Eerste hulp bij examenstress

De komende feestdagen en het begin van het nieuwe jaar is niet alleen een leuke periode om tijdens de koude dagen samen leuke dingen te doen. Ook examens staan bij de meeste gezinnen op de kalender.  Of jouw zoon of dochter nu een echt blokbeest is of afgeleid  bij de minste beweging, de examenstress kan altijd toeslaan. Bij KidsLife geven we je graag een aantal tips als eerste hulp bij examenstress.  


KidsLife: weer naar school

Routine

De ganse examenperiode met een timer rondlopen is misschien wat te veel, maar je helpt kinderen wel door een bepaalde routine te geven. Zo doe je er goed aan dagelijks rond hetzelfde uur te eten alsook de bedtijd wat concreter te maken. Dit is niet altijd evident, probeer maar jouw zoon of dochter van 22 jaar vroeg in bed te krijgen. Maar ook kleine routines kunnen al helpen. 

Examenplanning 

Dit lees je uiteraard overal! Een goede planning tijdens het studeren is cruciaal. Probeer jouw zoon of dochter hierin zo veel mogelijk te ondersteunen zonder daarbij constant op de vingers te kijken. Dit kan namelijk ook tegengestelde gevolgen hebben. Maak deze examenplanning ook realistisch! Een planning waarbij je op de tweede dag al een extra dag nodig hebt om dit allemaal in te halen is helaas te ambitieus. 


Gezond eten 

Yes! Hier kan je als ouder echt het verschil maken. Met een lege maag studeren of blokken op junkfood gaat gewoon niet! Zorg voor voldoende vitaminen en powerfood zoals noten en fruit. Koffie kan helpen om een boost te geven maar overdrijf hierin niet en combineer dit met veel water. Let op met zware maaltijden of veel eten als er nog studietijd gepland staat na het eten, je maag zal namelijk alle aandacht opeisen zodat dat je gedachten niet bij de les zullen zijn. 

Pauzeer met actie 

Nog een klassieker! Een Netflix serie kijken of wat op Tablet ronddwalen klinkt misschien wel de leukste pauze, maar het blijft belangrijk om te bewegen. Een wandeling in de straat of een speelmoment met de huisdieren kan wonderen doen. 
Beperk trouwens het bewegen niet enkel tijdens de pauze, maar heb je al eens al wandelend een tekst gelezen? Of al rechtstaand de tafels ingeoefend? Het is het proberen waard! 

Minder afleiding – Rustige plek opzoeken 

Elk kind studeert het beste op zijn manier. Een rustige omgeving is hierbij zeer belangrijk, maar voor elk kind anders. Studeer je liever alleen met muziek of toch liever met veel samen in een stille omgeving. Zorg er voor dat jouw kind een plaats heeft waar het tot rust kan komen en zich goed in voelt. 


social security fund

Overhoren 

Als je de onzekerheid van jouw kind wat wil wegnemen, dan kan het handig zijn om een aantal vragen te stellen die mogelijk ook op het examen zullen worden gevraagd. Zie dit niet alleen als een manier om te evalueren! Dit is ook een mogelijkheid om een aantal moeilijke dingen uit de les wat opnieuw uit te leggen of om bepaalde bruggetjes te leggen. Overhoren is dus ook een verdoken manier om eigenlijk samen met jouw kind wat te studeren.  

Praat en luister over de stress en onzekerheden.  

Ziet jouw zoon of dochter het echt niet meer zitten, dat kan. Probeer vooral te luisteren naar de onzekerheden en de problemen. Raak je er zelf niet aan uit? Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen en jouw kind kunnen ondersteunen zoals bijvoorbeeld Teleblok, de gratis chatlijn van CM gezondheidsfonds.


Slapen 

Slaap heb je nodig, dat is algemeen geweten. Maar tijdens de examens is het vooral belangrijk om voldoende slaap te hebben. Tijdens de nachtrust gaan de hersenen verwerken wat ze tijdens de dag hebben meegemaakt. Als er dus een aantal studie-uren achter de rug zijn, zal dit zeker ook op de planning staan van de hersenen.  
Uitgeslapen aan een examen of proefwerk beginnen is dan natuurlijk ook beter dan met slapende ogen.  

Leg de lat niet te hoog 

Goede punten halen? Graag! Maar zorg niet voor onnodige stress omdat je meer verwacht van jouw kind, dan dat het eigenlijk aankan. Dit zorgt niet alleen voor onzekerheid bij jouw kind, maar ook voor ontgoocheling als de vooropgestelde punten niet gehaald worden. 
De inzet en werklust zijn hier minstens even belangrijk als de resultaten zelf.  


Is je zoon of dochter meerderjarig en zien ze het studeren echt niet meer zitten, neem dan contact op met jouw KidsLife-adviseur. Zij geven graag opties om het recht op Kinderbijslag en Groeipakket niet te verliezen. Bekijk hier wat er allemaal moet gebeuren als je stopt met studeren.  

Stoppen met studeren Neem contact met ons op

Ik wil klant worden bij KidsLife