Ouderschapsverlof in halve dagen opnemen: het kan. Maar wanneer precies? Dit moet je weten.

Als je een kindje hebt, besef je pas echt hoe kostbaar tijd is. Ook de overheid zag dit in. Daarom is het nu mogelijk om ouderschap in halve dagen op te nemen. Zo kan je je gezinsleven beter organiseren en schenk je je kindje nog meer tijd.

Ouderschapsverlof halve dagen werkgever

Bespreek het met je werkgever.

In tegenstelling tot voltijds, halftijds en 1/5 ouderschapsverlof heb je als werknemer niet automatisch recht op ouderschapsverlof halve dagen. Dit moet je bespreken met je werkgever en hij moet je de toestemming geven. Dat kan schriftelijk via e-mail of per brief en hij moet je binnen de maand een antwoord geven. Eenmaal je die toestemming op zak hebt, kan je 1/10 ouderschapsverlof aanvragen via de RVA en staat niets je in de weg om een halve dag per week thuis bij je kindje door te brengen.

Volledige dagen, halve dagen of een combinatie?

Elk kind verdient evenveel geluk. Daarom biedt de overheid jou de kans om je ouderschapsverlof zoveel mogelijk op maat van je gezinsleven op te nemen. Hieronder zie je de verschillende mogelijkheden. Halve dagen kan je dus eenvoudig combineren met de andere vormen van ouderschapsverlof. Belangrijk: als je je ouderschapsverlof wil opsplitsen in afzonderlijke periodes, moet je dit wel telkens opnieuw aanvragen.


Alle vormen van ouderschapsverlof

Opnemen in volledige dagen  
Gedurende een periode van 4 maanden - volledige onderbreking van de prestaties Kan opgesplitst worden in periodes van 1, 2, 3 of 4 maanden
Gedurende een periode van 20 maanden - gedeeltelijke onderbreking van 1/5 Kan opgesplitst worden in periodes van 5, 10, 15 of 20 maanden
Opnemen in halve dagen  
Gedurende een periode van 40 maanden - gedeeltelijke onderbreking van 1/10 Kan opgesplitst worden in periodes van 10 maanden of een veelvoud hiervan

Uitkering ouderschapsverlof

Je uitkering voor halve dagen ouderschapsverlof.

Als halve dagen ouderschapsverlof geniet, krijg je een maandelijkse uitkering. Die zijn bij wet vastgelegd en voor iedereen hetzelfde. Hieronder zie je een overzicht van alle maandelijkse bedragen, afhankelijk van je gezinssituatie:

Onderbrekingsuitkeringen voor 1/10 ouderschapsverlof

Werknemer Bedrag per maand
Voltijds werknemer < 50 jaar € 43,16
Voltijds werknemer < 50 jaar die samenwoont met één of meerdere kinderen ten laste € 58,04
Voltijds werknemer van 50 jaar of ouder € 64,74
Verhoogde uitkering € 80,06

 


Het Groeipakket: op maat van wat jouw kindje nodig heeft.

Via ouderschapsverlof in halve dagen kan jij meer bij je kindje zijn en geniet je een onderbrekingsuitkering tijdens de periodes dat je niet werkt. Wellicht ken je ook het Groeipakket al? Dat is de nieuwe naam voor de oude kinderbijslag, met daarin onder meer het Startbedrag of Kraamgeld, Schoolbonus, maandelijkse bijdrage en extra toeslagen. Als je bent aangesloten bij een erkende uitbetaler van het Groeipakket, ontvang je automatisch alle voordelen waar je kindje recht op heeft.

Lees meer over het Groeipakket

Misschien zijn onderstaande tips van KidsLife ook interessant voor jou?

tip: ouderschapsverlof aanvragen

tip: vaderschapsverlof

tip: ouderschapsverlof of voltijds blijven werken?

Vraag hier snel en gemakkelijk jouw Groeipakket aan bij KidsLife

Word Klant