TOESLAGEN - DEFINITIE - VOORWAARDEN

Kinderbijslag in België

Geluk begint met je Kinderbijslag en Groeipakket, ook wel gekend als kindergeld.
Alle kinderen in Vlaanderen hebben recht op het Groeipakket. Woon je in Brussel of Wallonië dan heb je recht op de Kinderbijslag. Op welke bedragen kinderbijslag en toeslagen je recht hebt, is dus volledig afhankelijk van waar je woont.
Groeipakket in Vlaanderen

Groeipakket in Vlaanderen

Groeipakket in Vlaanderen
Kinderbijslag in Brussel

Kinderbijslag in Brussel

Kinderbijslag in Brussel
Kinderbijslag in Wallonië

Kinderbijslag in Wallonië

Kinderbijslag in Wallonië
Wat is Kinderbijslag ?

Wat is Kinderbijslag ?

De Kinderbijslag (in Vlaanderen Groeipakket genoemd) is een voordeel dat voorzien wordt door de Belgische Sociale Zekerheid.  Het is een financiële tegemoetkoming die er voor zorgt dat de kosten voor de zorg en de opvoeding van je kindje minder zwaar doorwegen op je gezinsbudget! De kinderbijslag wordt maandelijks uitbetaald en er zijn ook toeslagen die jaarlijks betaald worden.

Het bedrag dat je krijgt kan verschillen afhankelijk van waar je woont. Ook de voorwaarden kunnen anders zijn of je nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont.

De Kinderbijslag bestaat uit:

Hoe vraag ik mijn kinderbijslag aan?

Woon of werk je in België? Dan kan je recht hebben op kinderbijslag! Je kinderbijslagfonds kies je zelf, ongeacht in welke sector of bij welke werkgever je werkt. KidsLife is een erkende uitbetaler van kinderbijslag in alle 3 regio’s. We zijn je partner doorheen de volledige kindertijd: Al 2 maanden voor de geboorte kunnen we het Startbedrag of het kraamgeld uitbetalen. Daarna blijven we je gids bij alle fasen in het leven van je kind. Van de kleuterschool, tot de eerste stappen op de arbeidsmarkt, tot de leeftijd van 25 jaar.

KidsLife zorgt er steeds voor dat je alle voordelen krijgt waar je recht op hebt!

Vraag hier je Kinderbijslag aan

Hoeveel bedraagt de kinderbijslag ?

Wil je graag jouw Groeipakket, Kinderbijslag of Kindergeld berekenen? Via onze handige online tool kom je onmiddellijk te weten waarop je recht hebt! Het basisbedrag is er voor elk kind. Maar ontdek ook op welke premies en toeslagen jouw gezin recht heeft.

Bereken hier je Kinderbijslag
Welke bedragen Kinderbijslag zijn er voor elk gezin?

Welke bedragen Kinderbijslag zijn er voor elk gezin?

Alle gezinnen hebben recht op het kraamgeld, het basisbedrag en de leeftijdstoeslag. Zodra je aangesloten bent bij KidsLife kunnen de betalingen beginnen ! Check onze handige betaalkalender om te weten wanneer je kinderbijslag op je rekening staat.

Hoeveel bedraagt het basisbedrag? 

Het basisbedrag is kinderbijslag dat je elke maand krijgt. Net als loon, wordt het betaald voor de voorbije maand.

Bijvoorbeeld : De kinderbijslag van juli wordt begin augustus betaald.

Het bedrag stijgt naargelang de leeftijd van je kind en varieert van ongeveer 98 Euro tot 298 Euro.

Als je al het kraamgeld hebt aangevraagd moet je geen nieuwe aanvraag doen om ook de Kinderbijslag  te ontvangen. Ga langs bij de Dienst Bevolking van je gemeente en laat je kindje registreren! Daarna wordt alles voor je geregeld. Je gemeente verwittigt KidsLife en KidsLife start automatisch met de betaling van de maandelijkse kinderbijslag.

Ontdek op welk basisbedrag je recht hebt

Je kraamgeld is ook een deel van je kinderbijslag

De geboorte of komst van een kind is een feest waarop men zich moet voorbereiden - en dat kost geld! Net als andere organisaties zoals het ziekenfonds betaalt KidsLife een Startbedrag uit om ouders te helpen. Je kan het aanvragen vóór de geboorte. Zo kan het worden uitbetaald na de eerste 5 maanden zwangerschap! 

Kom alles te weten over het Startbedrag

Wanneer wordt de Kinderbijslag betaald?

Het algemeen principe is dat de Kinderbijslag altijd wordt gestort de 8ste van de maand. Valt de 8ste van de maand toevallig in een weekend, dan betalen wij de laatste werkdag voor het weekend.

Bekijk de betaalkalender

Het bedrag van de kinderbijslag hangt af van de regio

De regio die de kinderbijslag betaalt wordt bepaald door de woonplaats van het kind. (Of de werkplek in België, als het gezin in het buitenland woont). Elke regio hanteert haar eigen bedragen en voorwaarden voor de kinderbijslag. 
 

