Hoe hou je de zomerkampen betaalbaar

Hoe hou je de zomer(kampen) betaalbaar?

Twee maanden grote vakantie overbruggen is voor elk gezin een uitdaging. Zomerkampen zijn een handige oplossing, maar voor je het weet ben je een klein fortuin kwijt. Zeker met meerdere kinderen in het gezin. Hoe hou je die zomerkampen betaalbaar? En aan welke coronamaatregelen moeten organisatoren zich houden?


1. Organiseer zelf een ‘kamp’

Leg de agenda’s van ouders van klasvriendjes samen en organiseer zelf een vriendjeskamp gedurende een week of twee weken, waarbij elk gezin instaat voor één kampdag. Eigenlijk bedoelen we met ‘kamp’ gewoon opvang, maar kamp klinkt cooler. Je kan natuurlijk een activiteit verzinnen, maar dat hoeft helemaal niet om ze een toffe dag te laten beleven. De kinderen vinden het sowieso al geweldig om hun vriendjes en vriendinnetjes uit de klas terug te zien, bovendien kost het je weinig. Win-win!

Tip: maak goede afspraken over opvanguren en beperk de groep. Nodig enkel vrienden uit de vaste klasbubbel uit en hou als volwassen begeleider rekening met de coronamaatregelen. Voor een laatste update van de maatregelen, check de veelgestelde vragen op www.info-coronavirus.be/nl/faq/.


2. Speelpleinwerking en buitenschoolse kinderopvang

Heel betaalbaar, dicht bij huis en fun: de speelpleinwerking en buitenschoolse kinderopvang bieden heel wat voordelen voor ouders en kinderen. Ideaal om eens een dag of een paar dagen opvangnood te overbruggen.

Tip: spreek met bevriende kinderen af zodat je kind zich meteen thuis voelt in de groep. Zeker bij de kleinsten vermijd je zo veel kinderverdriet. Om tegemoet te komen aan de coronamaatregelen laten speelpleinwerkingen wekelijks een bubbel van maximaal 50 deelnemers toe. Op tijd inschrijven is dus de boodschap!


3. Op kamp met de jeugdbeweging

Als je kind lid is van de jeugdbeweging dan horen daar zomerkampen bij. Zo’n avontuurlijke meerdaagse is onbetaalbaar voor de ontwikkeling van je kind, vuile sokken en stinkende kleren neem je er met plezier bij! Deze zomer gelden speciale coronaregels: zo bestaat de groep uit een bubbel van maximaal 50 deelnemers en is er speciale aandacht voor hygiëne. In die bubbels mag er naar hartenlust gespeeld worden en hoeven mondmaskers niet. Het zomerkamp betaal je extra bovenop het lidgeld, maar een deel van die kosten betaalt het ziekenfonds en/of de gemeente terug.


4. Sport- en andere kampen:

Er bestaan heel wat aanbieders van zomerkampen met de meest uiteenlopende thema’s. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Voor sport- en muziekkampen is het nog wel wachten op groen licht van de Nationale Veiligheidsraad.

Tip: populaire en betaalbare kampen zijn razendsnel volzet, wacht dus niet om in te schrijven, een keer toestemming is gegeven. Check zeker het aanbod georganiseerd door (partners van je) stad of gemeente. Of dat van Kazou, de jeugdorganisatie van CM en een van de partners van KidsLife. Hun aanbod jeugdkampen is zo divers dat je zeker eentje vindt op maat van jouw kind. Bovendien krijg je als lid van CM een korting.


5. Why not choisir para un campo di lingua?

Met een taalkamp sla je twee vliegen in één klap: je kind pikt een leuke vakantie mee - meestal in het buitenland - én het leert een nieuwe taal of vergeet tenminste niet wat het heeft geleerd tijdens het schooljaar.

Meestal vinden taalkampen plaats in het buitenland of komen er overnachtingen aan te pas. Dat drijft de prijs natuurlijk een stuk de hoogte in. Maar betaalbare en leuke taalkampen bestaan: check het aanbod van Kazou bijvoorbeeld. Let wel: zolang de grenzen niet opengaan, is een taalkamp in het buitenland geen optie. En deze zomer zijn verre buitenlandse kampen op meer dan 150 kilometer van de Belgische grens sowieso geen optie, omdat de kosten voor repatriëring te hoog oplopen.


Hoe recupereer je een deel van de kosten?

  • Via het ziekenfonds zoals CM krijg je een kleine terugbetaling voor sportkampen, openluchtklassen, kampen (ook die van de jeugdbeweging) en speelpleinwerking. Check alle voorwaarden op de website van de CM.

  • Let op gezinskorting! Sommige organisaties geven een extra voordeel als meerdere kinderen uit hetzelfde gezin via dezelfde organisatie een kamp meevolgen. 

  • Voor veel kampen en voor de buitenschoolse kinderopvang krijg je een fiscaal attest. Hou dat attest bij voor je belastingaangifte. 

  • Sodexo en Edenred hebben ook sport- en cultuurcheques die een financiële steun kunnen zijn. Deze cheques kan je meestal via je werkgever krijgen.

  • Bekijk zeker de website van jouw gemeente! Sommige gemeentes geven kortingsbonnen voor verschillende kampen. Zo heb je in Brugge de Jeugd AXI-bonnen.

  • Check zeker of je via de UITPAS (Vlaanderen) korting kunt krijgen op inschrijvingsgeld zorgen. Misschien heb je recht op de UITPAS met kansentarief: dan krijg je automatisch 80% korting op activiteiten via de UITPAS.

Geen enkel voordeel meer missen? Stap over naar KidsLife voor jouw Kinderbijslag of Groeipakket en wij houden je op de hoogte van elk voordeel voor jou en je gezin. 

Ik stap over naar KidsLife