Opgelet!: Wees aandachtig voor phisingberichten via WhatsApp of SMS over de uitbetaling van de Covid-19-toeslag. KidsLife vraagt nooit naar persoonlijke gegevens via Whatsapp of SMS. Twijfel je over de juistheid van de communicatie? Neem dan contact op met jouw KidsLife-adviseur

Zwangerschapstest en ovulatietest

Zo werkt een zwangerschapstest en een ovulatietest

Om zwanger te worden moet je seks hebben in je vruchtbare periode, dat is logisch. Maar hoe weet je nu wanneer je vruchtbaar bent? En hoe weet je dan of je zwanger bent? We zetten de beschikbare testen op een rij en vertellen je hoe ze werken en hoeveel ze kosten.


Ovulatietest

Wat is een ovulatietest?

Een ovulatietest kan je helpen bepalen wat je meest vruchtbare periode is. Zo’n test haal je gewoon zonder voorschrift bij de apotheker of soms zelfs gewoon in de supermarkt. Je bent het meest vruchtbaar op de dag van je ovulatie en de dag erna. In principe kan je die dagen uitrekenen aan de hand van je menstruatiecyclus, maar dan moet je al een heel regelmatige cyclus hebben. Bovendien is een ovulatietest veel nauwkeuriger.

Hoe werkt het?

De test meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Ongeveer twee dagen voor je eisprong maakt je lichaam grote hoeveelheden van dat hormoon aan. De test geeft aan wanneer je een LH-piek hebt, het moment dat je op je vruchtbaarst bent.

Hoeveel kost het?

De prijs varieert van merk tot merk en hangt af van het aantal testen dat in de verpakking zit. Gemiddeld betaal je 2 euro per test.

Is het betrouwbaar?

Een ovulatietest is erg betrouwbaar als je hem goed uitvoert. Het is de beste manier om met een grote zekerheid te bepalen als je vruchtbaar bent. Wijst de test op een LH-piek, dan zit je 99% zeker in je vruchtbare periode.


Foliumzuur voor de ontwikkeling van je kindje

Foliumzuur is vitamine B11. Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje, vooral in de beginweken. Je haalt het uit bladgroenten, peulvruchten en uit sommige fruitsoorten. Bij een tekort aan foliumzuur is er een verhoogde kans op een open rug, hazenlip en gespleten verhemelte. Daarom raden artsen aan extra foliumzuur in te nemen. Je kan dat zonder voorschrift bij de apotheek halen in de vorm van tabletten. Je neemt het beste een dosis van 400 microgram per dag. De prijzen van zulke tabletten variëren van ongeveer 2,5 euro tot 10 euro, afhankelijk van merk tot merk. Je kan ook kiezen voor multivitaminepreparaten. Die zijn duurder, maar bevatten extra vitaminesupplementen.


Zwangerschapstest

Wat is een zwangerschapstest?

Als je denkt dat je zwanger bent, kan je eerst een test doen vooraleer je naar de dokter stapt. Zo’n test kan je zonder voorschrift kopen bij de apotheek of in sommige supermarkten.

Hoe werkt het?

Als je zwanger bent, maakt je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aan. De test meet de HCG-waarde in je urine. Daarom moet je het uitvoeren tijdens het plassen.

Hoeveel kost het?

Er bestaan heel wat verschillende merken en de prijs varieert van merk tot merk. Meestal betaal je tussen 10 en 20 euro.

Is het betrouwbaar?

De test is 99% betrouwbaar als je hem volgens de gebruiksaanwijzingen uitvoert.

Let op: De test werkt pas als het vruchtje zich in je baarmoeder nestelt, ongeveer twee weken na de bevruchting en ongeveer op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Als je dan nog enkele dagen wacht, is de test betrouwbaarder.


Kindje op komst? Vraag jouw Kraamgeld of Startbedrag nu aan en wij zorgen ervoor dat je niets mist!

Vraag hier jouw Kraamgeld of Startbedrag aan


Mis geen enkele budgettip tijdens je zwangerschap!

Schrijf je hier in en we houden jou op de hoogte van alle financiële ondersteuning waar je gebruik van kan maken op elk moment van jouw zwangerschap. Met onze tips haal je het maximum uit jouw gezinsbudget!

KidsLife privacy policy
KidsLife privacy policy