Tijdskrediet met of zonder motief: alles wat je wil weten

Een onderbreking van het werk, iedereen kan het wel eens gebruiken. Hier vind je de antwoorden op vragen zoals: Zijn er voorwaarden aan tijdskredieten verbonden? Krijg ik een uitkering? Hoe werkt het als ik in het onderwijs sta?
Verschil tussen Tijdskrediet en Loopbaanonderbreking 

Verschil tussen Tijdskrediet en Loopbaanonderbreking 

Of je nu in de openbare of de privésector werkt, je hebt de mogelijkheid je loopbaan tijdelijk te onderbreken of je arbeidsduur te verminderen. In de privésector spreken we van Tijdskrediet en bij ambtenaren spreken we over Loopbaanonderbreking of Zorgkrediet.

Een wijziging in je inkomen kan invloed hebben op je Groeipakket. Bereken hier zelf waarop je recht hebt bij een wijziging in jouw situatie.

Simulatietool 
Tijdskrediet met motief

Tijdskrediet met motief

Tijdskrediet: wanneer wel en wanneer niet?

Werk je voor een bedrijf met meer dan 10 werknemers? Dan heb je geluk. In dat geval kan je werkgever geen tijdskrediet weigeren, het is een absoluut recht. Je werkgever kan je tijdskrediet wel uitstellen naar een later tijdstip, bijvoorbeeld omdat het de organisatie van het werk te goede komt.

Als je voor een bedrijf met 10 of minder personeelsleden werkt, heb je het akkoord van je werkgever nodig.

Hieronder zie je alle mogelijke motieven om tijdskrediet te nemen.

Bevind je je in een van deze situaties?
Dan kan je tijdskrediet met motief opnemen:

 • Je wil zorgen voor een eigen kind(eren) jonger dan 8 jaar
 • Je wil een erkende opleiding volgen
 • Je moet bijstand of zorg verlenen aan een eigen zwaar ziek minderjarig kind of aan een zwaar ziek minderjarig kind dat deel uitmaakt van het gezin.
 • Je wil palliatieve zorgen verstrekken
 • Je wil zorgen voor een zwaar ziek gezins- of familielid
 • Je wil zorgen voor een eigen gehandicapt kind jonger dan 21 jaar

Hoe lang is tijdskrediet met motief mogelijk?

Je kan maximaal 51 maanden tijdskrediet met motief opnemen, of 36 maanden voor het volgen van een erkende opleiding. Gedurende deze periode heb je recht op een vervangingsinkomen, de ‘onderbrekingsuitkering’ die door de RVA wordt betaald. 

Tijdskrediet om te zorgen voor je kind 

Een beetje onthaasting zorgt voor heel wat meer levenskwaliteit. En kinderen verdienen ouders die hen voldoende aandacht kunnen schenken. Zeker als je voor de eerste keer mama of papa wordt, merk je hoe kostbaar tijd is. Van de eerste stapjes of woordjes wil je toch zo weinig mogelijk missen?

Neem de tijd voor meer levenskwaliteit

Tijdskrediet is ideaal om meer aandacht te besteden aan de zorg van je kind. Met een kleintje in huis verandert er zoveel voor jezelf en je partner. Daarom is tijdskrediet zo interessant. Het geeft je meer ruimte voor de zorg van je kind en laat jou wat meer op adem komen. Benieuwd naar de mogelijkheden die het je biedt? Ontdek het hieronder meteen en geniet meer van je leven.

Zorgkrediet: tijdskrediet in het onderwijs 

In het onderwijs geef je elke dag het beste van jezelf. Maar je wil ook het beste voor je kindje. Wellicht heb je er al aan gedacht om tijdskrediet te nemen. Voor werknemers van het onderwijs heet dit zorgkrediet of loopbaanonderbreking. Hierbij onderbreek je je loopbaan voltijds of deeltijds omwille van een duidelijk motief:

 • Zorg voor een kind tot en met 12 jaar
 • Het volgen van een erkende opleiding
 • Zorg voor een kind met een handicap
 • Medische bijstand
 • Palliatieve zorg

Dit is een recht voor alle werknemers in het onderwijs. Zowel voor vastbenoemde, tijdelijke als contractuele personeelsleden. Zorgkrediet kan je voltijds of halftijds opnemen. Zorgkrediet met 1/5 is ook mogelijk, op voorwaarde dat je voltijds werkt. De periodes dat je niet werkt, ontvang je een onderbrekingsuitkering van de RVA.

Ook ouderschapsverlof is mogelijk

Als ouder heb je ook steeds recht op een loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof, voltijds of deeltijds. Je moet dit wel opnemen ten laatste vóór de 12de verjaardag van je kind (of de 21ste verjaardag voor kinderen met een beperking).

Lees hier meer over ouderschapsverlof

Afwezigheid voor verminderde prestaties (AVP).

