Wat moet je regelen als alleenstaande ouder?

Recent gescheiden en nu alleenstaande ouder? Dan moet je dit allemaal regelen

Een scheiding heeft een zware impact op jou en je gezin. Emotioneel, en in de meeste gevallen ook financieel. Het valt niet mee om als alleenstaande ouder alle ballen in de lucht te houden. Dit praktische lijstje is een handig geheugensteuntje om financieel je zaken opnieuw een beetje op orde te krijgen. Want onthou: You are not alone!


Heb ik als alleenstaande ouder recht op een sociale toeslag?

Na een scheiding verandert niet alleen je gezinssituatie, maar ook je gezinsinkomen. Terwijl de kosten voor je kinderen blijven. Die kosten kunnen een flinke hap uit je inkomen als alleenstaande ouder nemen. Als jij het Groeipakket of Kinderbijslag ontvangt en je gezinsinkomen daalt tot onder een bepaalde inkomensgrens, dan heb je misschien recht op een Sociale Toeslag. Dat is een bedrag dat je automatisch bovenop je Groeipakket ontvangt. Het bedrag hangt af van je inkomen en je aantal kinderen. 

Denk je in aanmerking te komen voor deze Sociale Toeslag? Of wil je meer informatie?

Ontdek de Sociale Toeslag


Woon je in Vlaanderen en heeft de coronacrisis ook ingehakt op jouw gezinssituatie? Dan kom je misschien in aanmerking voor de eenmalige COVID-19-toeslag. Aanvragen kan nog tot 31 oktober 2020.

Alles over de Covid-19-toeslag


Geen link tussen Groeipakket en kinderen ten laste

Er bestaat geen link tussen het Groeipakket of Kinderbijslag ontvangen en de kinderen ten laste hebben. Het is niet omdat jij het Groeipakket ontvangt, dat je kinderen automatisch bij jou ten laste staan, en omgekeerd. Het is wel de moeite om te kijken bij welke ouder de kinderen ten laste staan. Heb jij als alleenstaande ouder je kinderen ten laste? Dan vormt het eraan gekoppelde fiscaal voordeel een belangrijke ondersteuning van je financiële draagkracht. De belastingvrije som is trouwens groter bij alleenstaande ouders dan bij gehuwden of wettelijk samenwonenden. De belastingvrijstelling verhoogt per kind, dus is het voordeliger om alle kinderen ten laste te nemen, omdat je dan geniet van het grootste belastingvoordeel.

Een actueel overzicht van de belastingvrije sommen kan je terugvinden op de website van FOD Financiën


Op zoek naar een nieuwe partner? Word klant bij KidsLife. Wij zijn er voor jou!

Ik wil overstappen naar KidsLife


Tips voor een evenwichtiger budgetbeheer

Is je beschikbaar gezinsinkomen serieus gedaald door je scheiding? Dan kan je het eventueel nog opkrikken - of je vaste kosten naar beneden krijgen, met deze tips:

  • Terug naar school staat gelijk aan een pak extra kosten. Sommige steden en gemeenten zoals Halle ondersteunen ouders met een laag gezinsinkomen met een financieel extraatje om die schoolkosten te verlichten.
  • Check bij je ziekenfonds of je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming. Dan betaal je minder bij de dokter en pik je nog andere financiële voordelen mee. Zoals korting voor jeugdkampen, bijvoorbeeld.
  • Ben je lid van de Gezinsbond? Dan geniet je van tal van ledenvoordelen zoals gratis sociaal-juridisch advies of de onderhoudsgeldcalculator.
  • Pik je graag een voorstelling mee of ga je graag naar een museum? Blijf dan zeker die vrijetijdsactiviteiten die je energie geven doen. De UITpas, een spaar- en voordeelkaart van vrijetijdactiviteiten, is ook beschikbaar voor mensen met een verlaagd inkomen.
  • Je kosten in kaart brengen, kan ook al een grote besparing opleveren. Zeker als je prijzen gaat vergelijken. Denk aan je verzekeringen, nutsvoorzieningen, mobiliteitskosten, … Op die manier kan je honderden euro’s op jaarbasis besparen.

Bekijk hier onze tips om rond te komen met minder budget


“Je moet je voortdurend sterk houden”

Sinds haar scheiding 4 jaar geleden is Eva alleenstaande mama van een zoon van 8 en een dochter van 6. De kinderen blijven doordeweeks bij haar, in het weekend gaan ze meestal bij hun papa, net als in de vakanties. Financieel zijn er niet meteen grote problemen, maar emotioneel heeft ze het soms wel moeilijk met haar situatie. “Ik kan mijn zorgen met niemand delen. Ik kan me ook niet permitteren om ziek te worden, omdat ik weet dat er niemand dan klaar staat om even over te nemen. Je moet je voortdurend sterk houden.” Gelukkig heeft ze af en toe wat tijd voor haarzelf. “Ik laad me op aan de momenten waarop ik ook echt vrij ben. Ik ben graag bezig in de tuin, en ga regelmatig wandelen in de natuur. Ik kan ook echt genieten van samenzijn met mijn kinderen, als we allemaal gezellig samen zitten aan tafel, of gewoon eens samen op pad zijn.” Waar botst ze financieel op als alleenstaande mama? Eva: “Vooral dat ik alle kosten op mij moet nemen. De kinderen staan bij mij ten laste en ik ontvang verder de kinderbijslag, aangevuld met een een beetje alimentatie, omdat ik ook alles betaal van eten, kleding, schoolkosten, .... De dokterskosten vallen mee omdat ik bij het ziekenfonds een derdebetalersregeling heb. Ik betaal alleen het remgeld en dat scheelt wel veel.”