Sluit je aan bij KidsLife voor jouw Kinderbijslag

Bij KidsLife zorgen we ervoor dat je niets mist!
Je krijgt een stipte en correcte uitbetaling van alle premies en toeslagen.  En we hebben handige budgettips voor jou. Het resultaat? Onze klanten zijn zeer tevreden en geven ons een gemiddelde beoordeling van 4,5 op 5. 
Mis geen enkel voordeel meer voor jouw gezin en sluit je aan bij KidsLife

Vraag je Kinderbijslag aan

Waarom kiezen voor KidsLife als Kinderbijslagfonds?

Tevredenheid

Tevredenheid

Onze klanten geven ons een score van 4 op 5

Expertise

Expertise

We zorgen elke maand voor een stipte en correcte uitbetaling aan meer dan 400 000 kinderen in België

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Onze KidsLife adviseurs zijn makkelijk bereikbaar, ook over de middag. En via My KidsLife is je dossier 24u/24u online beschikbaar.

Hoe zit het met mijn Kinderbijslag in mijn situatie?

Bevind je je in een specifieke situatie? Of is er een wijziging in je gezin? Dat kan invloed hebben op jouw Groeipakket. Bekijk hier de verschillende situaties.

Verschillende situaties in jouw gezin

Specifieke situaties voor jouw kind

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Kinderen die verblijven in een pleeggezin hebben ook recht op Kinderbijslag of Groeipakket. De uitbetaling hiervan gebeurt aan de pleegouders of aan de persoon die als ontvanger werd aangeduid door de plaatsende overheid.

Indien je kind in een pleeggezin verblijft, en het gaat om een perspectiefzoekende (niet-perspectiefbiedende) plaatsing, kan je een pleegzorgtoeslag ontvangen. Indien dit het geval is, zal KidsLife  automatisch het noodzakelijke doen om dit maandelijks op jouw rekening te kunnen storten. 

Het basisbedrag dat je ontvangt per kind hangt af van de leeftijd van je kind en de regio waarin je woont (Vlaanderen, Brussel of Wallonië).

Ontdek hier de basisbedragen per regio

Daarnaast kunnen op basis van je gezins- en/of financiële situatie bepaalde toeslagen worden toegekend.

Lees hier alles over de soorten toeslagen en supplementen

Ook als jouw gezin niet in België woont kan er een recht zijn op Belgische Kinderbijslag of Groeipakket indien een ouder/werkelijke opvoeder werkt of andere rechtgevende prestaties heeft in België.

KidsLife Kinderbijslagfonds onderzoekt het recht na jouw aanvraag.

Ben je zwanger of kindje op komst? 

Proficiat! Vergeet zeker niet om je Kraamgeld of Startbedrag aan te vragen. Na de geboorte van jouw kind krijg je automatisch Groeipakket (als je in Vlaanderen woont) of Kinderbijslag (als je in Brussel of Wallonië woont).

  • Je woont in Vlaanderen: je hebt recht op Groeipakket vanaf de maand van geboorte. 

voorbeeld: Georges is geboren op 13 maart 2021, er is recht op Groeipakket vanaf maart 2021 en dat wordt betaalt op 8 april 2021. 

 

  • Je woont in Brussel of Wallonië: je hebt recht op Kinderbijslag vanaf de maand volgend op de geboorte.

voorbeeld: Jules is geboren op 24 maart 2021, er is recht op Kinderbijslag vanaf april 2021 en dat wordt betaalt op 8 mei 2021. 

Wil je graag weten hoeveel je maandelijks zal ontvangen van KidsLife? Bereken hier zelf  jouw bedrag

Je bent nieuw in België of doet een eerste aanvraag Kinderbijslag of Groeipakket?

Na jouw aanvraag bij KidsLife gaat jouw KidsLife-adviseur onmiddellijk aan de slag. Vanaf jouw aanvraag gaan wij aan de slag om te onderzoeken hoe we jouw maximaal Kinderbijslag of Groeipakket kunnen toekennen (eventueel met terugwerkende kracht).

Voor dit onderzoek hebben we een aantal specifieke (maar soms ook ingewikkelde) documenten nodig en moeten we meestal ook contact opnemen met buitenlandse instellingen. Dit onderzoek kan dus een tijdje duren, maar we doen er alles aan zodat jij als gezin geen enkel voordeel mist.

Doe hier je aanvraag Groeipakket of Kinderbijslag*

*deed je al een aanvraag Startbedrag of Kraamgeld? Dan moet je geen aanvraag Groeipakket of Kinderbijslag indienen. Dit ontvang je automatisch na de geboorte van je kind. 

Septemberverklaring Groeipakket

Septemberverklaring Groeipakket

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Alles over de Septemberverklaring
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Ben je zwanger? Dan komt een hospitalisatieverzekering goed van pas. Kom er hier alles over te weten.
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten
Ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

De kogel is door de kerk: je begint aan een gezinnetje. Of je breidt je kroost nog wat uit. Alleszins, je wil zo snel mogelijk (weer) een kleine spruit verwelkomen. En eens je je zinnen erop hebt gezet, kan het niet snel genoeg gaan. Plan baby: start!
Ik wil zwanger worden
Niet gevonden wat je zocht?

Niet gevonden wat je zocht?

Vraag het aan een KidsLife adviseur

Contacteer Ons