Opgelet!: Wees aandachtig voor phisingberichten via WhatsApp of SMS over de uitbetaling van de Covid-19-toeslag. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfel je over de juistheid van de communicatie? Neem dan contact op met jouw KidsLife-adviseur

Kraamgeld of Startbedrag?

Alles wat je wil weten over je Kraamgeld of Startbedrag

Als je zwanger bent, heb je recht op een startbedrag als je in Vlaanderen woont, en op kraamgeld als je in Brussel of Wallonië woont. Wat is dat nu precies? Vanaf wanneer heb je er recht op, en wat moet je precies doen om het aan te vragen?


Kraamgeld of Startbedrag?

In Vlaanderen krijg je een Groeipakket. Dat bestaat uit een maandelijkse bijdrage (de vroegere kinderbijslag) en een eenmalig bedrag dat je bij de geboorte ontvangt: het Startbedrag of Kraamgeld. Als je in Brussel of Wallonië woont, dan krijg je de Kinderbijslag. En bij de geboorte het Kraamgeld

Het bedrag geeft je een financieel steuntje in de rug om jouw kindje een mooie start te geven.

Vraag hier jouw Kraamgeld of Startbedrag aan


Hoeveel bedraagt het Startbedrag en Kraamgeld?

 

Startbedrag Vlaanderen

Kraamgeld Brussel

Kraamgeld Wallonië

1ste geboorte

1144,44 euro

1122 euro

1122 euro

Volgende geboorte

1144,44 euro

510 euro

1122 euro


Wanneer krijg je welk bedrag en wat moet je doen?

Stap 1: Joepie, een kindje op komst!

Vanaf het moment dat je zwanger bent, kan je het Kraamgeld of Startbedrag aanvragen. Dat kan heel makkelijk online. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is je naam en geboortedatum of rijksregisternummer.


Stap 2: Je bent 5 maanden zwanger

De dokter zal je een attest geven waarop je vermoedelijke bevallingsdatum staat. Dat attest kan je ons bezorgen zodra je 5 maanden zwanger bent. Last van zwangerschapsdementie? Geen nood, wij sturen een herinneringsmailtje zodra je ons het attest mag bezorgen.


Stap 3: Je bent 7 maanden zwanger

Goed nieuws! Nu hoef je zelf helemaal niets meer te doen. Als je jouw aanvraag en doktersattest op tijd hebt ingediend, krijg je rond deze tijd het Startbedrag of Kraamgeld op je rekening gestort.


Je kindje is geboren

Stap 4: Je kindje is geboren

Proficiat! Als je in Vlaanderen woont, heb je vanaf nu automatisch recht op een Groeipakket voor je kindje. Vanaf nu ontvang je iedere maand een basisbedrag. In Brussel of Wallonië heb je recht op de Kinderbijslag. Meer info over dat Groeipakket of de Kinderbijslag vind je hier.


Mis geen enkele budgettip tijdens je zwangerschap!

Schrijf je hier in en we houden jou op de hoogte van alle financiële ondersteuning waar je gebruik van kan maken op elk moment van jouw zwangerschap. Met onze tips haal je het maximum uit jouw gezinsbudget!

KidsLife privacy policy
KidsLife privacy policy