belastingaangifte_kinderbijslag

Belastingaangifte voor gezinnen met kinderen: enkele aandachtspunten.

Kinderen hebben heeft veel voordelen en sommige kan je zelf gebruiken om je belastingaangifte mee in te vullen. Kinderbijslag of Groeipakket ontvangen heeft geen invloed hierop. We zetten graag een aantal zaken op een rij die wel invloed kunnen hebben.


Groeipakket inbrengen in jouw belastingaangifte?

Neen! Alle premies of toeslagen die je krijgt van je Kinderbijslagfonds kan je niet meenemen in jouw belastingbrief. Groeipakket staat ook los van het ten laste zijn. Het kan dus perfect zijn dat iemand ten laste staat van de vader, maar dat de moeder het Groeipakket ontvangt.

Voor je belastingaangifte geldt dus enkel het ten laste zijn.


Wat kan ik wel inbrengen in de belastingen als ik kinderen heb?

Als ouder betaal je in principe minder belastingen dan als je geen kinderen zou hebben. Om van deze voordelen gebruik te maken zijn er een aantal zaken waarmee best rekening houdt.

5 tips bij het controleren van de vereenvoudigde belastingaangifte

In veel situaties krijg je een vooraf ingevulde of vereenvoudigde belastingaangifte. De fiscus maakt deze aangifte op basis van de inkomsten en uitgaven die ze ontvangen van onder andere je werkgever, jouw bank en de kinderopvang.

Het is belangrijk om te controleren of alles correct is. Deze 5 tips neem je best mee als ouder bij het controleren van deze aangifte

1. Kind ten laste

Kersverse mama’s of papa’s hebben ook recht op een belastingvermindering. Meestal is het zo dat als je je werkgever hebt ingelicht dat je een kind ten laste hebt, het ook automatisch wordt overgenomen in de belastingaangifte. Maar je controleert het best nog eens.

2. Kinderen met specifieke ondersteuningsbehoefte.

Heeft je kind een specifieke ondersteuningsbehoefte en ontvang je dus bovenop je Kinderbijslag of Groeipakket ook nog een Zorgtoeslag? Dat kan een extra voordeel betekenen bij de aangifte van jouw belastingen.

Een beslissing van je Kinderbijslagfonds kan als bewijs dienen. Maar je moet de bewijsstukken niet meesturen bij je aangifte.

Je mag hiervan gebruik maken in je aangifte zolang je een geldige beslissing hebt.

Wil je graag meer weten over de Zorgtoeslag? Bekijk het hier

3. Kinderopvang

De kosten die je aan kinderopvang besteed kan je deels recupereren via jouw belastingaangifte. De crèche (al dan niet via Kind&Gezin) bezorgde hiervoor alle gegevens zodat dit vooraf ingevuld staat op jouw belastingaangifte. Maar ook hier: je controleert best of dit effectief werd meegenomen. We zouden niet willen dat je zo’n serieuze terugbetaling mist.

Wil je besparen op je kinderopvang? Bekijk hier de handige tips

4. Dienstencheques en moederschapshulp

Maak je gebruik van dienstencheques om extra hulp in het huishouden te hebben?  Of moederschapshulp als zelfstandige? Dan is dit fiscaal aftrekbaar. Het staat automatisch ingevuld op je aangifte, maar controleer toch zeker of alles juist staat.

5. Onderhoudsgelden

Bij scheiding of co-ouderschap kan het gebeuren dat de ene ouder onderhoudsgeld moet betalen aan de andere.

Betaald onderhoudsgeld kan je inbrengen in de belastingen op voorwaarde dat het effectief betaald werd. Hou er wel mee rekening dat je het kind niet ten laste mag hebben als je er onderhoudsgeld voor betaalt.

Voor de details van de aangifte van jouw belastingbrief kan je altijd terecht op de website van de overheid.


Deeltijds werken en invloed op mijn belastingaangifte

Werk je niet voltijds maar maak je bijvoorbeeld gebruik van moederschapsverlof, vaderschapsverlof of ouderschapsverlof? Dat heeft geen invloed op jouw belastingaangifte. Je ontvangt minder loon (waardoor je dus ook minder belastingen betaalt), maar je kan geen extra bedrag inbrengen.

Lees hier alles over deeltijds werken


Wist je dat er nog veel andere financiële voordelen zijn waar je als ouder misschien niet aan denkt? Als je Groeipakket of Kinderbijslag van KidsLife krijgt zorgen we er ook voor dat je geen enkel voordeel meer moet missen.

Sluit je nu aan bij KidsLife voor jouw gezin