mentaal welzijn bij kinderen

Zo zorg je voor het mentaal welzijn van jouw kind: 5 betaalbare tips

Als ouder kan je kinderen en jongeren helpen met hun mentaal welzijn. Ook psychologische hulp kan veel doen, en wordt grotendeels terugbetaald. Maar hoe? Wij zetten alvast enkele handige én betaalbare hulpmiddelen op een rijtje.


1. Wat jij kan doen als ouder.

Heel wat kinderen en jongeren liggen in de knoop met zichzelf. Vaak durven ze niet praten over hun gevoelens, waardoor alles zich opstapelt. Jongere kinderen nemen vaak meer op dan je op het eerste gezicht denkt. Praat daarom zoveel mogelijk met je kind. Ook als er niet echt iets aan de hand lijkt te zijn. Als ouder speel jij een belangrijke rol in het leven van je kind. Vind je het moeilijk om te communiceren met je kind? Wist je dat je vrijblijvend en helemaal gratis terecht kan bij het CLB voor opvoedtips? Zij helpen je graag verder.


2. Een luisterend oor via platform Awel.be.

Met sommige vragen of problemen kloppen kinderen niet graag aan bij hun ouders. Dat hoef je niet persoonlijk te nemen, dat is heel normaal. Daarvoor is er het laagdrempelige platform ‘Awel’, dat al 40 jaar bestaat. Het is een hulplijn voor kinderen en jongeren. Via het platform kunnen ze chatten, bellen of mailen met medewerkers. Of ze kunnen hun vragen stellen aan leeftijdsgenoten via een forum. Bij ‘Awel’ kunnen ze terecht voor alles: zaken waarover ze zich schamen, problemen thuis of op school, misverstanden met vrienden, de scheiding van hun ouders… 


Kinderen hebben best wat te verduren tijdens een scheiding. Maar ook voor ouders komt daar heel wat bij kijken. Denk maar aan alle praktische zaken: hoe zit dat bijvoorbeeld met het kindergeld?

Kidslife helpt je graag met alle administratieve vragen


3. Grotendeels terugbetaalde psychotherapie.

Als jouw kind ergens mee zit, kan een babbel met een psycholoog helpen. Vlaamse psychologen zagen tijdens de coronacrisis een enorme stijging van jongeren die kampen met angsten, eenzaamheid of depressieve gevoelens. Het goede nieuws: psychologische hulp is nu betaalbaarder geworden, dankzij de terugbetaling van je mutualiteit. Als je lid bent bij de cm bijvoorbeeld, krijg je tot de helft van een therapeutische sessie terug. Ook digitale trajecten komen hiervoor in aanmerking. Ontdek hier de voorwaarden én een lijst met erkende therapeuten.


4. Sportkampen: bewegen met leeftijdsgenoten in de vakantie.

Dat school meer is dan leren alleen, hebben we met zijn allen beseft tijdens de coronacrisis. Naar school gaan is goed voor het welbevinden van een kind. Voor veel kinderen kan een vakantie dan ook te lang duren. Heb je inspiratie nodig? Check deze budgetvriendelijke tips om je kind gelukkig te houden tijdens een quarantaineperiode of tijdens de vakantie.

Tijdens vakanties hoef je niet thuis te blijven: gelukkig bestaan er heel wat kampen om die periodes te overbruggen. Dankzij de tegemoetkoming van je mutualiteit hoeft dat helemaal niet duur te zijn. De cm zorgt bijvoorbeeld voor een terugbetaling van 5 euro per dag dat je kind deelneemt aan een sportkamp. In totaal krijg je zo tot 100 euro terugbetaald.


5. Wegwijs in het nieuws dankzij Nws.nws.nws. en TikTok.

Heel wat kinderen en jongeren zien door het bos de bomen niet meer. Hoe zit dat nu met dat coronavaccin, bijvoorbeeld? Kan je daar onvruchtbaar van worden? Krijg je echt puisten van een mondmasker? Jouw kind zoekt het graag allemaal zelf uit, en dat nog het liefst op de smartphone of tablet. Daarvoor zijn er de VRT-nieuwskanalen Nws.nws.nws op Instagram en Karrewiet op TikTok die regelmatig factchecks doen, meer info geven over een nieuwsitem, of grappige dingen in de wereld spotten. Maar niet alleen dat: ze laten kinderen en jongeren ook zélf aan het woord, bijvoorbeeld over de coronamaatregelen. Want wat vinden zij nu zélf van al die regels? Zo voelen ze zich gehoord, wat heel belangrijk is voor hun mentaal welzijn.