Er bestaat ook zoiets als ‘Afwezigheid voor verminderde prestaties’. Het is een andere naam voor verlof zonder wedde en kan voor een periode tot 60 maanden worden opgenomen, voltijds of deeltijds en ook na de 12de verjaardag van je kind. Hiervoor heb je wel het akkoord nodig van de onderwijsinstelling waar je werkt.

Uitkering Tijdskrediet: hoeveel krijg je?  

Uitkering Tijdskrediet: hoeveel krijg je?  

De uitkering die je ontvangt als je tijdskrediet neemt hangt onder andere af van:

 • Het regime (voltijds of deeltijds tijdskrediet)
 • Je leeftijd
 • Je gezinssituatie
 • De sector waar je werkt

Je kan voor jouw specifieke situatie de bedragen nalezen op de website van de RVA.

Tijdskrediet zonder motief kan nog

Tijdskrediet zonder motief kan nog

Je huis renoveren, een wereldreis maken, een eigen project vorm geven, gewoon wat meer van het leven genieten… Maar hoe? Wellicht heb je al van tijdskrediet zonder motief gehoord. Je trekt er tussenuit voor een bepaalde periode, na akkoord van je werkgever. Dit is een vorm van onbetaald verlof en je hoeft er niet mee te wachten tot je vijftigste. Als jonge ouder is het een mooie kans om samen met je gezin meer mooie momenten te beleven. Je kan zelfs enkele maanden in het buitenland gaan leven. Ook voor kinderen is dit een waardevolle periode. Ze worden ondergedompeld in een andere cultuur, leren een nieuwe taal, doen vele indrukken op,… Bespreek het gerust eens met je partner.   

Hoelang is tijdskrediet zonder motief mogelijk? 

Zolang jij wil, op voorwaarde dat je werkgever ermee akkoord gaat. Hij is wettelijk niet verplicht om tijdskrediet zonder motief toe te staan. Dus het komt erop aan om goed te argumenteren.

Gaat je werkgever akkoord? Maak dan goede schriftelijke afspraken. Zet niet alleen de periode waarin je afwezig zal blijven op papier, maar ook of je je bedrijfswagen en laptop van het werk mag blijven gebruiken bijvoorbeeld. Je arbeidsovereenkomst stopt dan voor de periode dat je tijdskrediet zonder motief neemt en gaat verder als jij terug gaat werken. 

Hoe moet je Tijdskrediet aanvragen?

Hoe moet je Tijdskrediet aanvragen?

Als je tijdskrediet wilt opnemen, moet je je werkgever daar op voorhand schriftelijk van op de hoogte brengen. Je aanvraag moet minstens drie maanden op voorhand gebeuren als je in een onderneming met meer dan twintig werknemers werkt en minstens zes maanden op voorhand als je in een onderneming met minder dan twintig werknemers werkt. Je kan met je werkgever wel steeds een kortere aanvraagtermijn overeenkomen.

In je aanvraag moet je verduidelijken welke vorm je verkiest (voltijds of deeltijds). Bij tijdskrediet met motief moet je bovendien preciseren om welk motief het gaat, alsook het bewijs van het motief leveren. Tot slot moet je de gewenste begindatum en de gewenste duur van je tijdskrediet aangeven.

Als je tijdskrediet met motief wil nemen, moet je bij je aanvraag het ‘Attest tijdkrediet’ van de RVA voegen. Hierop staan de eventuele periodes vermeld dat je al tijdkrediet hebt opgenomen. Vraag dit attest hier aan.

Jouw werkgever heeft daarna tijd tot het einde van de maand volgend op je aanvraag om je te antwoorden. Indien je werkgever het tijdskrediet zou willen uitstellen, moet hij jou op de hoogte brengen binnen de maand die volgt op je schriftelijke kennisgeving.

Eens je werkgever je de toestemming gegeven heeft om tijdkrediet op te nemen, moet je de RVA op de hoogte brengen. Dat gebeurt via het ‘Formulier C61-tijdskrediet’ van de RVA. Met dit formulier kan je ook je uitkering aanvragen. Vul hier het formulier online in.

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Wijzigingen Groeipakket in januari 2023

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Wijzigingen Groeipakket in januari 2023
Ik ga verhuizen

Ik ga verhuizen

Verhuizen binnen België? Naar een andere regio? Of naar het buitenland? Bekijk hier de impact voor de betaling van jouw Kinderbijslag en Groeipakket.
Ik ga verhuizen
Ik ben nieuw in België

Ik ben nieuw in België

Welkom in België! Er staan waarschijnlijk een ganse hoop taken op jouw to-do lijst. Wij bij KidsLife helpen je alvast een handje met het geven van alle voordelen waar jouw kind recht op heeft.
Ik ben nieuw in België