagen werkgever

Ook ouderschapsverlof is mogelijk.

Hoe dan ook heb je als ouder steeds recht op een loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof, voltijds of deeltijds. Je moet dit wel opnemen ten laatste vóór de 12de verjaardag van je kind (of de 21ste verjaardag voor kinderen met een beperking).

Lees hier meer over ouderschapsverlof


Ontvang je al Kinderbijslag of Groeipakket, maar nog niet van KidsLife? Stap nu over! 

Word klant